Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Άμεση συγκομιδή του Prosecco στην Ιταλία λόγω απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών

Μια τέλεια καταιγίδα απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών και εργατικών ζητημάτων σημαίνει ότι η τρέχουσα συγκομιδή του Prosecco αντιμετοπίζει δυσκολίες, με το φαινόμενο να ονομάζεται “annus horribilis”.

Ένας συνδυασμός καύσωνα και πλημμύρας σε όλη την Ιταλία οδήγησε σε μια δύσκολη συγκομιδή στο Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, το οποίο παράγει συνήθως 130 εκατομμύρια μπουκάλια μόνο για την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακόμη και για τα σταφύλια που επιβιώνουν, υπάρχουν ανησυχίες ότι δεν θα μαζευτούν έγκαιρα, καθώς οι χειρώνακτες εργάτες στην Ιταλία επιλέγουν άλλους τύπους εργασίας, όπως οι κατασκευές ή τα logistics, σύμφωνα με τον Giosue Mattei από το σωματείο CGIL.

Ο Innocente Nardi, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του αμπελώνα La Farra στην καρδιά του Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Δεν μπορούμε να βρούμε τους εργάτες, ειδικά τους ανθρώπους με δεξιότητες. Υπάρχουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι που είναι έτοιμοι να αναλάβουν χειρωνακτική εργασία».

Ο Sandro Bottega, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Bottega SpA, δήλωσε ότι «η φετινή ήταν μία δύσκολη χρονιά για το Prosecco.

Είπε: «Δεν μπορώ να θυμηθώ τέτοια συγκομιδή τα τελευταία 40 χρόνια. Τον Ιούλιο ήμουν αισιόδοξος γιατί με την ποσότητα του ήλιου και της βροχής προβλέπαμε μια ιδιαίτερη χρονιά, αλλά τώρα είμαι πραγματικά απογοητευμένος».

Ακολουθεί επιστημονική έρευνα που υποδηλώνει ότι οι αμπελώνες στην πλαγιά των βουνών θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την κλιματική αλλαγή, επηρεάζοντας την παραγωγή Prosecco και άλλα σταφύλια.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Paolo Tarolli, από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία, δήλωσε: «Ο κίνδυνος δεν είναι μόνο η απώλεια ενός γεωργικού προϊόντος ή η αλλαγή του τοπίου, επηρεάζοντας αρνητικά την τοπική οικονομία. Ο κίνδυνος είναι η απώλεια ολόκληρης της ιστορίας των κοινοτήτων και των πολιτιστικών τους ριζών».

«Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στον συνδυασμό της παραδοσιακής γνώσης των οινοπαραγωγών με την καινοτομία και την επιστημονική αυστηρότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι φάρμες μπορούν να συνεργαστούν στενά με επιστήμονες για να βελτιστοποιήσουν τις επενδύσεις για ένα πιο λειτουργικό, βιώσιμο και ασφαλές αγροτικό τοπίο μια νικητήρια συμμαχία για την αντιμετώπιση αυτών των διαφορετικών φυσικών και ανθρωπογενών προκλήσεων».

Έπειτα, ο πρόεδρος του Consorzio di Tutela del Prosecco DOC, Stefano Zanette, είπε ότι υπήρχαν κακές συγκομιδές σε «περιορισμένες περιοχές», αλλά συνολικά υποβάθμισε τις ανησυχίες για το σύνολο της συγκομιδής. Η Zanette είπε ότι αν και η συγκομιδή θα γίνει λίγες μέρες αργότερα το 2023, «σε γενικές γραμμές δεν αναμένουμε τις πτώσεις της παραγωγής που είχαν φοβηθεί».

Ωστόσο, η ίδια ανέφερε ότι σε πολλά σημεία της περιοχής υπήρχαν μηχανήματα που μάζευαν τα σταφύλια, γεγονός που έκανε τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού λιγότερο πρόβλημα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025 πραγματοποιήθηκε η 6th Rosé Grand Tasting @Thessaloniki, η ανοιξιάτικη εκδήλωση του Χάρτη των Γεύσεων και μεγαλύτερη γευστική δοκιμή ροζέ...

REPORTS

Μια μοναδική οινο-γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχοντας στην...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

REPORTS

Με μια εκδήλωση γευσιγνωσίας υψηλού επιπέδου και μια ολοκληρωμένη ματιά τόσο στις παραδοσιακές όσο και στις καινοτόμες τάσεις που διαμορφώνουν την Rioja του σήμερα,...