Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την ένδειξη «κρασί» για μη αλκοολούχα ποτά σχεδιάζει το Ηνωμένο Βασιλείο

Αλλαγές περί νομικού ορισμού του κρασιού ετοιμάζει η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου προκειμένου να αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση για επιλογές χαμηλής ή και μηδενικής περιεκτικότητας σε αλκοόλ.

Οι ισχύοντες κανονισμοί αναφέρουν πως τα περισσότερα κρασιά πρέπει να έχουν αλκοολικό βαθμό κατ’όγκο τουλάχιστον 8,5% για να επισημαίνονται ως τέτοια σε καταστήματα λιανικής και αντίστοιχα μπαρ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπάρχουν μόνο, μερικές εξαιρέσεις για τα κρασιά που παράγονται σε ορισμένες περιοχές, τα οποία πρέπει να έχουν μόνο 4,5% αλκοολικό βαθμό, ώστε να μπορούν να διατεθούν στην αγορά ως κρασί.

Οτιδήποτε κάτω από αυτό το επίπεδο πρέπει να πωλείται ως «ποτό με βάση το κρασί», γεγονός που έχει προκαλέσει σύγχυση στους καταναλωτές.

Αυτοί οι κανόνες ονομασίας που κληρονομήθηκαν από την ΕΕ, δεν ισχύουν για άλλες κατηγορίες ποτών. Για παράδειγμα, τα ποτά με αλκοολικό βαθμό 0% και 0,5% μπορούν να διατεθούν στο εμπόριο ως μπύρα ή μηλίτης.

Εν συνεχεία, μετά από δημόσια διαβούλευση, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου σχεδιάζει να μειώσει τον ελάχιστο αλκοολικό τίτλο για όλα τα κρασιά στο 0%. Αυτό θα επιτρέψει τις επιλογές χωρίς αλκοόλ να διατεθούν στην αγορά ως κρασί για πρώτη φορά.

Η κυβέρνηση είπε ότι το Brexit παρουσιάζει μια «μοναδική ευκαιρία» για την αναθεώρηση των «υπερβολικά περίπλοκων» κανονισμών της εποχής της ΕΕ που διέπουν το εμπόριο κρασιού.

Η Wine & Spirit Trade Association (WSTA), ένας βιομηχανικός όμιλος, προσφέρθηκε να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για νέους κανόνες επισήμανσης προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι καταναλωτές ποτών είναι πλήρως ενημερωμένοι.

Αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου συνόλου μεταρρυθμίσεων που εκπονήθηκαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων (Defra) μετά από δημόσια διαβούλευση. Οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το επόμενο έτος.

Παράλληλα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταργήσει επίσης, την απαίτηση για τα εισαγόμενα κρασιά να αναγράφουν διεύθυνση εισαγωγέα στην ετικέτα. Αυτό αφαιρεί μεγάλη γραφειοκρατία για τον κλάδο, γεγονός άξιο εορτασμού από τους εισαγωγείς όσο και από τους λιανοπωλητές.

Η γενική επισκευή θα τερματίσει επίσης την υποχρεωτική χρήση πώματος σε σχήμα μανιταριού και θηκών αλουμινίου σε μπουκάλια αφρώδους οίνου, μια κίνηση που αποσκοπεί στη μείωση των «περιττών απορριμμάτων και του κόστους συσκευασίας για τις επιχειρήσεις».

Οι κανόνες που διέπουν τα σχήματα των μπουκαλιών έχουν επίσης καταργηθεί, ενώ θα καταργηθεί και η απαγόρευση ανάμειξης εισαγόμενων κρασιών.

Εν τω μεταξύ, θα επιτρέπεται στους παραγωγούς να χρησιμοποιούν ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) για κρασιά που παράγονται με υβριδικές ποικιλίες σταφυλιού.

«Αυτό θα αυξήσει την ανθεκτικότητά τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή και τις ασθένειες και θα προσφέρει περισσότερες επιλογές για τους καταναλωτές», δήλωσε ο Defra.

Ο διευθύνων σύμβουλος της WSTA, Miles Beale, δήλωσε: «Η κατάργηση των περιοριστικών κανόνων για την επισήμανση των εισαγωγέων θα μειώσει σημαντικά τον αντίκτυπο μετά το Brexit από την ανάγκη να έχουμε μια μοναδική ετικέτα στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Τέλος, πρόσθεσε ότι η ύπαρξη μιας κοινής ετικέτας τόσο για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και της ΕΕ θα «διατηρήσει το Ηνωμένο Βασίλειο ως ελκυστική αγορά προορισμού και θα υποστηρίξει τον στόχο να συνεχίσουν οι καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου να έχουν πρόσβαση στην ευρύτερη δυνατή επιλογή κρασιού από όλο τον κόσμο».

«Σε μια εποχή που οι επιχειρήσεις κάνουν ό,τι μπορούν για να ελαχιστοποιήσουν τα απορρίμματα συσκευασίας, οι αλλαγές στους κανόνες συσκευασίας θα είναι καλές για τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και τους καταναλωτές», δήλωσε ο Beale.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...