Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σημαντική μείωση του 10% στην φετινή παραγωγή σταφυλιών για Ιταλία και Ισπανία

Οι τρέχουσες προβλέψεις κάνουν λόγο για πτώση περίπου 10% στην παραγωγή, για την Ισπανία και την Ιταλία, με την ποιότητα να καθίσταται ως η μόνη πηγή ελπίδας.

Ποτέ οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο δυσμενείς και εχθρικές όσο φέτος. Το πόρισμα του Ιταλικού Κέντρου Ερευνών Τροφίμων (CREA) είναι αδιαμφισβήτητο. Η έλλειψη βροχοπτώσεων σίγουρα ευνόησε την υγεία των σταφυλιών, το ωίδιο είναι σχεδόν ανύπαρκτο φέτος στην Ιταλία, περιορίστηκε σε λίγες εστίες και ο βοτρύτης δεν επηρεάζει καν τις πιο ευαίσθητες ποικιλίες σταφυλιού. Όμως η ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες που χαρακτήρισαν την άνοιξη και το καλοκαίρι θα εμποδίσουν τους Ιταλούς αμπελουργούς να φέρουν άφθονη σοδειά.

Πολλές κορυφαίες περιοχές, όπως η Friuli-Venezia-Giulia, η Λομβαρδία, η Emilia-Romagna και η Σικελία θα παρουσιάσουν μειώσεις μεταξύ 5 και 10%, ακόμη και έως -20% σε ορισμένους αμπελώνες της Δυτικής Σικελίας. Αντίθετα, το Trentino-Alto Adige, η Τοσκάνη και η Απουλία αναμένουν μικρές αυξήσεις στην παραγωγή, και αφορούν απλές προσαρμογές σε σχέση με πέρυσι. Να υπενθυμίσουμε ότι η Τοσκάνη, το 2021 είχε πληγεί από ισχυρούς παγετούς. Οι αποδόσεις εξαρτώνται φυσικά από την ύπαρξη αρδευτικών δικτύων. Στους αρδευόμενους αμπελώνες της Απουλίας, η αύξηση θα μπορούσε έτσι να φτάσει το 10%.

 

Μια ιστορική πρωιμότητα

Ποιοτικά, τα σταφύλια είναι συνολικά υγιή με υψηλότερη από την κανονική περιεκτικότητα σε σάκχαρα και χρωστικές. Αλλά η έλλειψη θερμικού εύρους επηρεάζει την ποιότητα σε ορισμένες περιοχές. Ως εκ τούτου, οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, γνωρίζοντας ότι συνολικά, η πρόοδος σε σύγκριση με το 2021 είναι σημαντική και κυμαίνεται μεταξύ 7 και 20 ημερών ανάλογα με τον τομέα. Το ίδιο ισχύει και στην Ισπανία, όπου οι συνεταιρισμοί αγροδιατροφής περιγράφουν το 2022 ως μια από τις πρώιμες συγκομιδές 2 έως 3 εβδομάδων. Στα τέλη Αυγούστου, ο οργανισμός προέβλεψε συγκομιδή 36,29 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ή 9% λιγότερο από το 2021 (39,9 Mhl) και 13% λιγότερο από τον μέσο όρο της πενταετίας (41,99 Mhl). Η πτώση της παραγωγής αφορά όλη την Ισπανία, με εξαίρεση την Εξτρεμαδούρα και τη Ναβάρρα. Έτσι, η Castilla-la Mancha θα χάσει 2,6 Mhl σε σύγκριση με το 2021, η Καταλονία περίπου 820.000 hl και η Rioja 215.000 hl, για παράδειγμα. Αν και οι συνεταιρισμοί δεν αποκλείουν την αναθεώρηση των προβλέψεων προς τα πάνω σε περίπτωση βροχοπτώσεων τον Σεπτέμβριο, οι χαλαζοπτώσεις στα τέλη Αυγούστου σε αρκετούς αμπελώνες –πάνω από 4.300 εκτάρια επλήγησαν στην περιοχή της Βαλένθια– θα μπορούσαν αντίθετα να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση.

Και στην Ισπανία, τα σταφύλια είναι καλής ποιότητας και απαλλαγμένα από ασθένειες, αλλά αυτό δεν ανησυχεί απαραίτητα όλους τους παραγωγούς αυτή τη στιγμή. Οι αυξανόμενες τιμές για την ενέργεια, τις συσκευασίες και τις εισροές, για να αναφέρουμε μερικές, δεν θα αντικατοπτρίζονται στις τιμές που καταβάλλονται στους αμπελοκαλλιεργητές. Αρκετά αγροτικά σωματεία κινητοποιούνται για να καταγγείλουν τιμές που είναι χαμηλότερες από το κόστος παραγωγής. Ενώ η εθνική διεπαγγελματική OIVE συνιστά τη χρήση εγκεκριμένων συμβάσεων για την πώληση και την αγορά κρασιού για αυτή τη νέα σοδειά, τα συνδικάτα εκφράζουν τη λύπη τους για την απουσία πραγματικής διαπραγμάτευσης τιμών και την ύπαρξη καταχρηστικών ρητρών που ορίζουν ότι η συμφωνηθείσα τιμή είναι υψηλότερη από το κόστος παραγωγής. ενώ δεν είναι έτσι. Επαγγελματικοί φορείς επισημαίνουν την αναμενόμενη πτώση της παραγωγής φέτος, την αύξηση της εσωτερικής κατανάλωσης, τα αποθέματα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δέκα χρόνια και μια αγορά που συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, ώστε να δικαιολογήσει τη βελτίωση των τιμών.

Τέλος, και στις δύο χώρες, όπως και στη Γαλλία, οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων. Οι Ισπανοί αποδοκιμάζουν τον αντίκτυπο της ξηρασίας και της υπερβολικής ζέστης –που πλησιάζει τακτικά τους 40°C– η CREA στην Ιταλία χαιρετίζει την ανθεκτικότητα του κλάδου απέναντι στις «ιδιοτροπίες αυτού του ασυνήθιστου κλίματος». Επικαλούμενη ερευνητικές καινοτομίες και ανθεκτικές στο στρες ποικιλίες, υποστηρίζει ότι «το έτος 2022 στέφει τους ιταλικούς αμπελώνες ως ανθεκτικούς στην κλιματική αλλαγή».

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με δύο διακρίσεις έφυγε η Οινοποιία Ψαρούλη από τον διεθνή διαγωνισμό οίνου των Βαλκανίων BIWC, η μία εκ των οποίων χρυσή για το Ασύρτικο...

REPORTS

Σε µια µοναδική σύµπραξη γεύσεων, αρωµάτων και πολιτισµού, τα Οινοποιία Μπουτάρη και το Κτήµα Σεµέλη παρουσίασαν τις νέες τους λευκές ετικέτες στο εµβληµατικό Μουσείο...

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Πιο όψιμη κατά περίπου 3-4 ημέρες αναμένεται η φετινή χρονιά σε σχέση με το 2024 στους αμπελώνες της Κρήτης σύμφωνα με νέο δελτίο γεωργικών...