Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ενέργειες ένταξης στον χάρτη των ΠΟΠ της αρχέγονης ποικιλίας του Σαββατιανού

Πρωτοβουλία για την ανακήρυξη της αρχέγονης ποικιλίας του Σαββατιανού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.), αναλαμβάνουν αμπελουργοί και τοπικοί φορείς της Ανατολικής Αττικής σε μια εποχή που έχει απομειωθεί η πρωτογενής παραγωγή, έχει μειωθεί δραματικά ο Αττικός αμπελώνας.

Με πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ανατολικής Αττικής, συναντήθηκαν οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής κ. Δημήτρης Λουκάς, Μαραθώνος κ. Στέργιος Τσίρκας, Ραφήνας κ. Ευάγγελος Μπουρνούς και με τηλεδιάσκεψη ο Δήμαρχος Καρύστου, κ. Λευτέρης Ραβιόλος προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να ανακηρυχθεί η ποικιλία Σαββατιανό ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.)
Οι Δήμαρχοι Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Ραφήνας και Καρύστου, ανέλαβαν την χρηματοδότηση των απαραίτητων μελετών των περιοχών των Δήμων τους στις οποίες καλλιεργείται το Σαββατιανό, για να ξεκινήσουν οι απαραίτητες μελέτες και διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση. Στο ίδιο πλαίσιο οι Δήμαρχοι ανέλαβαν την συνεννόηση για την ένταξη και άλλων Δήμων της Ανατολικής Αττικής όπου καλλιεργείται το Σαββατιανό.
Σημειώνεται ότι το Σαββατιανό είναι μία ποικιλία αμπελιού με μεγάλη αντοχή στην ξηρασία και στις υψηλές θερμοκρασίες, γεγονός που την κατέστησε τον πρωταγωνιστή του Αττικού αμπελώνα από την αρχαιότητα. Μόνο του το Σαββατιανό ή συμμετέχοντας σε χαρμάνια –και πολλών οίνων ΠΓΕ– είναι υπεύθυνο για ένα μεγάλο όγκο λευκών ξηρών κρασιών, μοναδικού χαρακτήρα.
Η επιθυμητή διάκριση γι’ αυτή την ποικιλία θα χαρίσει προστιθέμενη αξία στο προϊόν και στην τοπική παραγωγή. Θα αποτελέσει κίνητρο ακόμη και για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και θα συμβάλει στο να αναδειχθούν τα προϊόντα της Αττικής, της Εύβοιας και ευρύτερα της Ελλαδικής γης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...