Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Raimonds Tomsons κέρδισε τον τίτλο του καλύτερο σομελιέ στον κόσμο ASI 2023

Ο Raimonds Tomsons από τη Λετονία κέρδισε το βραβείο ASI Best Sommelier of the World 2023, μπροστά σε περισσότερους από 4.000 θεατές στο Παρίσι την Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2023…

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

«Δεν μπορώ να το πιστέψω», είπε ο Tomsons, γελώντας στη σκηνή μετά την ανακοίνωση του ονόματός του. Με δεύτερη να έρχεται η Nina Jensen από τη Δανία και τρίτη η Reeze Choi από το Χονγκ Κονγκ και την Κίνα.

Οι εντάσεις ήταν αισθητές στην αρένα της La Defense πριν από την εκδήλωση, καθώς ήταν η πρώτη φορά για πολλά χρόνια που διεξήχθη το παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Παρίσιμ νε την Γαλλίδα Pascaline Lepeltier να είναι ένα από τα κορυφαία φαβορί. Αλλά έπεσε λίγο, λαμβάνοντας την τέταρτη υψηλότερη βαθμολογία. Όταν ανακοινώθηκε η θέση της λίγο έξω από την τελική επιλογή, δέχτηκε ένα από τα μεγαλύτερα χειροκροτήματα της ημέρας.

Στο διάδρομο στη συνέχεια, η Pascaline Lepeltier ανέφερε ότι τελείωσε με τους αγώνες και αναγνώρισε ότι ένα λάθος στα ημιτελικά ήταν κρίσιμο, η ίδια είχε παρεξηγήσει τις οδηγίες για ένα κοκτέιλ και σε αυτό το επίπεδο, ένα μικρό λάθος μπορεί να είναι η διαφορά…

Παράλληλα, ο Raimonds Tomsons, πρεσβευτής της Star Wine List και μέλος της κριτικής επιτροπής, είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι το όνειρό του να αγωνιστεί για το πρωτάθλημα ξεκίνησε το 2010 όταν είδε τον Gerard Basset να κερδίζει τον τίτλο του καλύτερο σομελιέ του κόσμου. Πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η νίκη του θα αποτελέσει έμπνευση για νέους σομελιέ από άλλες μικρές χώρες να γνωρίζουν ότι είναι δυνατό να κερδίσουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα είχε ξεκινήσει μία εβδομάδα πριν με 67 υποψηφίους από όλο τον κόσμο. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αντιμετώπισαν προκλήσεις τόσο πρακτικές όσο και θεωρητικές. Οι γραπτές εργασίες ταξινομήθηκαν από την κλασική θεωρία έως τις τρέχουσες υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας ερώτησης σχετικά με το ποιο κρασί σερβίρεται όταν ο Τζο Μπάιντεν δέχθηκε τον Εμανουέλ Μακρόν στον Λευκό Οίκο.

Από τους 67 αρχικούς, μόνο 17 σομελιέ προκρίθηκαν στον ημιτελικό. Αρκετά διάσημα ονόματα δεν μπήκαν στην τελική φάση, ενώ μερικά λιγότερο γνωστά ονόματα και χώρες προχώρησαν.

 

Έμπειροι φιναλίστ σομελιέ

 Οι φιναλίστ περιλάμβαναν δύο πολύ έμπειρους διαγωνιζόμενους: τον Raimonds Tomsons από τη Λετονία και τη Nina Jensen από τη Δανία, που ήταν και οι δύο φιναλίστ στον τελευταίο διαγωνισμό ASI Best Sommelier of the World, που πραγματοποιήθηκε στην Αμβέρσα το 2019. Μαζί τους ήταν ο σομελιέ Reeze Choi από το Χονγκ Κονγκ, ο οποίος εκπροσώπησε την Κίνα. Ο Reeze Choi, ο οποίος είναι επίσης ο πρεσβευτής του Star Wine List στο Χονγκ Κονγκ, ήταν εμφανώς έκπληκτος που βρέθηκε στον τελικό, καθώς δήλωσε νωρίτερα το Σαββατοκύριακο ότι δεν τα πήγε καλά στον ημιτελικό.

Στη σκηνή είχε στηθεί ένα περιβάλλον εστιατορίου με διαφορετικά τραπέζια και σταθμούς γευσιγνωσίας. Όπως συνηθίζεται στους διαγωνισμούς σομελιέ, εισήχθησαν μπάλες με καμπύλες και ερωτήσεις με κόλπα για να δοκιμαστούν τόσο οι γνώσεις όσο και τα νεύρα, αν και αυτό το γεγονός δεν περιελάμβανε εμφανώς ακραίες καταστάσεις.

Η Ann-Sophie Pic στη σκηνή

Μία από τις πολλές εργασίες περιελάμβανε την αναγνώριση τεσσάρων λευκών κρασιών σε τέσσερα λεπτά. Και σε ένα από τα τραπέζια, η σταρ σεφ Ann-Sophie Pic ρώτησε τους υποψηφίους ποιο από τα λευκά κρασιά να συνδυάσουν με πιάτα από το εστιατόριό της στο Valence.

Παρουσιάστηκε ένας κατάλογος κρασιών και οι τιμές τους στην αγορά και ζητήθηκε από τους υποψηφίους να επισημάνουν τα λάθη και ποιες τιμές ήταν εκτός τιμής.

 

Η κατάταξη των ημιτελικών στον διαγωνισμό 2023 ASI Best Sommelier of the World

Θέσεις 4 έως 17:

4 Pascaline Lepeltier, Γαλλία

5 Wataru Iwata, Ιαπωνία

6 Valeria Gamper, Αργεντινή

7 Jo Wessels, Νότια Αφρική

8 Andrea Martinisi, Νέα Ζηλανδία

9 Suvad Zlatic, Αυστρία

10 Σωτήρης Νεοφυτίδης, Κύπρος

11 Tom Ieven, Βέλγιο

12 Réza Nahaboo, Ελβετία

13 Kai-Wen Lu, Ταϊβάν

14 Manuel Schembri, Ισλανδία

15 Mark Guillaudeu, Η.Π.Α

16 Francesco Marzola, Νορβηγία

17 Chuan Ann Tan, Μαλαισία

 

Όλοι οι υποψήφιοι του 2023 ASI Καλύτερος Σομελιέ του Κόσμου

Bujar Tukuli, Αλβανία

Andrea Mariana Donadio, Αργεντινή

Valeria Gamper, Αργεντινή

Paolo Saccone, Αυστραλία

Suvad Zlatic, Αυστρία

Tom Ieven, Βέλγιο

Luís Otávio Alvares Cruz, Βραζιλία

Pier-Alexis Soulière, Καναδάς

Marcelo Arriagada Chocair, Χιλή

Reeze Choi, Κίνα

Nicolas Reines, Κολομβία

Ivan Jug, Κροατία

Σωτήρης Νεοφυτίδης, Κύπρος

Jakub Pribyl, Δημοκρατία της Τσεχίας

Nina Højgaard Jensen, Δανία

Andres Jose Meschisi Murcia, Δομινικανή Δημοκρατία

José María Aguirre, Εκουαδόρ

Mikk Parre, Εσθονία

Antero Niemiaho, Φινλανδία

Pascaline Lepeltier, Γαλλία

Jaba Dzimistarishvili, Γεωργία

Maximilian Wilm, Γερμανία

Άρης Σκλαβενίτης, Ελλάδα

Juan Sebastian Giraldo, Ουγγαρία

Manuel Schembri, Ισλανδία

Wicien Widjaja, Ινδονησία

Anke Carmen Hartmann, Ιρλανδία

Salvatore Castano, Ιταλία

Mattia Antonio Cianca, Ιταλία

Wataru Iwata, Ιαπωνία

Ratmir Akhmetov, Καζακστάν

Raimonds Tomsons, Λετονία

Martynas Pravilonis, Λιθουανία

Grégory Mio, Λουξεμβούργο

Chuan Ann Tan, Μαλαισία

Jeff Luciano Thomé, Μαυρίκιος

Miguel Angel Maldonado, Μεξικό

Μπρούνο Σκάβο, Μονακό

Kamel Essbai, Μαρόκο

Adriaan Willem Eduard Visser, Ολλανδία

Andrea Martinisi, Νέα Ζηλανδία

Francesco Marzola, Νορβηγία

Jazmin Alejandra Gavigan Aguilera, Παραγουάη

Gerardo Joseph Ruiz Acosta, Περού

Ian Odilio Bitalac Santos, Φιλιππίνες

Kamil Wojtasiak, Πολωνία

Nelson Guerreiro, Πορτογαλία

Adrian Jipa, Ρουμανία

Vuk Vuletić, Σερβία

Joel/ Zhi Xian Lim, Σιγκαπούρη

Mason Yin Song Ng, Σιγκαπούρη

Rastislav Sutak, Σλοβακία

Valentin Bufolin, Σλοβενία

Jo Wessels, Νότια Αφρική

Jungmin AN, Νότια Κορέα

Diego Gonzalez Barbolla, Ισπανία

Ellen Franzén, Σουηδία

Réza Nahaboo, Ελβετία

Kai-Wen Lu, Ταϊβάν

Nutawan Jumpanak, Ταϊλάνδη

Elena Shishkina Hayat, Τουρκία

Maryna Revkova, Ουκρανία

Eric Zwiebel, Ηνωμένο Βασίλειο

Mark Guillaudeu, Ηνωμένες Πολιτείες

Federico De Moura, Ουρουγουάη

Gustavo Rafael Garcia Escalona, ​​Βενεζουέλα

Khanh Vi Le Hoang, Βιετνάμ

Tawaanda Marume, Ζιμπάμπουε

 

ΠΗΓΗ: starwinelist.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Αισιόδοξη είναι η εικόνα της παραγωγής στους αµπελώνες σε όλη τη χώρα, καθώς, όπως παρατηρούµε από τους επιτόπιους ελέγχους στα αµπέλια, η παραγωγή είναι...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Τα αποτελέσματα του 2025 International Wine Challenge, τα οποία ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα στο Λονδίνο, σηματοδοτούν μια αξιοσημείωτη μεταβολή στην παγκόσμια βιομηχανία κρασιού.

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...