Συγκεκριμένα οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας σημείωσαν μια αύξηση της τάξεως του 3,3% αγγίζοντας τα 150 εκατομμύρια λίτρα, νούμερο που αποτελεί το μεγαλύτερο που έχει σημειώσει η χώρα τα τελευταία 4 χρόνια, την ώρα που τα έσοδα παρουσιάζουν μια πτωτική τάση, αφού ο τζίρος από τις εξαγωγές μειώθηκε κατά 3,2 % και στα 404,7 εκατομμύρια δολάρια, την χαμηλότερη τους τιμή από το πρώτο τρίμηνο του 2001.
Η άνοδος των εξαγωγών είναι αισθητή σ΄ όλες τις κατηγορίες, εκτός των κρασιών bag-in-box, των μόνων που σημειώνουν πτώση, ενώ όλες οι αξίες ανεξαιρέτως παρουσιάζουν μείωση της αξίας τους, γεγονός που οφείλεται στην παγκόσμια μείωση των τιμών του κρασιού.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails
Παρότι η αύξηση των εξαγωγών δείχνει την θετική ανταπόκριση του κοινού στα κρασιά της Αυστραλίας, οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν τις χαμηλότερες τιμές. Οι παγκόσμιες οικονομικές συνθήκες, με πολλές χώρες να αντιμετωπίζουν οικονομικές αβεβαιότητες, περιορίζοντας την δυνατότητα των κατοίκων τους να καταναλώνουν αγαθά και οι διεθνείς εμπορικές σχέσεις, με την Αυστραλία να αντιμετωπίζει σημαντικά εμπόδια ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας είναι επιβαρυντικές για τους Αυστραλούς οινοποιούς.
Προκειμένου να προσαρμοστούν σε αυτές τις συνθήκες οι αμπελουργοί της Αυστραλίας έχουν υιοθετήσει διάφορες στρατηγικές στον διεθνή χώρο. Σημαντικότερη στρατηγική είναι η εξαγωγή κρασιού σε πολλές διαφορετικές αγορές όπως η Νοτιοανατολική Ασία, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, αντί για εξάρτηση από μια και μοναδική αγορά.
Περαιτέρω, οι Αυστραλοί αμπελουργοί έχουν καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για να προωθήσουν και να ξεχωρίσουν το κρασί της, δίνοντας έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά, στις βιώσιμες μεθόδους παραγωγής και την πλούσια ιστορία των Αυστραλών οινοπαραγωγών.
Η μείωση των εισαγωγών ενδέχεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομική βιωσιμότητα των Αυστραλών οινοποιών και ιδιαίτερα για τις μικρότερες επιχειρήσεις, όμως η αύξηση των εξαγωγών δείχνει ότι υπάρχει μέλλον για το Αυστραλό κρασί. Στην προσπάθεια τους να διατηρηθούν, οι οινοπαραγωγοί έχουν επενδύσει στην τεχνολογία και σε πιο οικολογικές μεθόδους παραγωγής.
Πηγή: Vinetur