Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η προσαρμογή της βιομηχανίας του οίνου στα πλαίσια της κλιματικής αλλαγής

«Η βιομηχανία κρασιού πρέπει να μάθει από την κλιματική αλλαγή και να μην είναι απλώς θεατής κάθε χρόνο», θεωρεί ο ο Bernard Angelras, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV).

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η βιομηχανία που έχει πλήρη επίγνωση της κλιματικής αλλαγής είναι η γεωργία γενικά και η αμπελουργία ειδικότερα, ισχυρίστηκε ο Bernard Angelras, πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου (IFV). «Είμαστε ένα ρεαλιστικό επάγγελμα όπου η μη προσαρμογή στην αλλαγή, απλώς δεν αποτελεί επιλογή». Καθώς ο τρύγος της Γαλλίας το 2022 υφίσταται ένα κύμα καύσωνα, το τελευταίο σε μια μεγάλη σειρά, ο Angelras τόνισε ότι λίγοι αμπελουργοί γνωρίζουν τις πολλαπλές και απροσδόκητες επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στο επάγγελμά τους.

Ως αμπελουργός στην Costières-de-Nîmes, σχολίασε τη διαταραχή στις εργασίες αμπελώνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού που προκλήθηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο υδράργυρος είναι πολύ υψηλός κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά δεν πέφτει το πρωί ή ακόμα και το βράδυ. «Η ημερήσια βάρδια είναι χαμηλότερη. Θα χρειαστεί να βρούμε νέους τρόπους διαχείρισης των αμπελώνων το καλοκαίρι, τρόπους που να λαμβάνουν υπόψη τα γειτονικά σπίτια και να μειώνουν τον θόρυβο και τις πιθανές εντάσεις. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί για να αντεπεξέλθει στις υψηλές θερμοκρασίες», είπε, προσφέροντας μια πρόχειρη εκτίμηση των μελλοντικών απαιτήσεων.

Ο Angelras πιστεύει ότι «η βιομηχανία κρασιού πρέπει να μάθει από την κλιματική αλλαγή και να μην ανακαλύπτει κάθε χρόνο ότι υπάρχει παγετός την άνοιξη, ότι οι χαλαζοθύελλες ακολουθούν θερμές περιόδους, ότι υπάρχει ξηρασία το καλοκαίρι κ.λπ. Αυτά τα φαινόμενα δεν θα είναι πλέον εφάπαξ». Αντιμέτωποι με την κλιματική αλλαγή, «έχουμε πλέον αποδείξει τα δεδομένα και έχουμε κάποιες ιδέες για να προχωρήσουμε», τόνισε ο Angelras.

 

ΠΗΓΗ: vitisphere.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...