Η τοπική ποικιλία Φιλέρι
Η µοναδική γηγενής ποικιλία Φιλέρι, την οποία έχει αναβιώσει το Οινοποιείο Nestor και επιχειρεί εδώ και χρόνια να αναδείξει τις δυνατότητές της µέσω της βαθιάς ενασχόλησης µε τον αµπελώνα της Μεσσηνίας και φυσικά, της δηµιουργίας της σειράς κρασιών ΦΙΛΕΡΙ µε διαφορετικές οινοποιήσεις. Σε αυτή τη σειρά εντάχθηκε η νέα ετικέτα ΦΙΛΕΡΙ FUME από την οποία 2.000 φιάλες είναι διαθέσιµες προς κυκλοφορία στην αγορά εδώ και λίγο καιρό ενώ ακόµη 1.000 φιάλες θα παραµείνουν στο κελάρι του οινοποιείου και θα διατεθούν κατόπιν µακράς παλαίωσης στη φιάλη.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Μύτη και στόµα
Χαρακτήρας βοτάνων και έντονα καπνικά στοιχεία µε παρουσία εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων, κερήθρας & ξηρών καρπών στη µύτη, ενώ στο στόµα ξηρό, µε τραγανή οξύτητα. Σώµα γεµάτο µε πλούσιες, λιπαρές εντάσεις και επίγευση µακράς διαρκείας. Αρώµατα φλούδας πορτοκαλιού, ζουµερών πυρηνόκαρπων και παρουσία µήλου και κυδωνιού. Αναφορές σε γιαούρτι και φρυγανισµένο ψωµί. Νότες φουντουκιού και αµυγδάλου, µελιού και φύλλων πούρου.
Food & Wine Pairing
■Λιπαρά τυριά σκληρά ή ηµίσκληρα, κυρίως κίτρινα, όπως ροκφόρ, καµαµπέρ, παρµεζάνα
■Αλλαντικά «καθαρά» όπως προσούτο ή αρωµατισµένα µε βότανα, εσπεριδοειδή ή αρωµατικά χόρτα
■Όσπρια, όπως φάβα
■Ψάρια, λευκά & κόκκινα και ιδιαιτέρως τα καπνιστά
■Λευκό κρέας, αλλά και κόκκινο (λεµονάτα, µαγειρευτά, κατσαρόλας/ γάστρας/ χύτρας)
■Μανιτάρια, τζίντζερ και ρίζες
■Κρεµώδεις και λιπαρές υφές (κρέµα γάλακτος, µπεσαµέλ, πουρέδες)
■Για τους τολµηρούς: Μελοµακάρονα, κανταΐφι, µπακλαβάς, δίπλες, πορτοκαλόπιτα
■Αποξηραµένα φρούτα όπως βερίκοκα, ανανάς, µήλο, αχλάδι, πορτοκάλι
■Μαρµελάδες εσπεριδοειδών & πυρηνόκαρπων και ξηροί καρποί.
Κέρδισε τις εντυπώσεις το Fileri Fumé στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο φεστιβάλ Messinian Terroirs στο Costa Navarino
Ισχύς εν τη ενώσει
Η Nestor Wines είναι ενεργό μέλος του νεοσύστατου ομίλου επιχειρήσεων Spyros Lafazanis Emperia Group, ο οποίος θα συστηθεί στο ευρύ κοινό μέσα στο 2024.