Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το κρασί είναι ο «μεγαλύτερος χαμένος» των σημερινών αλλαγών στο φόρο αλκοόλ

Το κρασί είναι «πιθανώς ο μεγαλύτερος χαμένος» των μεταρρυθμίσεων του φόρου κατανάλωσης οινοπνεύματος που πραγματοποιήθηκαν, όπως αναφέρει η Εταιρεία Ανεξάρτητων Ζυθοποιών (SIBA), καθώς η κυβέρνηση ωθεί τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη μείωση του φόρου για τα ποτά χαμηλότερης ABV.

Ο υπουργός οικονομικών (συντηρητικού κόμματος)  Gareth Davies μίλησε σε μια επίσκεψη στο ζυθοποιείο Iron Pier στο Κεντ, λέγοντας ότι «ο πρωταρχικός σκοπός της μεταρρύθμισης είναι να διασφαλίσει ότι έχουμε συνέπεια και μια πολύ απλοποιημένη διαδικασία σε σύγκριση με αυτό που είχε πριν».

Οι μεταρρυθμίσεις του φόρου κατανάλωσης αλκοόλ, η μεγαλύτερη αλλαγή στο σύστημα εδώ και 140 χρόνια, τίθενται σε ισχύ από σήμερα (1 Αυγούστου 2023).

Ο Gareth Davies δήλωσε ότι στόχος των νέων μεταρρυθμίσεων ήταν «να το συνδέσουν με τους στόχους μας για τη δημόσια υγεία, κάτι που είναι πραγματικά σημαντικό για την κυβέρνηση».

«Είναι καλά τεκμηριωμένα τα οφέλη για τη δημόσια υγεία από τη χαμηλότερη πρόσληψη αλκοόλ και η υψηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στα ποτά, τόσο περισσότερη ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σας», τόνισε.

Ωστόσο, ο ίδιος είπε ότι η κυβέρνηση «υποστηρίζει όλους τους τομείς». «Θέλουμε να υποστηρίξουμε αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό μέρος όχι μόνο της οικονομίας μας, αλλά της κοινωνίας μας. Εμείς ως χώρα απολαμβάνουμε τα αλκοολούχα ποτά και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν με λογικό ρυθμό, εξισορροπώντας παράλληλα τη δημοσιονομική ευθύνη».

Παράλληλα, ο Barry Watts, επικεφαλής δημοσίων υποθέσεων της SIBA, χαρακτήρισε τις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ σήμερα «την πιο θεμελιώδη αλλαγή στο σύστημα φόρου κατανάλωσης αλκοόλ εδώ και γενιές» και είπε ότι «θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο σε αυτό που βλέπουμε στο μπαρ σε σχέση με το τι βλέπουν οι καταναλωτές στα ράφια».

Ένα θετικό αποτέλεσμα στις νέες μεταρρυθμίσεις έρχεται με τη μορφή του Draft Duty Relief, το οποίο θα δει τις παμπ να επωφελούνται από χαμηλότερο φόρο αλκοόλ στα ποτά που σερβίρονται στη βρύση. Πράγματι, ο φόρος που καταβάλλεται για τα ποτά στη βρύση στις παμπ θα είναι έως και 11 p χαμηλότερος από ό,τι στα σούπερ μάρκετ, δήλωσε η κυβέρνηση.

«Το σχέδιο ανακούφισης των δασμών αλλάζει το παιχνίδι για τον τομέα», δήλωσε ο Watts. «Σημαίνει ότι για πρώτη φορά υπάρχει διαφορετικός συντελεστής που μπορεί να εφαρμοστεί στις παμπ, και με την πάροδο του χρόνου, νομίζω ότι θα βοηθήσει πραγματικά τους ανθρώπους να κατέβουν από τους καναπέδες τους στα σκαμπό του μπαρ».

Εν συνεχεία, ο Watts προβλέπει αύξηση στην κατηγορία του μηλίτη ως αποτέλεσμα των αλλαγών, καθώς και ορισμένων οινοπαραγωγικών προϊόντων όπως το Mead που σερβίρονται στη βρύση. Τα έτοιμα προς κατανάλωση προϊόντα από τον τομέα των οινοπνευματωδών ποτών θα επωφεληθούν επίσης από το Small Producers Relief για πρώτη φορά και το Υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι τα κονσέρβες 5% ABV έτοιμα προς κατανάλωση μίξερ αλκοολούχων ποτών θα δουν τις τιμές να πέφτουν κατά 6p.

Συνεπώς, τα ποτά χαμηλότερης ABV θα επωφεληθούν από τις μεταρρυθμίσεις. Ο Davies ανέφερε σε πρόσφατη δήλωση του ότι: «Η βασική αρχή είναι ότι όσο πιο ισχυρό είναι το αλκοόλ, τόσο περισσότερο δασμό πληρώνεις. Αυτό που επιθυμούμε πολύ να δούμε είναι οι επιχειρήσεις να συλλαμβάνουν την τάση της αγοράς που ήδη βλέπουμε όσον αφορά την αυξημένη ζήτηση για προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ».

Θα υπάρξουν χαμηλότεροι φόροι σε προϊόντα χαμηλότερης αλκοόλης ιδιαίτερα για εκείνα κάτω από 3,5% ABV σε περιεκτικότητα.

Ωστόσο, η Watts της SIBA προειδοποίησε ότι υπάρχουν «νικητές και ηττημένοι» στο νέο σύστημα.

Για την μπύρα, η κυβέρνηση αύξησε επίσης την ανακούφιση έως και 8,5%, που σημαίνει ότι “υπάρχει τώρα μια περιοχή ανάπτυξης για αυτές τις Διπλές ΜΠΒ μεταξύ 7,5% και 8,5%”.

Ωστόσο, η Watts προβλέπει επίσης ότι θα δούμε περισσότερες παγκόσμιες μάρκες να μειώνουν το ABV τους για να επωφεληθούν από τον χαμηλότερο συντελεστή δασμού κάτω από 3,5%, που σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός τιμών με ανεξάρτητες βρετανικές ζυθοποιίες.

Το νέο σύστημα σημαίνει επίσης ότι «οτιδήποτε πάνω από 8,5% είναι πολύ πιο ακριβό», είπε ο Watts. «Έτσι, υπάρχει πραγματικά ένα κίνητρο να μην κάνουμε μερικά από αυτά τα Imperial stouts, αυτά τα ισχυρά διπλά IPA γύρω στο 10%, και έτσι μπορεί να χάσουμε κάποια από αυτά τα καινοτόμα προϊόντα».

Το νέο σύστημα δημιουργεί επίσης ορισμένες διοικητικές προκλήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις. «Από την οπτική γωνία μιας μικρότερης ζυθοποιίας προφανώς είναι λίγο πιο περίπλοκο», είπε ο Watts. «Τώρα μετατρέπεται σε ένα εξατομικευμένο σύστημα όπου αυτό που θα πληρώσουν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο τι ακριβώς παράγει η ζυθοποιία αλλά και στο πόσο ισχυρά είναι τα προϊόντα της. Αυτό σημαίνει ότι είναι ένα επιπλέον βήμα για αυτούς που πρέπει να κάνουν».

Το κρασί είναι «πιθανώς ο μεγαλύτερος χαμένος από τις αλλαγές», είπε ο Watts. Από σήμερα, η τιμή ενός αφρώδους οίνου με ABV 10% θα μειωθεί κατά 4%, αλλά η τιμή ενός εμπλουτισμένου οίνου με 22% ABV θα αυξηθεί κατά 58%, δηλαδή η διαφορά μεταξύ των προϊόντων είναι έντονη.

Πρότεινε ότι εάν οι οινοπαραγωγοί μπορέσουν να αρχίσουν να δημιουργούν «αφρώδη Prosecco» σε ποσοστό περίπου 8,5% και να το σερβίρουν σε βαρέλι, «μπορούν να αρχίσουν να επωφελούνται από όλες τις αλλαγές».

Τον Ιούνιο, ο Miles Beale, διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Εμπορίου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών (WSTA) χαρακτήρισε τις αλλαγές δασμών «σακωτικές», ισχυριζόμενος ότι είναι οι μεγαλύτερες αυξήσεις στον φόρο αλκοολούχων ποτών τα τελευταία σχεδόν 50 χρόνια.

Η UK Spirits Alliance απάντησε στην αύξηση των εφημεριών για τα οινοπνευματώδη ποτά την 1η Αυγούστου, λέγοντας: «Η σημερινή αύξηση των φόρων στα οινοπνευματώδη ποτά η μεγαλύτερη από το 1981 είναι ένα πικρό πλήγμα για τη βιομηχανία φιλοξενίας και οινοπνευματωδών ποτών που αγωνίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι ένα ακόμη κόστος που επιβαρύνει τις παμπ, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές οινοπνευματωδών ποτών σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Τέλος, οι μεταρρυθμίσεις ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά στον Φθινοπωρινό Προϋπολογισμό του 2021, αλλά η εφαρμογή τους καθυστερούσε μέχρι τώρα.

Όταν του ζητήθηκε να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Beale, ο Davies σημείωσε: «Νομίζω ότι σε τέσσερα από τα πέντε τελευταία δημοσιονομικά γεγονότα επιβλήθηκε φόρος στο κρασί είτε κομμένο είτε κατεψυγμένο. Τώρα βλέπουμε να εφαρμόζεται αυτό το νέο σύστημα, το οποίο είναι απλούστερο και πιο συνεπές, με το οποίο ορισμένα αλκοολούχα προϊόντα θα αυξάνουν το καθήκον τους και σε άλλα μειώνονται».

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, το κρασί θα ανέβει και σε ορισμένες περιπτώσεις το κρασί θα πέσει», είπε το Δημόσιο Ταμείο. «Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε όλες τις μικρές επιχειρήσεις, και αυτό περιλαμβάνει τους οινοπαραγωγούς. Αλλά αυτές οι μεταρρυθμίσεις έχουν στο επίκεντρό τους τον στόχο να το κάνουν πολύ πιο απλό, πολύ πιο συνεπές και πολύ εύκολο να γίνει κατανοητό ότι όσο υψηλότερο είναι το αλκοόλ, τόσο περισσότερο καταβάλλεται φόρος».

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.