Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το ιδιαίτερο terroir της Ζίτσας για μια σπάνια ισορροπία στο τραπέζι

Στην ορεινή αµπελουργική ζώνη της Ζίτσας στην Ήπειρο, το κλίµα, το έδαφος και ο ανθρώπινος παράγοντας διαµορφώνουν ένα ιδιαίτερο terroir. Εκεί καλλιεργείται η γηγενής ερυθρή ποικιλία Βλάχικο.

Ιδανική η πορεία ωρίµανσης των ερυθρών ποικιλιών στην ορεινή Ζίτσα

Κάθε τρύγος έχει και τις ιδιαιτερότητές του, ο φετινός λόγω των υψηλών θερµοκρασιών και της κλιµατικής αλλαγής ήταν περισσότερο απαιτητικός. Ο αµπελώνας αντιστάθηκε στις κλιµατικές προκλήσεις και η πορεία ωρίµανσης των ποικιλιών προχώρησε ιδανικά.  Η διαχείριση του φυλλικού τείχους και το υδατικό στρες κράτησαν το φυτό σε ισορροπία και προστάτεψαν το σταφύλι και τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά.

Το ντόπιο Βλάχικο

Προέρχεται αποκλειστικά από το οµώνυµο σταφύλι το οποίο συλλέγεται από τον αµπελώνα της Ζίτσας σε υψόµετρο 700 µ. από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο τρύγος γίνεται χειρωνακτικά και η θερµοκρασία ζύµωσης είναι χαµηλή για τη διατήρηση των λεπτών αρωµάτων της ποικιλίας. Κατά την έκθλιψη των σταφυλιών διατηρείται ένα µικρό ποσοστό whole bunch, ενώ η ζύµωση επιτελείται µε τους αυτόχθονες µύκητες. Ο οίνος παλαιώνει για 12 µήνες σε αµερικανικά και γαλλικά βαρέλια.

Ελκυστική µύτη µε µέτρια ένταση και συµπύκνωση. Στο ποτήρι ανθώδη διάσταση µε πιπεράτη αίσθηση. Ελαφρύ και πικάντικό στόµα, µε ισορροπία που βασίζεται σε λίγο αλκοόλ, οξύτητα και ταννίνες. Μία φίνα ισορροπία που εκτοξεύεται από το πιπεράτο άρωµα.

Η σπανιότητα της ποικιλίας, το ευγενικό µπουκέτο, το χαµηλό αλκοόλ, η αέρινη παρουσία δίνουν µία τέλεια ισορροπία µε ευελιξία στο τραπέζι.

Ο ερυθρός ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Ένα χαρµάνι γηγενών ερυθρών ποικιλιών από την ορεινή Ζίτσα, µε την διεθνή ποικιλία Cabernet Sauvignon. Τα σταφύλια συλλέγονται µε το χέρι, ακολουθεί κρυοεκχύλιση 24 ωρών και ζύµωση σε χαµηλή θερµοκρασία.

Καλή ταννική δοµή, συµπυκνωµένο άρωµα, πολύπλοκη µύτη και ισορροπία στο στόµα. Ένας ερυθρός οίνος παλαιωµένος σε γαλλικά και αµερικανικά βαρέλια, µε µέτριο αλκοολικό βαθµό και καλή συµπύκνωση.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.