Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαιτητικός και όψιμος ο φετινός τρύγος για το κτήμα Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν σε γενικές γραμμές μια όψιμη χρονιά. Χαρακτηρίστηκε από ένα φθινόπωρο με ελαφρώς υψηλότερες για την εποχή θερμοκρασίες και αρκετές βροχοπτώσεις, κυρίως τον μήνα Οκτώβριο, γεγονός που ενίσχυσε τον αμπελώνα μετά από ένα καλοκαίρι με πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ανομβρία.

Ο χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και χωρίς χιόνι. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου παρατηρήθηκαν βροχοπτώσεις, που δυσκόλεψαν την πρόσβαση στον αμπελώνα, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει το κλάδεμα.

Τον μήνα Μάρτιο παρατηρήθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες, που καθυστέρησαν την έκπυξη των οφθαλμών κατά 15 περίπου ημέρες (τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου). Ενώ τους υπόλοιπους μήνες της άνοιξης σημειώθηκαν αρκετές βροχοπτώσεις και οι θερμοκρασίες κυμάνθηκαν σε φυσιολογικά επίπεδα και βοήθησαν στην ευνοϊκή ανάπτυξη του φυτού. Η άνθιση καθυστέρησε κατά μία εβδομάδα (μέσα Μαΐου) σε σχέση με το συνηθισμένο.

Το καλοκαίρι επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο σημειώθηκαν βροχοπτώσεις που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός μέσα Ιουλίου).

Ο μήνας Αύγουστος ξεκίνησε με ευνοϊκές θερμοκρασίες για το τελικό στάδιο της ωρίμασης. Το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σημειώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις, γεγονός που καθυστέρησε τον τρύγο κατά μία εβδομάδα, χωρίς όμως να προκληθούν σημαντικές ζημιές, καθώς είχε ήδη τρυγηθεί το μεγαλύτερο μέρος των λευκών ποικιλιών.

Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Όμως, η σωστή διαχείριση της άρδευσης (εν αναμονή των μεγάλων βροχοπτώσεων), το αμμώδες έδαφος της περιοχής, καθώς και η κλίση του έδρασαν κατευναστικά στον αμπελώνα. Το έδαφος και τα φυτά δεν είχαν κορεστεί από τις αρδεύσεις, με αποτέλεσμα να μην απορροφήσουν περίσσεια ποσότητα νερού και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο έδαφος (διάβρωση), στην ωρίμαση αλλά και στην υγιεινή των σταφυλιών.

Στις 12 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές με μέσα Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10%, λόγω των νέων φυτεύσεων, ενώ των ερυθρών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τα λευκά κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και καλή δομή.

Σχετικά Άρθρα

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ευκολόπιοτη και σύνθετη, φιλική αλλά και «ψαγμένη» η Μαλαγουζιά δεν περνά ποτέ απαρατήρητη. Με προτάσεις που προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας, όταν μπαίνει...

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Συμμετοχή της Εν.Ε.Α.Π. σε Ημερίδες της Ελληνικής Αστυνομίας με θέμα «Παράνομη διακίνηση και διάθεση αλκοολούχων ποτών στην εσωτερική αγορά, αντιμετώπισή της και επιπτώσεις στην...

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...