Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στην πεντάδα με τους καλύτερους γλυκούς οίνους η Ελλάδα

Την πέμπτη καλύτερη επίδοση είχε η Ελλάδα ανάμεσα στις είκοσι χώρες που αξιολογήθηκαν στους γλυκούς οίνους στον διαγωνισμό Concours Mondial de Bruxelles, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 στη Μαρσάλα της Σικελίας, δείχνοντας αν μη τι άλλο ότι η χώρα μας κρατεί ψηλά την παράδοση στην κατηγορία αυτή.

Η Ελλάδα συμμετείχε στο διαγωνισμό με 32 δείγματα κρασιού εκ των οποίων τα 15 κέρδισαν αργυρό, χρυσό ή Μεγάλο Χρυσό μετάλλιο.
Από τα 525 κρασιά που συμμετείχαν βραβεύθηκαν μόνο τα 174, (33%), εκ των οποίων μόνο δέκα (2%) απέσπασαν την ύψιστη διάκριση του Μεγάλου Χρυσού μεταλλίου. Ανάμεσά τους βρέθηκε και ένα ελληνικό, το εμβληματικό Vinsanto 2002 Late Release από το Κτήμα Αργυρού στη Σαντορίνη.
Στο διαγωνισμό διακρίθηκαν ελληνικά μοσχάτα από Σάμο, Λήμνο, Κεφαλονιά, Μονεμβασιά, κρασιά από λιάτικο Κρήτης  και από τη βόρεια Ελλάδα. Από τα 174 βραβευμένα κρασιά, τα 100 είναι παλαιωμένα πέραν των επτά ετών: Λιαστός Οίνος εσοδείας 2010 Συνεταιρισμού Λήμνου (χρυσό), Monemvasia Malvasia 2010 και 2012 Οινοποιίας Τσιμπίδη (χρυσά), Λιάτικο 2013 Ιδαίας Οινοποιητική (χρυσό), Vinsanto 2003, 2004, 2008 των οινοποιείων Βενετσάνου, Καραμολέγκου και Santo Wines (ένα αργυρό και δύο χρυσά) και Νέκταρ 2015 Σάμου (αργυρό).
Να σημειωθεί ότι τα 15 ελληνικά κρασιά που διακρίθηκαν θα είναι διαθέσιμα προς γευστική δοκιμή στην έκθεση «Αφρός & Νέκταρ, Προδόρπιοι και Επιδόρπιοι Οίνοι», που θα διεξαχθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2022 στο Ωδείο Αθηνών. Στην εκδήλωση θα παραστεί και ο πρόεδρος του διαγωνισμού, Baudoin Havaux, ο οποίος θα αναφερθεί διεξοδικά στις ελληνικές επιτυχίες. 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.