Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δύσκολες κλιματικές συνθήκες κόβουν την παραγωγή οίνου στο νότιο ημισφαίριο

Οι κλιματικές ιδιοτροπίες επιβαρύνουν τις αποδόσεις των αμπελώνων στο νότιο ημισφαίριο, με ιδιαίτερα χαμηλή παραγωγή κρασιού στην Αργεντινή, τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία…

Παρουσιάζοντας μια «πολύ προκαταρκτική εκτίμηση» της παραγωγής κρασιού στο νότιο ημισφαίριο για την συγκομιδή του 2023, ο Pau Roca, ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (OIV), ανακοίνωσε στις 20 Απριλίου σε συνέντευξη Τύπου ότι «Παγκοσμίως, αναμένουμε πτώση της παραγωγής κρασιού το 2023 στο νότιο ημισφαίριο». Η παραγωγή αναμένεται να πέσει σε ιστορικό χαμηλό, στην Αργεντινή στα 9 εκατομμύρια εκατόλιτρα (ή -21% σε σύγκριση με την ήδη περιορισμένη συγκομιδή του 2022). “Αυτό συνδέεται με όψιμους παγετούς εκτός από χαλαζοπτώσεις και λειψυδρία που καταγράφονται πολλές φορές το χρόνο”, ανέφερε ο Pau Roca.

Σημειώνοντας ότι «η πτώση είναι ακόμη μεγαλύτερη στη Βραζιλία με -30%» (2,3 εκατομμύρια hl), ο διευθυντής του OIV σημειώνει ότι με πρόβλεψη 11 εκατομμυρίων hl, «στην Αυστραλία αναμένεται πτώση 13% λόγω εποχικών παραγόντων και μεγάλων πλημμυρών». Για τη Νότια Αφρική, η παραγωγή θα φτάσει τα 9,5 εκατομμύρια hl, μείωση δηλαδή 6% σε σύγκριση με το 2021, παραγωγή που «είναι κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών και αυτό οφείλεται στο χαλάζι, την παρουσία ωιδίου και σε προβλήματα εγκαυμάτων που συνδέονται με αιχμές θερμότητας», αναφέρει ο Pau Roca.

Αντίθετο ρεύμα

Σε αντίθεση με αυτές τις σημαντικές μειώσεις, «στη Νέα Ζηλανδία, η συγκομιδή του 2023 θα πρέπει να επιστρέψει στους μέσους όγκους» μετά από μια γενναιόδωρη συγκομιδή το 2022 (με 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα). Και «παρά τις πυρκαγιές που έπληξαν αρκετές περιοχές στη Χιλή, η χώρα αναμένει συγκομιδή αντίστοιχη με το προηγούμενο έτος» (δηλαδή 12,6 εκατομμύρια hl, +1%), καταλήγει ο Pau Roca.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...