Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Την έκθεση του ΣΜΟΕ σημάδεψαν τοπικές ποικιλίες από όλη την Ελλάδα

Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έδωσαν ραντεβού τα μέλη του Συνδέσμου Μικρών Παραγωγών Ελλάδος, ύστερα από δύο πανδημικά έτη με στέρηση δυνατότητας δια ζώσης εκθέσεων.

Οινοπαραγωγοί από πολλά σημεία της Ελλάδας, γευσιγνώστες, εραστές της τέχνης του κρασιού αλλά και επαγγελματίες συγγενικών κλάδων, συναντήθηκαν στην έκθεση του ΣΜΟΕ με κοινό σκοπό την  επαφή με παλιό και νέο κρασί.
Χαμόγελα και ανακούφιση έλουζαν τις αίθουσες που στεγάστηκε η έκθεση, προσπαθώντας να καλύψουν  το κενό των δύο περασμένων ετών με φιάλες να πρωταγωνιστούν στους πάγκους των παραγωγών αλλά και τις καρδιές των καταναλωτών. Σημαντική πινελιά της έκθεσης αποτέλεσαν οι προσπάθειες που έχουν γίνει για δημιουργία οίνων από ποικιλίες τοπικές, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που ανακαλύφθηκαν από το νέο αίμα της οινοπαραγωγής και κατέληξαν στα ποτήρια μας.

Από την έκθεση δεν έλειψαν οι συνοδευτικές εκδηλώσεις

Την Κυριακή 03 Απριλίου, ένα Masterclass με τίτλο «Σπάνιες και λιγότερο σπάνιες Ελληνικές ποικιλίες, δικαίως ή αδίκως;» έδωσε την ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν  μια γευστική δοκιμή από συγκεκριμένες ετικέτες, και να αναλύσουν με τη βοήθεια του Παύλου Γκέγκα (σύμβουλος και κριτικός οίνου), τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της κάθε μίας, τα αμπελουργικά γνωρίσματα της κάθε ποικιλίας, αλλά και την υπόσταση που έχουν αυτές στο πέρασμα του χρόνου.
Μία μακρά και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση δόθηκε επίσης την Δευτέρα 03 Απριλίου-μέρα αφιερωμένη στους επαγγελματίες- με κεντρικό άξονα το «πάντρεμα» της γαστρονομίας με το κρασί σε εθνικό επίπεδο. Πρωταγωνιστές στην  παράλληλη με την έκθεση εκδήλωση «Εστίαση: η επόμενη ημέρα και πού να ‘εστιάσουμε’» ήταν ο Λευτέρης Λαζάρου (Σεφ, ιδιοκτήτης εστιατορίου «Βαρούλκο») και ο Νίκος Λουκάκης (Founder/Co-owner NOAH Athens & Pure Tinos – Principal Modern Sommelier WSPC- Board Member Πανελλήνια Ένωση Οινοχόων).

Μεγάλοι Χορηγοί της έκθεσης ήταν η Bayer και η Eurobank, ενώ χρυσός οδηγός ήταν οι Αφοί Κοκκαλίδη.
«Ευχαριστούμε τους χορηγούς μας, χωρίς τη στήριξη των οποίων η διοργάνωση δεν θα ήταν εφικτή. Ευχαριστούμε  τους  εισηγητές των παράλληλων εκδηλώσεων που αποδέχτηκαν αμέσως την πρότασή μας να μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους. Ευχαριστούμε βεβαίως και σας, που είστε φέτος μαζί μας και σας  προσκαλούμε να γίνετε συνοδοιπόροι στην πορεία μας εφεξής» Δήλωσε η κυρία Κατερίνα Μποσινάκη, Γραμματές ΔΣ και υπεύθυνη Ομάδας Εργασίας Έκθεσης Μικρών Οινοποιών 2022.

Μμικρά οινοποιεία, μας γεμίζουν τα ποτήρια.

Έως σήμερα, 56 οινοποιεία που λειτουργούν σε όλη  την ελληνική επικράτεια αποτελούν τον ΣΜΟΕ. Στην έκθεση παρευρέθηκαν τα 44 από αυτά, με τις φιάλες τους ανοιγμένες και έτοιμες να οδηγηθούν στον ουρανίσκο των οινόφιλων.

Πολλές νέες ετικέτες τραβούν τα βλέμματα

Στους πάγκους των οινοποιείων που πήραν μέρος στην έκθεση υπήρχαν πολλές νέες αφίξεις ετικετών. Και είναι φυσικό και επόμενο, όταν δύο χρόνια οι καταναλωτές, δίχως τις εκθέσεις συναντούν δυσκολίες στο να γευτούν τις νέες κυκλοφορίες και να ενταχτούν στο χώρο του κρασιού. Με δίψα για δοκιμές, οι λάτρεις του κρασιού, ερασιτέχνες και μη, παραβρέθηκαν στο χώρο για να «εξιχνιάσουν» τα νέα «διαμάντια» του οινικού κόσμου.

Αναβίωση ποικιλιών
Είναι πλέον ένα γεγονός το ότι οι Έλληνες οινοπαραγωγοί και κυρίως η νέα γενιά, αναβιώνει τις γηγενείς ποικιλίες με τρανταχτές επιτυχίες ετικετών, που πραγματικά αξίζουν την προσοχή. Άλλες από προφυλοξηρικά αμπέλια, άλλες από απομονωμένους αμπελώνες και άλλες με καινοτόμες οινοποιήσεις πλέον παίζουν πρωταρχικό ρόλο στον Ελληνικό οίνο. Ρωμέικο, Μαυροθήρικο, Βραδιανό και Βοστολίδι οινοποιήθηκαν σε αυτά τα δύο έτη δίνοντας ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Πολλά κρασιά από άγνωστες ως τώρα ποικιλίες για πολλούς λάτρεις του οίνου έρχονται, ίσως για να σημαδέψουν τη «νέα αποχή του κρασιού» για την Ελλάδα. Επιπλέον, δεν έλειψαν και οι διαφοροποιήσεις στους τρόπους οινοποίησης σε ποικιλίες πιο συνηθισμένες, ή η ανάδειξη των ήδη υπαρχόντων  και τα χαρακτηριστικά που αυτές μπορούν να δώσουν στο πέρασμα του χρόνου.

Τα Orange
Σε ένα μεγάλο και εντυπωσιακό ποσοστό από τα δείγματα των οινοποιείων υπήρχε και η ιδιαίτερη, η καινούργια, η μία «περίεργη» ετικέτα με το orange κρασί. Μια τάση νέα στην Ελλάδα, με πολλούς θαυμαστές και πολλούς οπαδούς, αρχίζει να παίρνει θέση σε δεξαμενές ολοένα και περισσότερων παραγωγών.

Το όραμα άλλωστε του ΣΜΟΕ είναι η περαιτέρω εξάπλωση του κρασιού και του αμπελώνα.

Τα οινοποιεία που πήραν μέρος στην έκθεση ήταν τα εξής:
1. Οινοποιία Αϊβαλής
2. Ακριώτου Οινοποιείο
3. Ασλάνης Οινοποιείο
4. Οίνοι Αδάμ
5. Κτήμα Βουρβουκέλη
6. Οινοποιείο Βρυνιώτης
7. Γαβαλάς Οινοποιία
8. Οινοποιείο Μοσχόπολις
9. Αμπελώνες Γκανή
10. Οινοποιείο Γκίκας
11. Κτήμα Γράμψα
12. Οινοποιείο Δαλαμάρας
13. Agrovision
14. Πάτοινος
15. TerraOlympus
16. Σφένδαμος
17. ΟΙΝΩΨ Wines
18. Θηβαϊκή Γη
19. Κατσαρού Κτήμα
20. Αρλεκοίνων Χώρα
21. Μανουσάκης Οινοποιία
22. Κτήμα Μανωλεσάκη
23. Μπελίδη Αμπελώνες
24. Μποσινάκης Οινοποιία
25. Μυλωνάς Μικροοινοποιία
26. Οινοποιείο Σκίουρος
27. Ανατολικός Αμπελώνας
28. Οινοποιία Ντούγκος
29. Οινοποιείο Παπαθανασίου
30. Κτήμα Παπαργυρίου
31. Οινοποιείο Πετρακόπουλος
32. Οινοποιία Πουλτσίδη
33. Κτήμα Πυργάκη
34. Κτήμα Ρωμαλίδη
35. Οινοποιείο Σαρρής
36. Οίνοι Σγουρίδη
37. Οινοποιία Αλατά
38. Κίκονες
39. Οινόλπη
40. Οινοποιία Τσικρικώνη
41. Αμπελόεις
42. Κτήμα Καρανίκα
43. Κτήμα ΠΕΤΡΗΕΣΣΑ
44. Διγενάκης Οινοποιείο

Φωτογραφικό Υλικό: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.