Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Όταν η έλξη γίνεται ακαταμάχητη μέσα από το μοσχοφίλερο του Οινοποιείου Πυργάκη

Η ΕΛΞΗ είναι ένα Mοσχοφίλερο ΠΓΕ Κορινθία που παράγεται σε ένα µικρό οροπέδιο της ορεινής Κορινθίας, τον Ασπρόκαµπο, 65 χλµ. µακριά από τη Μαντινεία, που είναι και το ορεινότερο σύνορο της ζώνης ΠΟΠ ΝΕΜΕΑ. Η ΕΛΞΗ είναι ένα ιδιαίτερο Mοσχοφίλερο µε έντονα αρώµατα λουλουδιών και φρούτων. Έχει ισορροπηµένη οξύτητα, ώστε να µπορεί να συνοδεύσει εξαιρετικά µεγάλη ποικιλία γευµάτων.

Η ΕΛΞΗ του 2019 απέσπασε ειδική διάκριση στο ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνου και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης ως ο καλύτερος ξηρός µονοποικιλιακός οίνος από την ποικιλία Μοσχοφίλερο και διακρίθηκε µε Χάλκινο Μετάλλιο το 2022 και Ασηµένιο το 2023.

Ο Κωνσταντίνος Πυργάκης, ιδρυτής και ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, κατάλαβε γρήγορα τη δυναµική και το ξεχωριστό terroir της περιοχής, γι΄αυτό και επένδυσε σε ποικιλίες µε έντονο αρωµατικό και γευστικό δυναµικό όπως το Μοσχοφίλερο. Στα 100 στρέµµατα του ιδιόκτητου αµπελώνα η οικογένεια φροντίζει µε µεράκι καλλιεργώντας µε πιστοποιηµένη βιολογική καλλιέργεια τα τελευταία 22 χρόνια κρατώντας τις στρεµµατικές αποδόσεις κάτω από τα 950 κιλά/στρέµµα, πολλές φορές και κάτω από 600 κιλά/στρέµµα δίνοντας στα φυτά τη δυνατότητα να παράξουν την ανώτερη ποιότητα σεβόµενοι ταυτόχρονα τη φύση, το οικοσύστηµα και τη µοναδικότητα της περιοχής που µοιάζει ανέγγιχτη από την επέλαση της βιοµηχανικής και χηµικής καλλιέργειας του παγκόσµιου αµπελώνα.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στο Οινοποιείο Πυργάκη είναι Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο, Ροδίτης, Μοσχάτο, Μαλαγουζιά, Cab. Sauvignon, Merlot και Sauvignon Blanc. Oι ετικέτες που διαθέτει το οινοποιείο είναι Νεµέα Αγιωργίτικο, ΕΛΞΗ Μοσχοφίλερο, Sampi Μοσχάτο-Ροδίτης, Χάρη Μαλαγουζιά, Aitheras Cabernet Sauvignon, Ethos Μerlot, Digamma Αγιωργίτικο-Μerlot, Koppa Αγιωργίτικο, Stigma Αγιωργίτικο, Κρυφή Λίµνη Sauvignon Blanc, Sly Fox Sauvignon Blanc και Sweet Rozzy Mοσχοφίλερο.

Ήδη έχει ξεκινήσει η επέκταση του οινοποιείου,  φιλικού προς το περιβάλλον µε ειδική πτέρυγα για αφρώδεις οίνους,αλλά και ο εµπλουτισµός του αµπελώνα µε ιδιαίτερες γηγενείς και διεθνείς ποικιλίες. Το οινοποιείο είναι διαθέσιµο κατόπιν συνεννόησης για γευσιγνωσία.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...