Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο ραντάρ των New York Times η αιγαιοπελαγίτικη Μανδηλαριά

Στη λίστα του με τις 10 ποικιλίες στις οποίες «αξίζει μεγαλύτερη αναγνώριση» εντάσσει την Μανδηλαριά ο έγκριτος οινοκριτικός των New York Times, Eric Asimov, που καλεί σε μια «μειλίχια» και ευγενική διαχείριση του σταφυλιού, ώστε αυτό να δώσει ένα ωχρό κόκκινο ή σκούρο ροζέ χρώμα με γήινες και ελαφρώς φρουτώδεις νότες.

Όπως εξηγεί, βασικό πρόβλημα της ποικιλίας μέχρι σήμερα είναι ότι η συμβατική – μάλλον ρουστίκ προσέγγιση της οινοποίησής της, έδινε πολύ κόκκινο χρώμα και τανίνες χωρίς χαρακτήρα. Ωστόσο η ποικιλία έχει δυναμική για πολύ ευχάριστα κρασιά θα σχολιάσει στη συνέχεια. Συγκεκριμένα, δοκίμασε μια ετικέτα μανδηλαριάς από το οινοποιείο Στυλιανού με έδρα την Κρήτη.

Θεωρείται μια όψιμη ποικιλία και είναι γνωστή από την εποχή του Παυσανία, αφού συμμετείχε στον φημισμένο χιώτικο, Αριούσιο οίνο. Λόγω των έντονων χαρακτηριστικών της, η μανδηλαριά, σπάνια συναντάται σε μονοποικιλιακή ετικέτα. Συνήθως συνοδεύει άλλες ποικιλίες, δημιουργώντας ερυθρούς, ροζέ οίνους ή επιδόρπιους, καθώς συμμετέχει και σε πολλές ΠΟΠ ετικέτες, όπως ΠΟΠ Πεζά, ΠΟΠ Αρχάνες, ΠΟΠ Χάνδακας, ΠΟΠ Σητεία, ΠΟΠ Ρόδος, ΠΟΠ Πάρος.

Τα χαρακτηριστικά που κατά κύριο λόγο διαμορφώνουν την ποικιλία είναι η υψηλή οξύτητα και τανίνες και πολλές ανθοκυάνες.

Ο οινοκριτικός, επισήμανε και άλλες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες που θεωρεί πως άδικα δεν έχουν αναγνωσιμότητα εκτός της ζώνης παραγωγής τους, όπως το μαυροτράγανο, τη λημνιώνα και τη μαυροδάφνη. Σύμφωνα με τις απόψεις του, το ξινόμαυρο ανήκει σε αυτή την κατηγορία κρασιών, έχοντας και ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη δυνατότητα παλαίωσης, λόγω των ατίθασων στη νεότητά του χαρακτηριστικών.

Οι υπόλοιπες εννέα ποικιλίες που μεταξύ τους πήρε μια θέση η μανδηλαριά  και μαζί πρωταγωνίστησαν στους New York Times, ήταν:

1) Altesse, μια Γαλλική ποικιλία που ακόμη δεν έχει ανοίξει τα φτερά της, με έντονη οξύτητα και φρέσκα αρώματα  φρούτων και λουλουδιών.

2) Areni ,με καταγωγή από την Αρμενία συγκεκριμένα, μια ερυθρή ποικιλία, που δίνει κρασιά με αρώματα φρέσκων κόκκινων φρούτων και ιδιαίτερη φινέτσα.

3) Baga η Πορτογαλική. Όχι όμως με τη γνωστή οινοποίηση και τα σκληρά αποτελέσματα, αλλά με maceracion carbonic. Ζύμωση ολόκληρων ραγών υπό την πίεση διοξειδίου του άνθρακα.

4) Το Bobal, από την Ισπανία, ο Asimov θεωρεί πως έχει μεγάλες προοπτικές όταν καλλιεργείται στα καταλληλα εδάφη.

5)Ένα Brachetto, χωρίς υπολειπώδη σάκχαρα, αλλά ξηρό και εύκολο στην κατανάλωσή του.

6)Fer Servadou, προερχόμενο από τη Γαλλία και από τη λιγοστά που μπορεί κανείς να βρει στην αγορά.

7)Frontenac, ένα νέο, αξιοσημείωτο υβρίδιο από Vitis Vinifera και Vitis Labrusca, έχουν διαμορφώσει πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά

8)Pecorino, μια λευκή ποικιλία που φύεται στην Ιταλία, και τα κρασιά του δίνουν χαρακτηριστικά αρώματα βοτάνων και  ισορροπημένες οξύτητες

9) Trebbiano d’Abruzzese, με το πλούσιο του σώμα, αλατότητα και νότες λουλουδιών, στέκεται και άριστα, αλλά και με συνοδεία άλλων ιταλικών ποικιλιών.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

REPORTS

Με βαθμολογίες από 16 (distinguished) έως 17,5 (superior) βαθμολογήθηκαν 11 κρασιά του Οινοποιείου Λυραράκη από την Master of Wine, Julia Harding, στη σελίδα jancisrobinson.com.

REPORTS

Τη δυνατότητα σε συλλέκτες, οινόφιλους και επαγγελματίες να αποκτήσουν ξεχωριστές ετικέτες, που δεν συναντά κανείς εύκολα στην πρωτογενή αγορά δίνει δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί...