Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι παγετοί της άνοιξης χτυπούν τους γερμανικούς αμπελώνες και προκαλούν σοβαρές ζημιές

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς τους.

Η Γερμανία γνώρισε τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί φέτος, με τη μέση θερμοκρασία 7,5°C σύμφωνα με αναφορές 4°C πάνω από τον μέσο όρο για το 1961 έως το 1990. Ωστόσο, αυτός ο ζεστός καιρός δεν επρόκειτο να διαρκέσει, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έπεσε στους -5°C.

Σύμφωνα με την Deutscher Weinbauverband e.V/German Winegrowers’ Association (DWV), οι παγετοί έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στα αμπέλια και ο ζεστός καιρός από πριν δεν βοήθησε, με τα φυτά περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το σημείο που θα ήταν κανονικά να είναι αυτή την εποχή του χρόνου.

Αμπελουργική καταστροφή

«Οι παγετοί σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι τόσο καταστροφικοί επειδή η βλάστηση έχει ήδη προχωρήσει αρκετά μετά τους τελευταίους μήνες της ζέστης ρεκόρ», δήλωσε ο πρόεδρος του DWV, Κλάους Σνάιντερ. «Τα νεαρά, γόνιμα βλαστάρια παγώνουν τώρα και αυτά που ξαναβγαίνουν μπορεί να μην είναι γόνιμα».

Όσο για το πού βρίσκεται η ζημιά, διαφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία, αν και ο Schneider σημείωσε ότι «ορισμένες περιοχές αναφέρουν ακραίες ζημιές».

Σύμφωνα με την Wines of Germany, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά, αλλά οι αναφορές από τους παραγωγούς δείχνουν ότι έχει βαρύνει.

Η Ένωση Οινοποιών της Φραγκονίας συμμερίστηκε την πεποίθησή της ότι περίπου το 50% των αμπελώνων της περιοχής, που καλύπτουν έκταση άνω των 6.000 εκταρίων (το 80% των οποίων είναι φυτεμένα με λευκές ποικιλίες), έχουν υποστεί τουλάχιστον ελαφρά ζημιά.

Η Weingut Otto Keller στο Baden, τη νοτιότερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γερμανίας, υπολόγισε ότι το 99% των αμπελιών της υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς.

Οι συνθήκες αποδείχθηκαν εξίσου καταστροφικές για το Weingut Maximin Grünhaus στο Mosel-Saar-Ruwer, το οποίο είπε ότι είχε χάσει το “100% των βλαστών” σε μόλις δύο νύχτες.

Εν συνεχεία, αξίζει να αναφερθεί πως οι τεράστιες απώλειες στο Maximin Grünhaus αποκαλύπτουν πόσο τρομερή είναι η κατάσταση, καθώς ο ίδιος ο αμπελώνας είναι φυτεμένος σε μια απότομη κλίση (75° σε ορισμένα σημεία), που συνήθως σημαίνει ότι τα ανώτερα τμήματα του αμπελώνα δεν επηρεάζονται από τον παγετό, ο οποίος τείνει να χτυπούν τις χαμηλότερες περιοχές και η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Riesling, το οποίο είναι συνήθως αρκετά ανθεκτικό σε ψυχρές συνθήκες.

Οι αμπελουργοί αναγκάστηκαν να δράσουν γρήγορα, δοκιμάζοντας κάθε είδους μεθόδους για να προσπαθήσουν να σώσουν μέρος της σοδειάς τους. Όπως δείχνει αυτή η στοκ φωτογραφία του Alamy, ένας χομπίστας παραγωγός στη Βαυαρία έχει τυλίξει τα βλαστάρια του σε μεμβράνη για να τους προσφέρει έναν βαθμό προστασίας.

Για άλλους παραγωγούς, αυτό το ανεπιθύμητο επεισόδιο ακραίων καιρικών φαινομένων τους ανάγκασε να καταφύγουν σε παλιομοδίτιες τεχνικές.

Το Schloss Wackerbarth στη Σαξονία, που βρίσκεται ακριβώς νότια του Βερολίνου στα ανατολικά της χώρας, χρησιμοποίησε κεριά κατά του παγετού σε μια προσπάθεια να ζεστάνει τα γύρω αμπέλια.

Τέλος, η σεζόν των καλοκαιρινών εμπειριών σε εξωτερικούς χώρους του Schloss Wackerbarth, συμπεριλαμβανομένων δείπνων και συναυλιών ζωντανής μουσικής, πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και οι θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα αυξηθούν η ανησυχία για τους παραγωγούς τώρα είναι αν αυτές οι βελτιωμένες συνθήκες θα αντέξουν ή αν Η καλλιεργητική περίοδος τους επιφυλάσσει άλλη μια ανατροπή.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ονομασία Προέλευσης Cava DO προχωρά σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την κορυφή της ποιοτικής ιεραρχίας του αφρώδους οίνου, με τη διαδικασία αξιολόγησης...

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρτογραφεί ένα μέλλον λιγότερο θορυβώδες σε όγκους, αλλά πιο απαιτητικό σε ουσία για το ευρωπαϊκό κρασί. Στην έκθεση EU Agricultural Outlook...

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...