Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το boutique οινοποιείο του Άγγελου Μπούτσικα βάζει στο μπουκάλι τη Μαλβάζια

Κατ’ επάγγελμα αγρότης, ο Άγγελος Μπούτσικας αποφάσισε να αφοσιωθεί στο κρασί, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Δημιουργώντας ένα μικρό οινοποιείο στην περιοχή της Κοιλάδας Αταλάντης, συνέχισε και επέκτεινε το αμπέλι των τεσσάρων στρεμμάτων που είχε δημιουργήσει ο παππούς του. «Μου άρεσε η διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθότι από μικρός παρατηρούσα με ενδιαφέρον την οινοποίησή του για τις οικιακές μας ανάγκες», λέει ο οινοποιός. Αυτή τη στιγμή καλλιεργεί 100 στρέμματα γης – 70 στρέμματα ιδιόκτητα και 30 στρέμματα μισθωμένα -, ενώ στο πλάνο του είναι να φυτέψει για πρώτη φορά και τη Μαλβάζια, επενδύοντας στις δυνατότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας και στο ενδεχόμενο να δημιουργήσει μία μονοποικιλιακή ετικέτα. «Διαθέτουμε μία άδεια φύτευσης και γι’ αυτό εξετάζουμε τη Μαλβάζια. Πρόκειται για μία ποικιλία που μπορεί να σταθεί και αυτόνομα», λέει ο Άγγελος Μπούτσικας. Φέτος προχώρησε στη φύτευση μικρών ποσοτήτων Μαλαγουζιάς, την οποία επίσης σκοπεύει να αξιοποιήσει στα κρασιά του, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει την αύξηση παραγωγής Ασύρτικου καθώς και του Ξινόμαυρου, το οποίο αξιοποιεί για την οινοποίηση μίας από τις ετικέτες ροζέ οίνου.

Έξι ετικέτες σε λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά

Το Κελάρι Μπούτσικα οινοποιεί συνολικά έξι ετικέτες, που κατανέμονται σε δύο λευκά, δύο ροζέ και δύο ερυθρά κρασιά. Τα κρασιά του οινοποιείου εντάσσονται στη ζώνη ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης, χαρακτηρισμός ο οποίος συνταιριάζει με μία σειρά από ποικιλίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ετικέτες, το ένα από τα δύο λευκά είναι ένα μονοποικιλιακό Chardonnay, ενώ κυκλοφορεί και ένα Ασύρτικο με Sauvignon Blanc με την προσθήκη Μοσχάτου η χρήση του οποίου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που αυτό αναδεικνύει από χρονιά σε χρονιά. Οι δύο ροζέ ετικέτες προέρχονται από Merlot και Syrah καθώς και από Ξινόμαυρο και Ροδίτη τύπου Προβηγκίας αντίστοιχα. Τα ερυθρά κρασιά οινοποιούνται με την αξιοποίηση του Syrah, από το οποίο προκύπτει μία μονοποικιλιακή ετικέτα και των Cabernet – Merlot που παντρεύονται στην ίδια φιάλη. Το κάθε ένα από τα «ντουέτα» ετικετών λευκού, ροζέ και ερυθρού οίνου υπάγονται σε μία ονομασία που αποτυπώνεται πάνω στη φιάλη των κρασιών, με τις λέξεις «Θέρος», «Τρύγος», «Πόλεμος» αντίστοιχα. Τα λευκά κρασιά παράγονται σε έως και 20.000 φιάλες όπως και τα ροζέ, ενώ τα ερυθρά δεν υπερβαίνουν τις 2.500 φιάλες ετησίως με στρεμματικές αποδόσεις στο αμπέλι που σε αυτή την περίπτωση δεν υπερβαίνουν τα 700 κιλά σταφυλιού.

Παραγωγή περί τις 40.000 φιάλες σε ετήσια βάση

Ο οινοποιός επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε μικρότερα σημεία διάθεσης όπως εστιατόρια και επιλεγμένες κάβες, όπου διοχετεύεται η επιλεγμένη παραγωγή του που δεν υπερβαίνει τις 40.000 φιάλες το χρόνο. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε καλή ποιότητα και όχι μεγάλες ποσότητες. Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση, την οποία τρέχουμε εγώ και ο γιος μου. Επομένως μας ικανοποιεί να παρουσιάζουμε μία καλή σχέση ποιότητας και τιμής σε όλες μας τις ετικέτες». Ο ίδιος δραστηριοποιείται και σε άλλα αγροτικά προϊόντα όπως η παραγωγή βρώσιμης ελιάς αλλά και το καρύδι, που δρουν συμπληρωματικά στο εισόδημά του.

Το Κελάρι Μπούτσικα σε αριθμούς

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 100 στρέμματα

Ετήσια παραγωγή: ~ 40.000 φιάλες

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.