Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ντοκιμαντέρ εξερευνά την ερωτική σχέση του Thomas Jefferson με το κρασί

Το νέο ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει πώς το κρασί διαμόρφωσε μακροχρόνιους δεσμούς μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Στις 25 Μαΐου 1787, ένας διακεκριμένος Αμερικανός κατεβαίνει από μια άμαξα και βλέπει ένα επιβλητικό γαλλικό κάστρο. Συναντά τον ιδιοκτήτη, ξεναγεί στους αμπελώνες και δοκιμάζει το κρασί. Έτσι ξεκινά ένας έρωτας που μπορεί κάλλιστα να έχει αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Ο άντρας είναι ο Thomas Jefferson, τότε ο επίσημος εκπρόσωπος της νεαρής αμερικανικής κυβέρνησης στη Γαλλία, και το μέρος είναι το Château Haut-Brion. Η επίσκεψη του Jefferson στο διάσημο κτήμα του Μπορντό ανοίγει ένα νέο ντοκιμαντέρ, το Eastbound Westbound, το οποίο εξερευνά το πώς ο κύριος συντάκτης της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας αγάπησε τα κρασιά του Μπορντό και πώς αυτή η αγάπη σφυρηλάτησε πολιτικούς, πολιτιστικούς και οινικούς δεσμούς που επιμένουν σε αυτό ημέρα.

Η ταινία συνυπογράφει και αφηγείται ο Jeffrey Davies, ένας δημοσιογράφος και έμπορος κρασιού που ζει στο Μπορντό από τη δεκαετία του 1980. Ο Ντέιβις ξεκινά το ταξίδι του στο Haut-Brion, όπου μιλά με τον πρίγκιπα Robert του Λουξεμβούργου, δισέγγονο του Αμερικανού χρηματοδότη Clarence Dillon. Ο Πρίγκιπας Robert μοιράζεται μια επιστολή του 1818 από τα αρχεία του Haut-Brion, στην οποία ο Jefferson συζητά δύο από τις μεγάλες του αγάπες: τις γαλλοαμερικανικές σχέσεις και, φυσικά, το κρασί. Η επιστολή ωθεί τον Davies να διερευνήσει το πάθος του Ιδρυτικού Πατέρα για το Μπορντό και να αναζητήσει ανθρώπους που ενσαρκώνουν το πνεύμα της διατλαντικής συνεργασίας του Τζέφερσον στον κόσμο του κρασιού σήμερα.

Για το σκοπό αυτό, ο Davies παίρνει συνεντεύξεις από αρκετούς οινοποιούς που εργάζονται τόσο στο Μπορντό όσο και στην Καλιφόρνια. Η εντυπωσιακή σύνθεση περιλαμβάνει την Claire Villars-Lurton, του Château Haut-Bages Libéral και του Sonoma’s Acaibo, Alfred Tesseron, του Château Pontet-Canet και του Napa’s Pym-Rae και η Denise Adams, του Château Fonplégade και του Napa’s Adams.

Οι οινοποιοί και οι οικογένειές τους συνεχίζουν μια παράδοση εγγύτητας μεταξύ Γαλλίας και Ηνωμένων Πολιτειών μια παράδοση που, όπως δείχνει η ταινία, έχει εν μέρει διευκολυνθεί από το κρασί. Τουλάχιστον από την εποχή του Jefferson, το κρασί έχει καλλιεργήσει δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών στην πολιτική, τον πολιτισμό, τις τέχνες, την οικονομία και πολλά άλλα. Η Γαλλία είναι ο παλαιότερος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών. H πίστη χρονολογείται επίσημα στο 1778 και η γαλλική υποστήριξη ήταν ζωτικής σημασίας για την ανεξαρτησία των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Μεγάλη Βρετανία. Το Μπορντό ήταν το σπίτι του πρώτου αμερικανικού προξενείου στο εξωτερικό, και όπως λέει ο πρίγκιπας Ρόμπερτ στην ταινία, «Το Μπορντό ήταν πάντα για να απλώνει τα σύνορα… Μπορντό σημαίνει «στην άκρη του νερού» και το νερό όπως ξέραμε ήταν το αυτοκινητόδρομος του κόσμου».

Ο συμπαραγωγός Gérard Spatafora σκέφτεται την ταινία ως υπέρμαχος της διπλωματίας, της σύνδεσης και της φιλίας. Ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι «η ιστορία και το… κρασί μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά χάρη στον πλούτο τους. Ακόμα κι αν η πολιτική είναι πραγματικά περίπλοκη, ελπίζουμε ότι η παραγωγή ενός προϊόντος που προέρχεται από ένα terroir με σκληρή δουλειά και ισχυρές αξίες θα μας κρατήσει πιο κοντά και θα [μας βοηθήσει] να παραμείνουμε φίλοι. Το κρασί δεν μπορεί να σώσει τον κόσμο, αλλά μπορεί να βοηθήσει, όπως έκανε πριν από 300 χρόνια». Πιστεύει επίσης ότι η ιστορία του Μπορντό μπορεί να υπενθυμίσει στους ανθρώπους ότι οι μετανάστες ήταν πάντα σημαντικοί για την ιστορία του κρασιού όχι μόνο στη Γαλλία αλλά σε όλο τον κόσμο.

Παράλληλα, η ταινία λάμπει όταν διερευνά τις συνδέσεις μεταξύ της οινοποίησης στο Μπορντό και την Καλιφόρνια. Είναι συναρπαστικό, για παράδειγμα, να ακούς τον Noé Tesseron, τον γιο του Alfred, να μιλάει για το πώς η οικογένεια δοκίμασε για πρώτη φορά έναν συγκεκριμένο τρόπο χειροκίνητης διαλογής και αφαίρεσης των σταφυλιών στο Pym-Rae, το κτήμα Mount Veeder που κάποτε ανήκε στον Robin Williams και είχε τέτοια επιτυχία. ότι τον επόμενο χρόνο ξεκίνησαν την πρακτική στο Pontet-Canet. Αν και είναι σχετικά εύκολο να δεις τον αντίκτυπο του Μπορντό στην Καλιφόρνια – μάρτυρας της διαρκούς δημοτικότητας των μιγμάτων αμερικανικού στυλ Μπορντό – είναι συναρπαστικό να βλέπεις την επιρροή να λειτουργεί αντίστροφα.

Το Eastbound Westbound σχεδιάστηκε από τον Spatafora και τον Frédéric Lot, βετεράνους της βιομηχανίας κρασιού που πέρασαν από τη συμβουλευτική στρατηγικής στην παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ενώ η εταιρεία παραγωγής τους, E-Studi’Oz, έχει κάνει βίντεο μάρκετινγκ οινοποιείων στο παρελθόν.

Η ταινία είχε μια μικρή ιδιωτική πρεμιέρα τον Μάρτιο στο Cité du Vin του Μπορντό, στο εύστοχο όνομα Thomas Jefferson Auditorium. Οι παραγωγοί έχουν σχέδια να φέρουν το ντοκιμαντέρ σε μια μεγάλη υπηρεσία ροής το φθινόπωρο, μετά τις δημόσιες πρεμιέρες στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι. Προγραμματίζονται επίσης προβολές για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sonoma, το DOC NYC, το Φεστιβάλ Οίνου και Κινηματογράφου του Σιάτλ και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νάπολης. Στο μεταξύ, μπορείτε να δείτε το τρέιλερ στην ιστοσελίδα της ταινίας.

Πώς όμως ο Τζέφερσον έπιασε το ζωύφιο του κρασιού, τελικά; Η ταινία βγάζει ένα συναρπαστικό, αν όχι εντελώς εκπληκτικό, συμπέρασμα: ο φίλος του Τζέφερσον, Benjamin Franklin, ένας άλλος σπουδαίος Αμερικανός γαλλόφιλος, φαίνεται να τον μύησε στα θαύματα του καλού κρασιού. Ενώ, το Eastbound Westbound δεν παρέχει πάρα πολλές λεπτομέρειες για τον ρόλο του Franklin, οι παραγωγοί υπαινίσσονται ότι οι επόμενες ταινίες που επικεντρώνονται στον Franklin, καθώς και τα οινικά ενδιαφέροντα του Jefferson πέρα ​​από τη Γαλλία, βρίσκονται στα σκαριά.

 

ΠΗΓΗ: winespectator.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.