Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο Μπορντό οι οινοποιοί αναγνωρίζουν ότι «πρέπει να σώσουν το en primeur» με λογική τιμολόγηση

Οι παραγωγοί οίνου στο Μπορντό έχουν επίγνωση της ανάγκης για «λογική τιμολόγηση» στην επερχόμενη εμπορική εκστρατεία μετά τις περσινές αυξήσεις, προκειμένου να «σωθεί το en primeur»*, γραφεί το Drinks Business.

Μιλώντας πρόσφατα στο db , η Laure Canu, γενική διευθύντρια του Chateau Cantemerle, δήλωσε ότι ενώ ο καταναλωτής δεν έχει μεγάλη επιρροή στις αποφάσεις για την τιμολόγηση, εντούτοις «πρέπει να ακολουθήσουμε το κλίμα και να κρατήσουμε τους πιστούς πελάτες μας και να είμαστε παρόντες στην αγορά.».

Πέρυσι, για παράδειγμα, το Cantemerle αύξησε τις τιμές του κατά 15,3% σε σχέση με την προηγούμενη τιμή ανοίγματος των 18 ευρώ ανά φιάλη, σε 20,75 ευρώ ανά φιάλη ex-négociant, αλλά αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στις πολύ χαμηλές αποδόσεις και στην «εξαιρετική» ποιότητα των κρασιών, δήλωσε η Canu  και ενώ το 2023 αναμένεται επίσης να είναι μια πολύ καλή χρονιά από θέμα σοδειάς, οι αποδόσεις θα είναι επίσης καλύτερες. Είπε ότι, ενώ δεν έχει «ακριβή ιδέα» για την τιμή που θα ζητήσει το κτήμα σε αυτό το στάδιο, «θα πρέπει να κατέβουμε, φυσικά, για να κρατήσουμε ζωντανό το en primeur» αν και αυτό θα ανέρχεται πραγματικά σε λίγα μόνο ευρώ στο Cantemerle (σε αντίθεση με ορισμένα από τα κτήματα premier cru).

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Το En primeur ως σύστημα ήταν «πολύ σημαντικό για το Μπορντό» και μια μεγάλη ευκαιρία να προσελκύσει τα βλέμματα στην περιοχή, πρόσθεσε. «Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να το σκεφτούμε και να κρατήσουμε τον καταναλωτή ζωντανό», είπε. «Είμαστε όλοι πολύ συνειδητοποιημένοι σχετικά με την αγορά», σημείωσε.

Προσθέτοντας στη συζήτηση σχετικά με την τιμολόγηση, ο Steve Final της Wine Society δήλωσε στο db σε πρόσφατη γευσιγνωσία ότι αναμένει ότι οι τιμές θα «μαλακώσουν»  στην επερχόμενη εκστρατεία.

Οι περσινές αυξήσεις των τιμών ήταν «συνάρτηση των μικρότερων εσοδειών», πρόσθεσε, με τις τιμές en primeur να αποδεικνύονται «σημαντικά υψηλότερες από τα ώριμα κρασιά». «Αυτό δεν βρίσκει ανταπόκριση στον καταναλωτή», είπε, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση αυτού του γεγονότος μεταξύ των Μπορντελέζων.

Το En primeur είναι ένας τρόπος προ-αγοράς του κρασιού, ενώ αυτό ωριμάζει ακόμα στα βαρέλια, και πριν καν εμφιαλωθεί. Αυτό προσφέρει στον πελάτη τη δυνατότητα να επενδύσει πριν την εμφιάλωση του κρασιού. Η πληρωμή πραγματοποιείται σε πρώιμο στάδιο, ένα χρόνο ή 18 μήνες πριν από την επίσημη κυκλοφορία ενός vintage.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μεταξύ της αυξημένης πρόσβασης σε μια αγορά της Νότιας Αμερικής που πλήττεται από τον πληθωρισμό και του ανοίγματος της ευρωπαϊκής αγοράς σε έναν ιδιαίτερα...

REPORTS

Το πάρτι των Beaujolais Nouveau ξεκινά την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, όπως επιτάσσει η παράδοση. Είναι πάλι αυτή η εποχή του χρόνου όπου εκατομμύρια...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Την δυναμική των αμπελώνων της περιοχής της Βουργουνδίας απέδειξε πρόσφατη δημοπρασία πινακίδων από ζώνες παραγωγής κρασιών προέλευσης, που «σήκωσε» περισσότερα από 107.000 ευρώ, τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...