Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το μέλλον του ευρωπαϊκού οινικού τομέα στο επίκεντρο της ΓΣ της CEEV

Το μέλλον του ευρωπαϊκού οινικού τομέα και η υιοθέτηση ενός νέου στρατηγικού πλάνου για τα επόμενα 5 χρόνια και οι προκλήσεις που προκύπτουν σε παγκόσμια κλίμακα από θέματα που αφορούν στο κρασί και την υγεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης των μελών της Comité Européen des Enterprises Vins (CEEV), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα*.

Για λίγες ημέρες βρέθηκαν στη χώρα μας στελέχη από τις πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές οργανώσεις όπως UMVIN (Γαλλία), FEV (Ισπανία), Federvini (Ιταλία), UIV (Ιταλία), ACIBEV (Πορτογαλία), FFVA (Γαλλία), BVW, (Γερμανία), WKO (Αυστρία), SWA (Σλοβενία), από την παγκόσμια οργάνωση Wine in Moderation, Oenoppia αλλά και στελέχη της GLEVE (Pernod Ricard) για να συζητήσουν για το μέλλον του Ευρωπαϊκού οινικού τομέα.

Αμέσως μετά τη λήξη της Γενικής Συνέλευσης ακολούθησε ημερίδα κύρους με θέμα:  «Οινικός πολιτισμός και επιστήμη στη σύγχρονη κοινωνία». Στην ημερίδα συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη (EPP Ελλάδα) και Irène Tolleret (Renew, Γαλλία) και έγκριτοι επιστήμονες όπως ο Δρ Δημοσθένης Παναγιωτάκος (Καθηγητής βιοστατιστικής και επιδημιολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο) και η Δρ Ρένα Κωστή (Πρόεδρος της Επιτροπής “Consumption, Nutrition, and Health”  του Διεθνούς Γραφείου Αμπέλου και Οίνου, στελέχη του Ευρωπαϊκού κλάδου και εκπρόσωποι της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη μέσω μαγνητοφωνημένου μηνύματος διατράνωσε την υποστήριξή της στον οινικό τομέα και αναφέρθηκε στις πολυεπίπεδες ενέργειες που διοργανώνει το Υπουργείο Τουρισμού για τον Οινοτουρισμό. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης η Γενική Γραμματέας ΥΠΑΑΤ  κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Η Ευρωβουλευτής κα Μαρία Σπυράκη παρότρυνε τον οινικό κλάδο να πρωτοστατήσει σε επίπεδο ενημέρωσης των καταναλωτών για τον οινικό πολιτισμό και την αναγνωρισμένη από την UNESCO μεσογειακή διατροφή, της οποίας αποτελεί βασικό πυλώνα. Αναφέρθηκε δε στην μάχη που έδωσε το Ευρωκοινοβούλιο για να επισημανθεί η θεμελιώδης διαφορά μεταξύ της επιβλαβούς από την κανονική κατανάλωση αλκοόλ.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο οι δύο Πρόεδροι των Οργανώσεων της CEEV, κος Mauricio Gonzalez Gordon και του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, Δρ. Γιάννης Βογιατζής. Ειδικότερα,  ο Πρόεδρος της CEEV αναφέρθηκε στα κοινωνικο-οικονομικά στοιχεία του Ευρωπαϊκού αμπελοοινικού τομέα και στη σημασία της διατήρησης της οινικής παράδοσης από γενιά σε γενιά.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΟ, Δρ. Γιάννης Βογιατζής, αναφέρθηκε στην αρχέγονη οινική παράδοση της χώρας μας, που συνεχίζεται αδιάλειπτα εδώ και χιλιετίες αλλά και στη δέσμευση του τομέα να καταπολεμήσει την επιβλαβή κατανάλωση αλκοόλ, προάγοντας ταυτόχρονα τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό πολιτισμό.

Αξίζει να γίνει αναφορά στην παρουσίαση του Δρ. Παναγιωτάκου ο οποίος τόνισε ότι μόνο εάν ληφθούν υπόψιν, μεταξύ άλλων παραγόντων, ο τρόπος κατανάλωσης και οι συνθήκες διαβίωσης ενός ατόμου μπορούν να ληφθούν αξιόπιστα αποτελέσματα για το κατά πόσο η κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει άμεση επίδραση στην υγεία. Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της Γ.Σ., ο Γενικός Διευθυντής της CEEV και συντονιστής της ημερίδας κύρους, Δρ. Ignacio Gonzalez Recarte ξεχώρισε ως βασικό συμπέρασμα της διοργάνωσης ότι ο Ευρωπαϊκός οινικός κλάδος μπορεί να προσαρμοστεί αλλά και να συνεχίσει να αποτελεί ουσιαστικό μέρος της Κοινωνίας.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου θα ήθελε να ευχαριστήσει ιδιαιτέρως τα οινοποιεία Παπαγιανάκου και Οινότρια Γη για την εξαιρετική υποδοχή και φιλοξενία των Επιτροπών και της Γενικής Συνέλευσης της CEEV καθώς και τα οινοποιεία Σεμέλη Οινοποιητική και Κτήμα Σκούρα για την θερμή υποδοχή που επεφύλαξαν στα μέλη της CEEV στο πλαίσιο εξοικείωσής τους με τον Ελληνικό αμπελώνα.

 

*Να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση της Γενικής Συνέλευσης της (CEEV) στην Αθήνα έγινε κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου, ιδρυτικό μέλος της μεγάλης Ευρωπαϊκής Οργάνωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...