Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα Ελληνικά Pinot Noir που δε φόβισαν τους παραγωγούς τους

Η οινοποίηση εγχώριων Pinot Noir αποτελεί και μια ξεχωριστή πρόκληση, αλλά και το στοίχημα του παγκόσμιου αμπελώνα.

To Pinot Noir δεν είναι μια ποικιλία που δεν συναντάται συχνά στους Ελληνικούς αμπελώνες. Πρόκειται για ένα κόκκινο σταφύλι προερχόμενο από τη Βουργουνδία και χαρακτηριστικό της οινικής της ταυτότητας.

Τα τελευταία χρόνια φύεται σε διάφορες μεριές του κόσμου, δίνοντας κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα κόκκινων φρούτων, όπως κεράσι και φράουλα.
Είναι μια πολύ γοητευτική ποικιλία και γι’ αυτό το λόγο γίνονται προσπάθειες οινοποίησής του στα Ελληνικά εδάφη, με μερικές ετικέτες που αξίζουν τη δοκιμή.
Η οινοποίησή του αποτελεί πρόκληση τόσο για τους καλλιεργητές, όσο και για τους οινοποιούς, καθώς παρουσιάζει δυσκολίες και στα δύο μέρη της διαδρομής του , «ταλαιπωρώντας» τους ανθρώπους που το διαχειρίζονται.

Επιλέξαμε 8 ετικέτες από τις λίγες που παράγονται στην Ελλάδα ,από διαφορετικά κτήματα, με την κάθε μία να λέει μια ιδιαίτερη, μομαδική ιστορία.

SOLE PINOT NOIR 2014- Κτήμα Βιβλία Χώρα (13,5%)


Καλλιεργείται στο πιο δροσερό σημείο του κτήματος. Παρουσιάζει βαθύ, πορφυρό χρώμα στην όψη και μια έκρηξη κόκκινων φρούτων, μπαχαρικών  και βανίλιας στη μύτη. Το στόμα του είναι βελούδινο, ελαφρώς τανικό, με εξαίρετη ισορροπία και μακρά επίγευση.

PINOT NOIT SINGLE BLOCK 2019- Κτήμα ΆΛΦΑ (14,5%)


Τα πρέμνα του καλλιεργούνται στο Αμύνταιο, δίνοντας ένα μοντέρνο, κομψό κρασί με δελεαστικό μπουκέτο σύνθετων αρωμάτων και ευχάριστη οξύτητα. Το σώμα του γεμάτο και ολοκληρωμένο.

PINOT NOIR 2018- Κτήμα Παπαϊωάννου(14,5%)


Εδώ τα αμπέλια του κτήματος μεγαλώνουν σε βιολογική καλλιέργεια, ενώ το κρασί που παράγεται από εκεί παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για έξι έως οκτώ μήνες. Με μαύρα φρούτα να κυριαρχούν στη μύτη, βανίλια και κέδρο, φινέτσα και ιδιαίτερη επίγευση στο στόμα.

MOSCHOPOLIS 24 2017- Οινοποιείο Μοσχόπολις(14%)


Μόνο 2.700 φιάλες από Pinot Noir που παλαιώνει σε δρύινα βαρέλια για 24 μήνες, προερχόμενο από ένα μοναδικό αμπελοτόπι στην ορεινή Καστοριά, από νεαρά σχετικά κλήματα, κυκλοφόρησε στην αγορά.

PINOT NOIR 2018- Κτήμα Δύο Φίλοι(13,5%)


Ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα και νότες ατίθασων μπαχαρικών ξεδιπλώνονται στη μύτη, ενώ το σώμα είναι αρκετά γεμάτο, με έντονη επίγευση. Πρόκειται για ένα κρασί επιδεχόμενο μακράς παλαίωσης.

SOLIST- PINOT NOIR 2016- Αμπελώνες Rira(14%)


Εδώ τα γλυκά δαμάσκηνα, τα καρύδια , τα γαρύφαλλα και η βανίλια συνθέτουν ένα ιδιαίτερο μπουκέτο αρωμάτων, με ισχυρά δομημένο σώμα και ικανότητα παλαίωσης. Τα αμπέλια του βρίσκονται στην ορεινή Αιγιαλεία,  και δίνουν πλούσιες τανίνες  και μακρά επίγευση.

PINOT NOIR 2014- Κτήμα Αργυρίου (13%)


Στις πλαγιές του Παρνασσού καλλιεργούνται τα αμπέλια αυτού του κρασιού, δίνοντας ένα κρασί με λίγες ανθοκυάνες και αλλά δυνατό σώμα και ευχάριστες ταννίνες.

PINOT NOIR 2019- Κτήμα Κίσσα (14%)


Από την Κόρινθο, αυτό το κρασί ωριμάζει 12 μήνες σε δρύινα, γαλλικά βαρέλια και εμφιαλώνεται αφιλτράριστο. Έχει έντονο πορφυρό χρώμα και πλούσιο, γεμάτο σώμα, δίνει αρώματα που συναρπάζουν.

Επιμέλεια: Ζήσης Πανάγος

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...