Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε κρίση ο κλάδος οίνου της Ισπανίας, ελέω εκτίναξης κόστους και πτώσης τιμών

Η πτώση των όγκων, τόσο για εξαγωγές όσο και για την εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με την πληθωριστική σπείρα των εισροών έχουν τροφοδοτήσει μια μεγάλη κρίση στον ισπανικό αμπελοοινικό τομέα, όπου τα αιτήματα για μέτρα στήριξης αυξάνονται με την πάροδο των εβδομάδων.

Με έντονες διαμαρτυρίες στις συνεδριάσεις με θέμα την κρίση, ο κλάδος του κρασιού στην Ισπανία προσπαθεί να βοηθήσει τους παραγωγούς που υποφέρουν από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής, ταυτόχρονα με την πτώση των τιμών του κρασιού. Σύμφωνα με την αγροτική ένωση COAG, ενώ τα κόστη παρουσιάζουν αύξηση 55% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2021, οι τιμές μειώνονται κατά 9,5%, με τα κόκκινα κρασιά χωρίς Γεωγραφική Ένδειξη να μειώνονται από 42,93 €/hl το 2022 στο κατώτατο όριο τιμών δηλαδή στα 38,83 €/hl αυτή την χρονιά. Ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, η εγχώρια κατανάλωση έχει χάσει 8% σε ένα χρόνο, ενώ η κατάσταση στην παγκόσμια αγορά έχει πλήξει τις εξαγωγές, σημειώνοντας πτώση 9,7% στο δωδεκάμηνο που έληξε στα τέλη Ιανουαρίου 2023.

Τα αποθέματα στα τέλη Ιανουαρίου έφτασαν τα 52 εκατομμύρια εκατόλιτρα, «ένα επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό των περιόδων που προηγήθηκαν των μέτρων παρέμβασης που συνδέονται με τον Covid», επιβεβαιώνει η COAG. Αποτέλεσμα: «Η αγορά βρίσκεται σε αδιέξοδο και οι τιμές πέφτουν, ειδικά των ερυθρών κρασιών». Ακόμη χειρότερα, οι πωλήσεις μειώνονται: «Στην περίπτωση των λευκών κρασιών, το 73% της παραγωγής πωλήθηκε. Για τα κόκκινα η κατάσταση είναι χειρότερη, με το 42% των κρασιών να πωλούνται μόνο», σημειώνει από την πλευρά της η αγροτική ένωση Apag Extremadura Asaja. Όπως συνοψίζει η διεθνής χρηματιστηριακή εταιρεία Ciatti σε παγκόσμιο επίπεδο, “για ολόκληρο τον τομέα του κρασιού και του γλεύκους σταφυλιών, οι αγοραστές είναι πολύ ευαίσθητοι στις τιμές και προτιμούν να περιμένουν παρά να καταλήξουν με αποθέματα ή να έχουν πληρώσει πάρα πολύ ακριβά”.

 

Ζητούν 3 Mhl για απόσταξη κρίσης

Στο πλαίσιο αυτό, εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι διάφοροι επαγγελματικοί φορείς ζητούν κρατική ενίσχυση. Ο οινικός κλάδος των αγροδιατροφικών συνεταιρισμών, ζητά απόσταξη κρίσης «σε επαρκείς ποσότητες για να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση», για τα κόκκινα κρασιά. Πρόκειται για 3 εκατομμύρια εκατόλιτρα, τα μισά από τα οποία θα πρέπει να αποσταχθούν αμέσως και τα άλλα μισά στην αρχή της επόμενης περιόδου. Φυσικά, το τίμημα που θα καταβληθεί βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων. Ο απαιτούμενος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ.

Ενώ ορισμένες περιοχές παραγωγής αναλαμβάνουν ανεξάρτητη δράση, άλλες είναι πιο προσεκτικές. «Αυτή είναι η περίπτωση της Castilla-La Mancha, η οποία επιδιώκει να αποφύγει οποιαδήποτε επίδραση της απόσταξης στις τιμές της αγοράς» αναφέρει η περιφερειακή οργάνωση Asaja. Και αυτό για να επισημάνει τις αβεβαιότητες σχετικά με τον όγκο της επόμενης συγκομιδής: «Η συγκομιδή μπορεί να επηρεαστεί από την ξηρασία, αν δεν βρέξει, μπορεί να είναι μικρή και να αλλάξει τη λειτουργία της αγοράς, όπως τα αποθέματα και τις τιμές σταφυλιών για την επόμενη περίοδο». Ενώ η κύρια περιοχή παραγωγής της Ισπανίας προτιμά κίνητρα κατανάλωσης και εξαγωγών, άλλες θα ήθελαν να «ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γαλλίας», υποστηρίζοντας την απόσταξη κρίσης. Ο υπουργός Γεωργίας Λουίς Πλανάς τάσσεται υπέρ της πράσινης συγκομιδής και δηλώνει υπέρ των περιφερειακών αποφάσεων για την απόσταξη κρίσης.

 

ΠΗΓΗ: ΚΕΟΣΟΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...