Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα επισκέψιμα οινοποιεία «κόμβοι» διασύνδεσης με πρωτογενή τομέα και τουρισμό

Μνημόνιο συνεργασίας υπογράφηκε την 16η Ιουνίου  μεταξύ ΞΕΕ και ΕΔΟΑΟ με στόχο την ανάδειξη του Επώνυμου Ελληνικού κρασιού και κατά συνέπεια την Ενθάρρυνση του Οινοτουρισμού της χώρας.

Εκδήλωση- Workshop από την ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ολοκληρώθηκε χτες, 16 Ιουνίου , στις εγκαταστάσεις του ιστορικού οινοποιείου Achaia Clauss. Στα πλαίσια της εκδήλωσης, συζητήθηκαν ιδέες και προτάσεις από σημαντικά πρόσωπα στο χώρο του οινοτουρισμού, ενώ από την εκδήλωση δεν έλειψε η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη. Δηλώσεις έκανε ο  κ. Γεώργιος Γεωργαντάς εξ αποστάσεως , τονίζοντας την σημασία της ενθάρρυνσης του οινοτουρισμού στη χώρα, με ένα σημαντικό ποσό του ταμείου ανάκαμψης να προορίζεται για την ενίσχυση του οινοτουρισμού.

Στα πλαίσια της εκδήλωσης υπογράφηκε πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρου Βασιλικού και του Προέδρου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Κωνσταντίνου Ευσταθίου.

Με τη νέα συνεργασία αναμένεται η διαρκής ενημέρωση  των μελών των κλάδων ΞΕΕ και  ΕΔΟΑΟ, και η προσπάθεια δράσεων για την ανάδειξη της αξίας του οινοτουρισμού για τη χώρα, πιστοποιήσεις και καθιέρωση όρων για την ορθή οινική εμπειρία, διοργάνωση τακτικών οινικών σεμιναρίων, Η ενημέρωση των μελών του ΞΕΕ και προτροπή τους για την συμπερίληψη στην λίστα κρασιών τους Επώνυμων Ελληνικών Κρασιών προερχόμενων και από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ξενοδοχείο, αλλά και  αδελφοποιήσεις οινοποιείων με ξενοδοχεία. Με τη συνεργασία ορίζεται και μόνιμη επιτροπή/ ομάδα εργασίας προς παρακολούθηση του προγράμματος .

Σύμφωνα με στατιστικές έρευνες, όπως παρουσίασε η κ. Κωνσταντίνα Σβήνου,  πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων στην Κω, το 97 % των κρασιών που καταναλώνονται σε ξενοδοχεία είναι ελληνικά, ενώ  από μελέτη αποδεικνύεται ότι το 88% της συνολικής δαπάνης  των τουριστών είναι σε τοπικά προϊόντα. Το 36% από αυτό το ποσοστό είναι δαπάνες σε προίόντα του ίδιου του νομού.

Σύμφωνα με την κ Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Οινοτουρισμού, ο  Ελληνικός τουρισμός έχει μεγάλη δυναμική. «θέλουμε οι επισκέπτες να γίνουν πρεσβευτές του κρασιού μας» τόνισε. Κατά την ίδια , σημαντικές είναι οι επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και σε εγκαταστάσεις, ενώ  υψίστης σημασίας είναι και οι δράσεις επιμόρφωσης.

Κατά την υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη, υπάρχουν βασικοί πυλώνες για την άνθιση του οινοτουρισμού μεταξύ των οποίων είναι η βιωσιμότητα και η ισορροπία. Πλέον, 88 οινοποιεία διαθέτουν το σήμα του επισκέψιμου οινοποιείου στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν βλέψεις για σημαντική αύξηση αυτών.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκε και η κ. Ηρώ Τσιμπρή,  διευθύντρια της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΧΑΪΑ ΑΕ – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ, κατά την οποία τα οινοποιεία πρέπει να μετατραπούν σε κόμβους.

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως σε μια γαλλική πρωτοβουλία ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, που αποσκοπεί στη στήριξη των εξαγωγών οίνου και αλκοολούχων...

REPORTS

Το νέο βιολογικό λευκό κρασί La Grande Bleue, του κτήματος Gerard Bertrand προέρχεται από τους αµπελώνες IGP Méditerranée, και αποτελεί µια πραγµατική αντανάκλαση του...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ελαφρά μείωση τιμών, κυριαρχία της Βουργουνδίας στις δημοπρασίες και αύξηση του μεριδίου μικρότερων περιοχών καθώς και ανοδική πορεία των λευκών οίνων αποτελούν τις κύριες...

REPORTS

Ψηφίστηκε, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί: τα κεφάλαια που διατέθηκαν για την αναδιάρθρωση των οινοποιητικών συνεταιρισμών δεν έχουν ακόμη εκταμιευτεί και θα πρέπει να...

REPORTS

Το αμερικανικό ουίσκι και κρασί βρίσκονται στον δοκιμαστικό δεύτερο κατάλογο αντιποίνων σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ που αποκάλυψε την Πέμπτη 8 Απριλίου η...

REPORTS

Ο Prosecco έχει γίνει ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αφρώδεις οίνους της Ιταλίας, κερδίζοντας έδαφος στις διεθνείς αγορές και ξεπερνώντας ακόμη και τη σαμπάνια...