Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από φινέτσα διακρίνεται η ποικιλία «Παύλος», από τους αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου

Με εσπεριδοειδή και πυρηνόκαρπα έρχεται μια γηγενής ποικιλία από τους αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου να ταράξει τα νερά της ελληνικής οινοπαραγωγής, και να ηχήσει στα αυτιά και στους γευστικούς κάλυκες  των οινόφιλων με το όνομα «Πάυλος».

Με τις νέες γενιές οινοπαραγωγών στη χώρα να αφυπνίζουν το καταναλωτικό κοινό  με πρωτότυπες οινοποιήσεις και ποικιλιακά παντρέματα, την κορυφαία τάση, αλλά και ασπίδα της κλιματικής αλλαγής αποτελούν τα τελευταία χρόνια οι αναβιώσεις των γηγενών ποικιλιών.

Από δεξιά προς τα αριστερά οι οινοποιοί Στάθης Αργυρόπουλος, Σωτήρης Καραγιάννης και Ιωάννης Γαβριηλίδης 

Μεταξύ της ευρείας γκάμας ετικετών που παράγουν οι Αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου ανά τα χρόνια έρχεται μια νέα σειρά γηγενών ποικιλιών, και συγκεκριμένα, τριών λευκών και μιας ερυθρής: Ρομπόλα, Αθήρι, Παύλος και Βετζαμί, σε μίνιμαλ εμφανισιακά φιάλες, φιλοτεχνημένες από τον Έλληνα ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο.αλλά θαυμαστό περιεχόμενο.

Οι ρίζες του Παύλου, στα ορεινά εδάφη της Αχαΐας, στεριώνουν για τα καλά στην αμμώδη γη και ύστερα από πέντε έτη δοκιμών και προσπαθειών από τους οινολόγους και αμπελουργούς του κτήματος, ο λευκός, ξηρός Παύλος, εμφιαλώνεται και αναμένει για το ταξίδι στον ουρανίσκο των οινο-καταναλωτών.

Ενώ οι ιδιόκτητοι αμπελώνες Κ.Αντωνόπουλου βρίσκονται το σημείο συνάντησης των όρων του Παναχαϊκού, του Χελμού και του επιβλητικού Ερυμάνθου, στα ύψη της Αχαΐας, τα πρέμνα του Παύλου, φύονται στη Βορειοδυτική Ζάκυνθο, διαμορφωμένα σε κύπελο, σε υψόμετρο που κυμαίνεται από 800 έως 950 μέτρα, ευνοϊκή συνθήκη για την ιδανική ωρίμανση λευκού σταφυλιού. Η ηλικία των κλημάτων είναι περίπου 40 με 50 έτη, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν πάντα χαμηλές, δίνοντας ένα πλούσιο και γεμάτο αποτέλεσμα.

Η ομάδα της αμπελουργίας και της οινοποίησης των αμπελώνων συνεχίζει αδιάκοπα τις προσπάθειες δημιουργίας κρασιού από την ποικιλία Παύλο, καταφέρνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα με χαρακτηριστικό, χρυσοκίτρινο χρώμα και φρουτώδες προφίλ, από μπουκέτο αρωμάτων πεπονιού, εσπεριδοειδών και αχλαδιού που μπορούν να υποστηρίξουν ένα εύρος γαστρονομικών συνδυασμών.

Με τις κατάλληλες οξύτητες, στην τέλεια ισορροπία, ξεπετάγονται ζωηρές νότες από βανίλια, ξηρούς καρπούς και κακάο, γεμίζοντας  τον ουρανίσκο με ένα ευχάριστο και μυρωδάτο κρασί. Σχετικά λιπαρή υφή, στόμα πλούσιο και σώμα μέτριο, με μακρά επίγευση, είναι τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν άνετα να συνοδεύουν ψάρια στα κάρβουνα ή στο φούρνο, λευκά κρέατα συνοδευόμενα από λευκές σάλτσες, λιπαρά τυριά, αλλά και ζυμαρικά με σκόρδο και βούτυρο.

Μέχρι το τελικό αυτό δημιούργημα, πέρασαν 5 έτη γεμάτα μικροοινοποιήσεις, πειραματισμούς και πολύ κόπο και μεράκι. Το τελικό κρασί που έφτασε και στην εμφιάλωση ήταν αποτέλεσμα από συνένωση δύο διαφορετικών μεθόδων οινοποίησης, με το 50 % να ζυμώνει σε μεγάλες, ανοξείδωτες δεξαμενές και το υπόλοιπο μισό σε μικρά δρύινα, χρησιμοποιημένα βαρέλια 225 λίτρων, όπου το γλεύκος μένει για 4 μήνες μαζί με τις οινολάσπες του.

Ο Παύλος, δεν είναι απλά μια ποικιλία ή μια ετικέτα κρασιού, καθώς  σηματοδοτεί την συνέχεια της παράδοσης των αμπελώνων Κ.Αντωνόπουλου, την αναβίωση μιας άγνωστης έως τώρα ποικιλίας, από ένα νησί του Ιουνίου πελάγους, και το πέρασμα της σκυτάλης σε καινούργιες ιδέες.

Συνδυάζοντας τα φυσικά χαρακτηριστικά μιας ποικιλίας και την εμπειρία των ειδικών του κτήματος, δημιουργείται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που όχι μόνο τιμά τη φήμη του κτήματος, αλλά κοσμεί και εμπλουτίζει τον ελληνικό αμπελώνα.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μετά από μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από απότομη σκλήρυνση των εμπορικών συνθηκών τόσο διεθνώς όσο και εγχώρια, η αυστραλιανή βιομηχανία οίνου ζητά έκτακτα μέτρα....

REPORTS

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου χαιρετίζει τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη νέα Δέσμη Μέτρων για το κρασί που επιτεύχθηκε χθες. Η Δέσμη Μέτρων...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα ΒορΟινά των Χριστουγέννων έρχονται να αναδείξουν το αίσθημα της ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και να μας θυμίσουν ότι οι γιορτές είναι για να μοιράζεσαι!...