Στην πρόσφατη έκθεση Oenotelia η Πιερία Ερατεινή παρουσίασε τις νεότερες οινοποιήσεις και ετικέτες της, όπου το προβάδισμα δόθηκε τόσο στην Μαλαγουζιά «Nine Daughters» (Εννέα Κόρες), αλλά και στο «ΜΕΤΑ», μία ετικέτα, η οποία στην αρχική της εκδοχή οινοποιούνταν από Μαλαγουζιά. Ωστόσο ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος, οι επικεφαλής του Κτήματος, αποφάσισαν να μεταστρέψουν παραγωγικά το συγκεκριμένο κρασί, αξιοποιώντας πλέον για τη δημιουργία του το Ασύρτικο ,που προκύπτει από τη διαδικασία υπερωρίμανσης και υπεροξείδωσης, λόγω της οξύτητας που μπορεί να εξυπηρετήσει τη φιλοσοφία του συγκεκριμένου οίνου. «Η Μαλαγουζιά παράγεται αυτή τη στιγμή σε περίπου 7.000-10.000 φιάλες και το “ΜΕΤΑ” σε έως και 5.000 φιάλες», αναφέρει ο Παύλος Αργυρόπουλος.
Ο διαχρονικά κλασικός, «Γυμνός Βασιλιάς»
Ακλόνητος παραμένει στη γκάμα των κρασιών της Πιερίας Ερατεινής, ο Γυμνός Βασιλιάς, προερχόμενος κατά κύριο λόγο από Syrah καθώς και από την τοπική ποικιλία Κολινδρινό. Πρόκειται για ένα κρασί με έντονη συμπύκνωση, όπου πλέον έχει καταστεί κλασικό και ταυτόχρονα διαχρονικό για τα οινικά πεπραγμένα. Η συγκεκριμένη ετικέτα κυκλοφορεί σε περίπου 5.000 φιάλες, ενώ αυτή τη στιγμή πωλείται στα ράφια η σοδειά του 2019 και σύντομα θα κυκλοφορήσει εκείνη του 2021.
Φέρνει στο προσκήνιο μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο
Ταυτόχρονα, το Κτήμα Πιερία Ερατεινή, θα αξιοποίησει προς μία διαφορετική κατεύθυνση το Ξινόμαυρο, το οποίο συνυπάρχει αρκετά χρόνια τώρα στην ετικέτα ερυθρού κρασιού «Ευχές Ερατεινές» μαζί με το Cabernet Sauvignon και το Syrah.
Σύντομα οι δύο παραγωγοί και ιδιοκτήτες της Πιερίας Ερατεινής, θα παρουσιάσουν ένα μονοποικιλιακό Ξινόμαυρο, ένα κρασί που όπως λέει ο Παύλος Αργυρόπουλος, ωρίμασε για δύο χρόνια και είναι έτοιμο προς παρουσίαση. «Το κρασί αυτό διατηρεί τα χαρακτηριστικά του Ξινόμαυρου, ενώ συνδυάζεται και με τα στοιχεία του terroir της περιοχής μας. Δεν μοιάζει δηλαδή με το Ξινόμαυρο της Νάουσας και του Αμυνταίου. Διατηρεί την οξύτητά του αλλά έχει και περισσότερο σώμα, δεδομένου του ότι ωριμάζει για περισσότερο χρόνο».
Υποστηρίζει τέλος ότι τα κρασιά για να αναδείξουν τον χαρακτήρα τους πρέπει να δημιουργούνται από μικρές και επιλεγμένες παραγωγές. Συνολικά η οινοποιία διατηρεί 150 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων, στις οποίες σκοπεύει να προσθέσει επιπλέον ποσότητες Ασύρτικου και Ξινόμαυρου, όπου βλέπει ευρύτερη προοπτική για το μέλλον.
Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή