Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Σε δεύτερη νιότη και νέα ρότα το οινοποιείο Μαρκατσέλη

Την περίοδο δεύτερης νιότης του διανύει το οινοποιείο Μαρκατσέλη, καθώς η νεότερη γενιά οινοποιών της οικογενειακής επιχείρησης κλήθηκε πρόσφατα να αναβιώσει τη δραστηριότητά του.

του Γιώργου Λαμπίρη

Το 2006 ο Ηπειρώτης οδοντίατρος, Σπύρος Μαρκατσέλης έλαβε την άδεια δημιουργίας οινοποιείου, ενώ ο ίδιος είχε ξεκινήσει να οινοποιεί ήδη από το 1992 σε μία πρωτόλεια προσπάθεια να φτιάξει το δικό του κρασί μέσα από ιδιωτικές οινοποιήσεις για φίλους και γνωστούς. Το οινοποιείο παρέμεινε ανενεργό κατά τα έτη 2019 και 2020. Ενεργοποιήθηκε όταν ο γιος του, Αλέξανδρος Μαρκατσέλης, επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από σπουδές οινολογίας στη Φλωρεντία, συνεργαζόμενος με οινοποιεία τόσο στην Ιταλία όσο και στη Γαλλία, αποκομίζοντας εμπειρία και αντλώντας επιρροές για να τις προσαρμόσει αργότερα στο δικό του εγχείρημα. Κατά την άφιή του άλλαξε όλες τις ετικέτες και από ένα πολυποικιλιακό χαρμάνι στο κόκκινο κρασί και από ένα επίσης πολυποικιλιακό χαρμάνι στο λευκό, δημιούργησε λευκό από Μοσχάτο Αλεξανδρείας, Ροδίτη και Αθήρι, ροζέ από Μοσχοφίλερο και Grenache Rouge και κόκκινο από Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Syrah. Η συγκεκριμένη σειρά που παρουσίασε ο Αλέξανδρος Μαρκατσέλης και αποτέλεσε στην πρώτη του οινοποιητική πρωτοβουλία, έλαβε την ονομασία «The Sheperd» (ο ποιμένας) και στην ετικέτα του απεικονίζεται ο λυκόμορφος ποιμένας. Αποτελεί φόρο τιμής στην περιοχή, η οποία χαρακτηρίζεται για την ευρεία δραστηριότητά της στην κτηνοτροφία, ενώ ταυτόχρονα το Φαρμακοβούνι όπου βρίσκονται τα αμπέλια του οινοποιείου αποτελεί φημισμένο βοσκοτόπι, με τον οινοποιό να εκφράζει το γεγονός πως όπου υπάρχουν πρόβατα υπάρχουν και λύκοι, συν το ότι ο ίδιος έχει ως κατοικίδιο ένα λυκόσκυλο κάτι που επίσης αποτυπώνεται μέσα από τον λυκόμορφο ποιμένα της ετικέτας.

Το οινοποιείο Μαρκατσέλη καλλιεργεί αυτή τη στιγμή 13 ποικιλίες γηγενείς και ξενικές σε περίπου 30 στρέμματα γης στην Δάφνη Φιλιατών Θεσπρωτίας. Ήδη το οινοποιείο επανασυστήνεται στο κοινό, αναπτύσσοντας από το καλοκαίρι του 2021 εκ νέου το δίκτυο διανομής του. Επιδίωξη του οινοποιού είναι να μεγαλώσει και να φτάσει σε περισσότερα σημεία πανελλαδικά, θέτοντας ως στόχο την άφιξή του στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με κάβες και διανομείς στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

«Οι γονείς μου παρά το γεγονός ότι αμφότεροι είναι γιατροί στο επάγγελμα δεν με πίεσαν ούτε να ακολουθήσω το ιατρικό επάγγελμα, ούτε να γίνω οινοποιός. Ωστόσο, διάλεξα από μόνος μου να γίνω οινοποιός. Τα βιώματά μου ήταν άμεσα συνδεδεμένα με το κρασί. Η αγάπη μου για τη γη και για το κρασί με συνόδευαν καθώς μεγάλωνα, έχοντας ως μέντορα τον πατέρα μου. Προσπάθησα εντούτοις να μην αρκεστώ στην κληρονομιά μίας οικογενειακής επιχείρησης, αλλά να συλλέξω εικόνες στο εξωτερικό και να επιστρέψω όσο το δυνατόν πιο έτοιμος», λέει ο Αλέξανδρος Μαρκατσέλης.

 

Νέα τριλογία οίνων που σηματοδοτεί τις δύο γενιές του οινοποιείου – Οινοποίηση orange

Κατά τον τελευταίο τρύγο αποφάσισε να δημιουργήσει και μία νέα τριλογία που θα σηματοδοτεί τις δύο γενιές του οινοποιείου. Την προγενέστερη και τη νεότερη. «Η τριλογία θα φέρει την ονομασία “Δύο γενιές” και για πρώτη φορά θα παρουσιάσουμε ένα orange από Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Ασύρτικο, ένα premium λευκό κρασί από Chardonnay και Malvasia Aromatica. Στο κόκκινο που συμμετείχαν τρεις ποικιλίες στη σειρά The Sheperd, παραμένουν μόνο το Αγιωρτίτικο και το Cabernet Sauvignon, ενώ το κόκκινο “Δύο Γενιές” θα προέρχεται από Merlot και Syrah που θα περάσουν για 12 μήνες από παλιά δρύινα βαρέλια κατά την πρώτη οινοποίηση. Στην εξέλιξη του χρόνου θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουμε και καινούργια βαρέλια, καθώς βρισκόμαστε σε μία φάση γενικότερου πειραματισμού με τις νέες αυτές ποικιλίες».

Ιδιαίτερα πιθανό φέτος είναι να παρουσιάσει το οινοποιείο και μία ακόμα ετικέτα με μονοποικιλιακό Ροδίτη, όπου θα προβάλλονται η Θεσπρωτία και ο Αχέροντας, ενώ στην ετικέτα θα αποτυπώνεται πιθανότατα ο βαρκάρης της Αχερουσίας λίμνης.

 

Διερευνώντας χαμένες ποικιλίες της Θεσπρωτίας και της Ηπείρου

Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο αν και σε ιδιαίτερα περιορισμένη κλίμακα και μετά από ραντεβού. Προοπτική μέσα στην επόμενη πενταετία είναι να δημιουργηθεί ένα νέο σύγχρονο καθετοποιημένο οινοποιείο και στόχο αποτελεί να αναδειχθούν οι ποικιλίες της Θεσπρωτίας όπως το Καρά Παπά, η λευκή ποικιλία Μπαμπά Χασάν που βρίσκεται ήδη προς εξέταση στο Ινστιτούτο Αμπέλου καθώς και το Βοστίδι μία ερυθρωπή ποικιλία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα Οινοποιεία Boutari υποστήριξαν για δεύτερη χρονιά τον θεσμό των “Χρυσών Σκούφων”, την κορυφαία διοργάνωση γαστρονομίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι προσκεκλημένοι είχαν...

REPORTS

Για ακόμα μία χρονιά το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης συμμετέχει στην Εθνική Δράση «Ανοικτές Πόρτες» στα Οινοποιεία της Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα το...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, στις 20.00 στο The Met Hotel, με οδηγό την χημικό-οινολόγο-δημοσιογράφο οίνου Μαρία Νέτσικα, θα γίνουν δοκιμές οίνων στα τύφλα.

REPORTS

Ιδιαίτερο το γεωφυσικό ανάγλυφο της Σάμου με τις μεγάλες κλίσεις του εδάφους, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, χωριά-αετοφωλιές και κατοίκους εργατικούς που αγαπούν την καλλιέργεια του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 10 έως και τις 26 Απριλίου 2024 θα διαρκέσει η διαδικασία αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση.

REPORTS

To Οινοποιείο Ιδαία με χαρά παρουσιάζει τις νέες ετικέτες των «ΙΔΑΙΑ CLASSICS» ενός λευκού και ενός ερυθρού, που αποτελούν την κλασική σειρά κρασιών του...

REPORTS

Το οικογενειακό οινοποιείο από την περιοχή Penedès της Ισπανίας, το ξακουστό Familia Torres ξαναπήρε την πρώτη θέση στην λίστα με το «Πιο Θαυμαστό Σήμα...

REPORTS

Οι λάτρεις του κρασιού της Βουργουνδίας μπορεί να έχουν περισσότερες επιλογές, αφού οι δύο τελευταίες σοδειές βοήθησαν στην αναπλήρωση των αποθεμάτων στα κελάρια των...