Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Τα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά κρασιά συνεχίζουν να ηγούνται

Το πρόσφατα δημοσιευμένο Wine Trade Monitor 2024, από το πρακτορείο Hopscotch Sopexa, προσφέρει μια προοπτική και λεπτομερή ανάλυση των τάσεων που αναδύονται στον ορίζοντα της διεθνούς αγοράς κρασιού. Αυτή η έρευνα, πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και βασίζεται στη γνώμη 957 επαγγελματιών του κλάδου, που κατανέμονται σε εννέα στρατηγικές αγορές παγκοσμίως.

Η συνάφεια των ευρωπαϊκών κρασιών παραμένει αμετάβλητη, με αξιοσημείωτη προτίμηση στα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά κρασιά. Αυτό το φαινόμενο υπογραμμίζει τη διαρκή έλξη για την αμπελουργική παράδοση της Ευρώπης, αν και υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για κρασιά από λιγότερο παραδοσιακές περιοχές, αντανακλώντας τη συνεχή αναζήτηση των φορέων εκμετάλλευσης για διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους.

Η αντίληψη των κρασιών, επηρεασμένη σημαντικά από την προέλευσή τους, αναδεικνύει τη σχέση μεταξύ προέλευσης και ιδιοτήτων όπως η ποιότητα, η τιμή και η καινοτομία. Η Γαλλία, ειδικότερα, είναι συνώνυμη με τα κρασιά που προορίζονται για μεγάλες περιστάσεις, ενώ η Ισπανία και η Χιλή ξεχωρίζουν για τις ελκυστικές τους τιμές και η Ιταλία για την ικανότητά της να καινοτομεί και να προσελκύει τις νέες γενιές.

Παρά τη γενικά απαισιόδοξη άποψη για τις εξελίξεις της αγοράς, οι επαγγελματίες είναι σίγουροι για τις ατομικές τους δυνατότητες πωλήσεων. Οι διαδικτυακές πωλήσεις, ειδικά σε αγορές όπως η Νότια Κορέα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, αναδεικνύονται ως κανάλι ενοποίησης, θέτοντας νέες ρυθμιστικές προκλήσεις.

Οι τάσεις που αναμένονται ως κινητήριες δυνάμεις των πωλήσεων περιλαμβάνουν τη φυσικότητα των κρασιών, τη μεγαλύτερη κατάτμηση των τιμών και την εμφάνιση κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αυτές οι τάσεις αντικατοπτρίζουν μια στροφή προς πιο συνειδητές και διαφοροποιημένες προτιμήσεις των καταναλωτών.

Η αυθεντικότητα αναδεικνύεται ως κρίσιμη αξία στο μάρκετινγκ κρασιού, η ερμηνεία της ποικίλλει ανάλογα με την αγορά. Η ευαισθησία στην προσέγγιση του αμπελουργού, στο terroir ή στη βιοτεχνική παραγωγή υποδηλώνει ζήτηση για προϊόντα που αντικατοπτρίζουν μια γνήσια αίσθηση του τόπου και της παράδοσης.

Οι γαλλικές ονομασίες προέλευσης συνεχίζουν να ηγούνται του δυναμισμού των πωλήσεων, αν και υπάρχει άνοιγμα προς τα ροζέ κρασιά από άλλες περιοχές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους αφρώδεις οίνους Cava και Crémant, πάνω από τη σαμπάνια. Αυτό το φαινόμενο υποδηλώνει μια εξέλιξη στις προτιμήσεις των καταναλωτών, πιθανώς επηρεασμένη από παράγοντες όπως η σχέση ποιότητας-τιμής.

Η ποικιλιακή ταξινόμηση δείχνει τις μεγάλες διεθνείς ποικιλίες στην κορυφή, αν και με σημαντικές περιφερειακές διαφοροποιήσεις. Η εμφάνιση δευτερογενών στελεχών όπως τα Chenin Blanc, Cabernet Franc και Grüner Veltliner αντανακλά μια προσαρμογή στις τρέχουσες προτιμήσεις για φρέσκα και λιγότερο αλκοολούχα κρασιά.

Η μορφή της φιάλης χρήζει ανανέωσης, με προτίμηση στα ελαφριά γυάλινα μπουκάλια σε αγορές όπως ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ τα κρασιά σε κονσερβοποιημένα κουτάκια φαίνεται να μειώνεται σε προτίμηση στις αγγλοσαξονικές αγορές.

Το Wine Trade Monitor 2024 αποτελεί βασικό εργαλείο για την πρόβλεψη και την κατανόηση της δυναμικής της παγκόσμιας αγοράς κρασιού. Η παρουσίασή του στην έκθεση Wine Paris υπόσχεται να είναι ένα σημαντικό γεγονός για τους επαγγελματίες του κλάδου, προσφέροντας πολύτιμες γνώσεις για τη στρατηγική μάρκετινγκ και την επέκταση των εμπορικών σημάτων κρασιών στο διεθνές πλαίσιο.

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ένας Κινέζος απατεώνας καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, αφού συνελήφθη με 786 μπουκάλια πλαστού κρασιού που έφεραν αναγνωρισμένες ετικέτες όπως το Petrus.

REPORTS

Στην έγκριση της κοινής επένδυσης ΤΕΜΕΣ με την Premia Properties στο Costa Navarino προχώρησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά την συνεδρίαση της την 1η Μαΐου.

REPORTS

Ο πληθωρισμός, μια διάχυτη οικονομική δύναμη, ασκεί την επιρροή του σε διάφορους κλάδους, συμπεριλαμβανομένου του κόσμου του κρασιού.

REPORTS

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.