Όπως λέει ο οινοποιός και ιδιοκτήτης του οινοποιείου, Ανδρέας Καραμπερίδης, «οι πειραματισμοί με το Μοσχόμαυρο θα μας οδηγήσουν στην παραγωγή μίας μονοποικιλιακής ετικέτας, την οποία θα παρουσιάσουμε προσεχώς στην αγορά. Πρόκειται για μία αντίστοιχα αρωματική και φρουτώδη ποικιλία όπως είναι το Μοσχάτο Αλεξανδρείας, με το οποίο παρουσιάζει αρκετά κοινά χαρακτηριστικά. Προσανατολιζόμαστε πιθανότατα είτε για ένα ημίξηρο, είτε για ένα ημίγλυκο κρασί από τη συγκεκριμένη ποικιλία με την οποία έχουμε φυτεύσει περίπου 8 στρέμματα».
Στην αγορά με 9 ετικέτες οίνων
Οι Χαρισματικοί Οίνοι παράγουν συνολικά 9 ετικέτες, ενώ εκτός από τις προαναφερόμενες ελληνικές με τις οποίες πειραματίζεται το οινοποιείο, σύντομα θα κυκλοφορήσει και ένα μονοποικιλιακό Syrah, το οποίο ωριμάζει τα τρία τελευταία χρόνια σε δρύινα γαλλικά βαρέλια. Σημειώνεται ότι προς το παρόν το Syrah δεν λειτουργεί αυτόνομα ως ποικιλία για τις ανάγκες της οινοποίησης, καθότι συνοινοποιείται μαζί με άλλες ερυθρές ποικιλίες. Τα κτήματα που διαθέτει βρίσκονται στις περιοχές της Νέας Περάμου καθώς και στο Ποδοχώρι Καβάλας.
«Στις ποικιλίες που επίσης δοκιμάζουμε είναι το Λημνιό και φέτος θα φυτέψουμε Μαυρούδι. Προχωράμε σε διαρκείς αλλαγές και αναμπελώσεις στα αμπέλια μας, πειραματιζόμενοι διαρκώς με νέες ποικιλίες. Στο Μαυρούδι έχουμε ήδη λάβει τις απαιτούμενες άδειες και η πρώτη φύτευση θα ανέλθει στα 5 στρέμματα γης», προσθέτει ο Ανδρέας Καραμπερίδης. «Η φιλοσοφία του οινοποιείου μας επικεντρώνεται σε αμπέλια μέγιστης ηλικίας 12 έως και 14 ετών, καθότι από εκεί και ύστερα το αμπέλι δεν δύναται να αποδώσει παραγωγικά και κατόπιν προχωράμε σε αναμπελώσεις», εξηγεί ο ίδιος.
180 ιδιόκτητα στρέμματα καλλιέργειας
Στον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια είναι και η δημιουργία νέου οινοποιείου με την έναρξη κατασκευής του να τοποθετείται χρονικά στο 2026. Διατηρεί συνολικά 180 ιδιόκτητα στρέμματα γης και η παραγωγή του ανάλογα με το έτος κυμαίνεται μεταξύ 30.000 και 40.000 φιαλών. Τα προηγούμενα χρόνια η οικογένεια Καραμπερίδη έδινε μεγαλύτερη έμφαση σε ξενικές ποικιλίες, κάτι που πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει δραστικά. «Το εγχείρημα στροφής σε γηγενείς ποικιλίες ενέχει έναν σημαντικό βαθμό δυσκολίας σε αντίθεση με τις ξένες ποικιλίες όπου υφίσταται μία πεπατημένη για να κινηθεί ένα οινοποιείο, καθότι πρόκειται για ποικιλίες που δουλεύονται στην Ελλάδα για αρκετά χρόνια τώρα. Αντιθέτως οι ελληνικές ποικιλίες επανέρχονται το τελευταίο διάστημα στο προσκήνιο, γεγονός που απαιτεί αρκετούς πειραματισμούς και δοκιμές τόσο στον τομέα της καλλιέργειας, όσο και κατά την οινοποίηση. Για παράδειγμα, υψηλό βαθμό δυσκολίας παρουσιάζει η Μαλαγουζιά, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή», επισημαίνει ο οινοποιός.
Σε αριθμούς
Σύνολο ιδιόκτητων κτημάτων: 180 στρέμματα
Καλλιεργούμενες ξενικές ποικιλίες: 70 στρέμματα
Καλλιεργούμενες ελληνικές ποικιλίες: 110 στρέμματα
Εξαγωγές: 20% της παραγωγής
Ετήσια παραγωγή σε φιάλες: 30.000-40.000