Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ιδιαίτερο terroir της Ζίτσας για μια σπάνια ισορροπία στο τραπέζι

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρώπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο terroir. Εκεί καλλιεργείται η γηγενής ερυθρή ποικιλία Βλάχικο.

Ιδανική η πορεία ωρίµανσης των ερυθρών ποικιλιών στην ορεινή Ζίτσα

Κάθε τρύγος έχει και τις ιδιαιτερότητές του, ο φετινός λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της κλιµατικής αλλαγής ήταν περισσότερο απαιτητικός. Ο αµπελώνας αντιστάθηκε στις κλιµατικές προκλήσεις και η πορεία ωρίµανσης των ποικιλιών προχώρησε ιδανικά.  Η διαχείριση του φυλλικού τείχους και το υδατικό στρες κράτησαν το φυτό σε ισορροπία και προστάτεψαν το σταφύλι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Το ντόπιο Βλάχικο

Προέρχεται αποκλειστικά από το οµώνυµο σταφύλι το οποίο συλλέγεται από τον αµπελώνα της Ζίτσας σε υψόµετρο 700 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και η θερµοκρασία ζύµωσης είναι χαµηλή για τη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων της ποικιλίας. Κατά την έκθλιψη των σταφυλιών διατηρείται ένα µικρό ποσοστό whole bunch, ενώ η ζύµωση επιτελείται µε τους αυτόχθονες µύκητες. Ο οίνος παλαιώνει για 12 µήνες σε αµερικανικά και γαλλικά βαρέλια.

Ελκυστική µύτη µε µέτρια ένταση και συµπύκνωση. Στο ποτήρι ανθώδη διάσταση µε πιπεράτη αίσθηση. Ελαφρύ και πικάντικό στόµα, µε ισορροπία που βασίζεται σε λίγο αλκοόλ, οξύτητα και ταννίνες. Μία φίνα ισορροπία που εκτοξεύεται από το πιπεράτο άρωµα.

Η σπανιότητα της ποικιλίας, το ευγενικό µπουκέτο, το χαµηλό αλκοόλ, η αέρινη παρουσία δίνουν µία τέλεια ισορροπία µε ευελιξία στο τραπέζι.

Ο ερυθρός ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ένα χαρµάνι γηγενών ερυθρών ποικιλιών από την ορεινή Ζίτσα, µε την διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια συλλέγονται µε το χέρι, ακολουθεί κρυοεκχύλιση 24 ωρών και ζύµωση σε χαµηλή θερµοκρασία.

Καλή ταννική δοµή, συµπυκνωµένο άρωµα, πολύπλοκη µύτη και ισορροπία στο στόµα. Ένας ερυθρός οίνος παλαιωµένος σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια, µε µέτριο αλκοολικό βαθµό και καλή συµπύκνωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Η Ισπανική συγκομιδή αναμένεται να είναι περίπου 38 εκατομμύρια εκατόλιτρα, ισοδύναμη με την περσινή, την ώρα που στην Πορτογαλία εκτιμάται πτώση της τάξεως του...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...