Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τσικουδιά 12μηνης παλαίωσης από τη ρεθυμνιώτικη αποσταγματοποιία «35»

To νεοεισερχόµενο ρεύµα των παλαιώσεων στα αποστάγµατα κατά τα τελευταία χρόνια, έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω µία διαφοροποιηµένη παραγωγική προσπάθεια από την Κρήτη.

του Γιώργου Λαμπίρη

Ο λόγος για την αποσταγµατοποιία «35» µε έδρα των Πηγιανό Κάµπο Ρεθύµνου, η οποία προχώρησε στην παλαίωση της τσικουδιάς, παρουσιάζοντας το σχετικό προϊόν στην φετινή έκθεση «Ελληνικά Αποστάγµατα» που διοργάνωσε η Vinetum.

Όπως λέει η οινολόγος, Βίκυ Παλαιοκώστα, «η παλαιωµένη τσικουδιά παραµένει για 12 µήνες σε δρύινο γαλλικό βαρέλι πρώτης τοποθέτησης. Πρόκειται για ένα απόσταγµα που φέρνει στην επιφάνεια αρώµατα βουτύρου, βανίλιας, ξηρών καρπών και µελιού. Πρόσφατα διακρίθηκε µε το χρυσό βραβείο στον ∆ιεθνή ∆ιαγωνισµό Οίνων και Αποσταγµάτων Θεσσαλονίκης».

Ο πειραµατισµός τριών αποσταγµατοποιών Ρεθύµνου

Η παλαιωµένη τσικουδιά αποτέλεσε τoν πειραµατισµό και επί της ουσίας τη µετεξέλιξη των αποσταγµάτων που παράγει η ρεθυµνιώτικη «35», η οποία απαρτίζεται από τους Γιώργο Μαρκουλάκη, Παντελή Φανουργάκη και Ηλία Μελισσουργό. Η ονοµασία «35» προήλθε από το γεγονός ότι η αποσταγµατοποιία βρίσκεται στον 35ο παράλληλο που διασχίζει οριζόντια την Κρήτη και επί της ουσίας επηρεάζει καθοριστικά το κλίµα του νησιού. «Η προσπάθειά µας ξεκίνησε πειραµατικά, καθώς αποφασίσαµε να συµβαδίσουµε µε την ευρύτερη τάση που καταγράφεται τελευταία για την παραγωγή παλαιωµένων αποσταγµάτων», λέει η κ. Παλαιοκώστα. Το προϊόν παράγεται µε τη µέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης σε χάλκινο κλασµατικό άµβυκα.

Σύµφωνα µε την οινολόγο της αποσταγµατοποιίας, στα πλάνα είναι να δηµιουργηθεί και µία τσικουδιά βαθύτερης παλαίωσης, µε παραµονή για περισσότερο χρονικό διάστηµα των 12 µηνών σε βαρέλια σε σύγκριση µε την υπάρχουσα εµφιάλωση. «Από την πλευρά επιδιώξαµε να αναδείξουµε ένα ιστορικό προϊόν, την τσικουδιά, στην καλύτερή της έκφραση. Κι αυτό γιατί κατά τα προηγούµενα χρόνια σε αρκετές των περιπτώσεων έχουµε δει να παρουσιάζονται στην αγορά αποστάγµατα που µπορεί να είναι βλαπτικά ακόµα και για τον ανθρώπινο οργανισµό».

Η «35» αξιοποιεί στα αποστάγµατά της γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης, όπως είναι η κλασική τσικουδιά µε 60% βιδιανό, 20% λιάτικο και 20% ρωµέικο. Επίσης διαθέτει και δύο µονοποικιλιακές τσικουδιές µία από Syrah και ακόµα µία από Μοσχάτο Σπίνας, η οποία παρουσιάζει έντονα ανθικά στοιχεία. ∆ιαθέτει επίσης και µία τσικουδιά, στην οποία προστίθεται κρητικό θυµαρίσιο µέλι και σε αυτή την περίπτωση µε τη µείξη των τριών τοπικών ποικιλιών, βιδιανού, ρωµέικου και λιάτικου. Το σύνολο της παραγωγής της αποσταγµατοποιίας κατά την τελευταία παραγωγική περίοδο ανήλθε σε 10.000 τόνους αποσταγµάτων, ενώ για την προµήθεια των σταφυλιών της προµηθεύεται ποσότητες από αµπελουργούς της Κρήτης.

Όλες οι τσικουδιές της 35Ν παράγονται στο Ρέθυµνο, ακολουθώντας τη µέθοδο της ασυνεχούς απόσταξης σε χάλκινο κλασµατικό άµβυκα. Και οι 4 κωδικοί κυκλοφορούν σε αριθµηµένα διαφανή µπουκάλια των 200, 500 και 700ml.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...