Ως αποτέλεσµα και µε την πλειοψηφία των µούστων προς το τέλος της ζύµωσης τα χαρακτηριστικά δείχνουν µέτρια αρωµατική ένταση αλλά µε εύρος και πολυπλοκότητα, ιδιαίτερα αυξηµένες οξύτητες και µέτρια συµπύκνωση ενώ το αλκοολικό δυναµικό είναι ελαφρώς χαµηλότερο σε σύγκριση µε τα τελευταία χρόνια προσδίδοντας φρεσκάδα και µάκρος στο γενικότερο προφίλ του Μοσχοφίλερου που καλλιεργεί αποκλειστικά εδώ και χρόνια η οικογένεια Μορόπουλου στο Νεοχώρι Αρκαδίας.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails
Μια οικογένεια µε µακρά παράδοση στην αµπελουργία στη ζώνη της Μαντινείας και τρία αδέλφια, η Γεωργία, η Ελένη και ο Κώστας Μορόπουλος, που αποφάσισαν να προχωρήσουν ένα βήµα παραπέρα την κληρονοµιά της οικογένειας µε τον πρώτο πειραµατικό τρύγο να έρχεται το 2016. Έκτοτε τo Κτήµα Μορόπουλου πραγµατοποιεί µικρά και σταθερά βήµατα ανάπτυξης σε όλα τα επίπεδα. Σήµερα παράγει ποιοτικά κρασιά από πιστοποιηµένο Μοσχοφίλερο: Μία αυθεντική ποιοτική Μαντινεία ΠΟΠ και ένα ροδαλό ροζέ ΠΓΕ επίσης από Μοσχοφίλερο. Η πρώτη ύλη προέρχεται από τα 120 στρέµµατα αµπελώνων ηλικίας 5 – 25 ετών σε µεγάλο υψόµετρο (680-700 µ.) και σε καλά στραγγιζόµενα βραχώδη και αργιλώδη εδάφη, µε σηµαντικό µέρος αυτής της έκτασης να βρίσκεται υπό βιολογική πιστοποίηση. Σε αυτό το περιβάλλον σκοπός των ανθρώπων του Κτήµατος είναι µικρές οινοποιήσεις µετά από αυστηρή επιλογή σταφυλιών, ώστε να δηµιουργηθεί µια ποιοτική βάση και να είναι δυνατή η εκτίµηση των δυνατοτήτων κάθε αγροτεµαχίου.
Δύο premium ετικέτες
Το Κτήμα Μορόπουλου παράγει δύο διαφορετικά κρασιά με βάση το Μοσχοφίλερο: Μία ΠΟΠ Μαντινεία, που οινοποιείται σε ανοξείδωτες δεξαμενές, και ένα ΠΓΕ Μοσχοφίλερο Αρκαδία, μια ροζ έκδοση η οποία προκύπτει μετά από μακρά διαβροχή σε επαφή με τα στέμφυλα. Οι ποσότητες που παράγονται είναι 15.000 φιάλες Μαντινεία και 12.000 φιάλες Ροζέ Μοσχοφίλερο.