Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το εκλεκτό κρασί βρίσκεται σε ύφεση, πρόκληση οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές

Η αγορά εκλεκτού κρασιού αντιμετωπίζει επιβράδυνση, προειδοποίησε μια νέα έκθεση της Liv-ex, με όλους τους δείκτες να υποχωρούν τον Ιούνιο, σε αντίθεση με τα κέρδη που παρατηρήθηκαν στις μεγάλες χρηματοπιστωτικές αγορές μια τάση που αντανακλάται επίσης από το προηγούμενο έτος φιγούρες.

Σύμφωνα με τη Liv-ex, ο δείκτης αναφοράς Liv-ex 100, ο οποίος παρακολουθεί τα 100 εκλεκτά κρασιά με τις περισσότερες συναλλαγές στη δευτερογενή αγορά, έχει σημειώσει πτώση 6,1% από την αρχή του έτους, ενώ ο Liv-ex Fine Wine 50, που παρακολουθεί την τιμή των First Growths, έχει υποχωρήσει κατά 5,2%. Το ευρύτερο μέτρο της αγοράς, το Liv-ex Fine Wine 1000 έχει επίσης πτώση 6,8% από έτος μέχρι σήμερα, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο The Champagne 50 κατέγραψε «σημαντική» μείωση 10,3% το έτος μέχρι σήμερα, ενώ ο Rhône 100 αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πτώση τον Ιούνιο της τάξης του 3,1%. Φέτος σημειώθηκε «σημαντική» πτώση της τάξεως του 15%, καθιστώντας την τη χειρότερη επίδοση της χρονιάς μέχρι στιγμής.

Η έκθεση επεσήμανε τις «σημαντικές προκλήσεις» για την παγκόσμια οικονομία, ιδίως την άνοδο του πληθωρισμού στις μεγάλες οικονομίες, η οποία είπε «προσέθεσε στην πολυπλοκότητα του τρέχοντος οικονομικού τοπίου».

Για παράδειγμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν πιθανή ύφεση, ενώ η κερδοσκοπία της αγοράς έχει συμβάλει στην αυξημένη αστάθεια, η Ευρώπη συνέχισε να βλέπει ένα ταραχώδες περιβάλλον με τα επιτόκια να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών και το ΗΒ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει τον περιορισμό του πληθωρισμού. Εν τω μεταξύ, η Κίνα αντιμετωπίζει παραπαίουσα καταναλωτική εμπιστοσύνη και επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώθηκε θετική απόδοση για τον S&P 500, με άνοδο 16,3% από έτος σε έτος, και τον Dow Jones Industrial, άνοδο 10,7%, σε σύγκριση με την πτώση της αγοράς εκλεκτού κρασιού. Ωστόσο, τόσο ο δείκτης Hang Seng όσο και το αργό πετρέλαιο παρουσίασαν ακόμη χειρότερες επιδόσεις.

Βασικές περιοχές

Κατά τη διάρκεια του τριμήνου, τα Bordeaux 500 και Bordeaux Legends 40 υπέστησαν πτώση με το Liv-ex Bordeaux 500 να υποχωρεί κατά 1,6% αυτό το τρίμηνο και το Bordeaux Legends 40 να πέφτει κατά 2%, που αντιστοιχεί στις μειώσεις από το έτος μέχρι την ημερομηνία κατά 3,5% και 4,7% αντίστοιχα.

Ωστόσο, το Μπορντό παρέμεινε στην πρώτη θέση όσον αφορά τις πωλήσεις αξίας, αντιπροσωπεύοντας το 41,6% του συνολικού εμπορίου, από 37,3% το πρώτο τρίμηνο και μπροστά από τον μέσο όρο του 2022 (35,1%). Η ζήτηση οδηγήθηκε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, είπε η Liv-ex.

Τα πράγματα ήταν θετικά και για την Τοσκάνη, με την περιοχή να αντιπροσωπεύει το 7,8% του συνολικού εμπορίου σε αξία, από τον μέσο όρο του 6,9% το 2022, αν και η κίνηση της Βουργουνδίας ήταν πολύ μικρή, με το μερίδιο αγοράς να αυξάνεται κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στο 23,8%.

Τέλος, η Καμπανία, ο Ροδανός, το Πιεμόντε, οι ΗΠΑ και τα κρασιά «άλλων» κατηγοριών κατέγραψαν πτώση στα εμπορικά τους μερίδια.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...