Mεγάλοι νικητές της φετινής διοργάνωσης, το Κτήμα Αργυρού Cuvee Monsignori Σαντορίνη 2019 που διακρίθηκε σαν καλύτερος οίνος του διαγωνισμού και φυσικά έλαβε ειδική διάκριση για την ποικιλία Ασύρτικο. Στην κατηγορία των αμπελοοινικών αποσταγμάτων το τσίπουρο Meteoro, χωρίς γλυκάνισο, της αποσταγματοποιίας Τσίνας Βασίλειος & Σία Ο.Ε. έλαβε την διάκριση του καλύτερου αποστάγματος, ενώ η νέα προσθήκη στον φετινό διαγωνισμό για την κατηγορία καλύτερου ούζου έφερε στον Αμπελοοινικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου τη διάκριση για το Ούζο Τυρνάβου.
Μετά την ολοκλήρωση και ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, στις 2 Μαρτίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής παράλληλα με τον διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου Έλληνα Οινοχόου.
Όπως συνηθίζεται σε κάθε τελετή του Διαγωνισμού, εθιμοτυπικά στην έναρξή της απονέμεται εκ μέρους των Ελλήνων οινοποιών το «Greek Wine Industry Award» σε προσωπικότητα που έχει συμβάλλει στη διάδοση του Ελληνικού οίνου στο εξωτερικό. Φέτος το «Greek Wine Industry Award» προσφέρθηκε στον κο. Ευάγγελο Πάττα, παγκόσμια αναγνωρισμένο επαγγελματία και αξιόλογο πρεσβευτή του Ελληνικού Οίνου στη Γερμανία.
Στόχος του Διαγωνισμού είναι να αναδείξει το επώνυμο ελληνικό κρασί και απόσταγμα, ενθαρρύνοντας και τη συμμετοχή οίνων και αποσταγμάτων, κυρίως από την Ελλάδα και την Κύπρο. Το Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιείται με την υποστήριξη και συμμετοχή όλου του κλάδου του κρασιού, υπό την προεδρία του κου Κωνσταντίνου Λαζαράκη, Master of Wine. Επιπλέον, ο μεγάλος αριθμός συμμετοχών αποδεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση του θεσμού από τον αμπελοοινικό κλάδο, ενώ η διάκριση του κάθε προϊόντος αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές, από το ειδικό αυτοκόλλητο sticker στη φιάλη του προϊόντος, που φέρουν τα βραβευμένα προϊόντα που έχουν συμμετάσχει.
Το Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιείται στην Ελλάδα από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» υπό την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα και την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Γενικού Χημείου του Κράτους. Η οργανωτική επιτροπή του φετινού διαγωνισμού αποτελείται από εκπροσώπους των ακόλουθων φορέων: Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (Ε.Δ.Ο.Α.Ο.), Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Βορείου Ελλάδος (ΕΝ.Ο.Α.Β.Ε), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝ.Ο.Α.Π.), Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης (Δ.Ο.Κ.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.), Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Κεντρικής Ελλάδας (ΕΝ.Ο.Α.Κ.), Ένωση Οινοποιών Αμπελουργών Νήσων Αιγαίου (ΕΝ.Ο.Α.Ν.Α.), Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών (Σ.Ε.Α.Ο.Π.), και την Πανελλήνια Ένωση Οινολόγων – ΠΑΝΕΠΟ.
Τα αποτελέσματα του Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy καθώς και όλες τις πληροφορίες για τη διοργάνωση, τον κανονισμό, τους γευσιγνώστες-κριτές, τους χορηγούς και το προφίλ των Διαγωνισμών, θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.tiwc.gr.