Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πώς κατόρθωσε η Vitevis να πρωτοπορεί στη βιώσιμη οινοποίηση στο Βένετο

Η Vitevis, ένας από τους κορυφαίους συνεταιρισμούς της Delle Venezie DOC, έχει κάνει τα πάντα για να εξασφαλίσει το μακροπρόθεσμο μέλλον της παραγωγής Pinot Grigio.

Τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το μέγεθος της λειτουργίας της Vitevis είναι σίγουρα εντυπωσιακά: 2.800 εκτάρια αμπελώνων, 50.000 τόνοι σταφυλιών που πατούνται κάθε χρόνο, τέσσερα οινοποιεία, τρεις γραμμές εμφιάλωσης, 13.000.000 φιάλες παράγονται κάθε χρόνο, 1.000 βυτιοφόρα βυτιοφόρα οχήματα, συν, περίπου 90 άλλοι υπάλληλοι.

Η εταιρεία διαθέτει τέσσερα οινοποιεία στο Βένετο: Cantina Valleogra (κοντά στο Malo, στα βόρεια), Cantina Colli Vicenti (κοντά στο Montecchio Maggiore, προς τα ανατολικά), Cantina di Gambellara (κοντά στην Gambellara, στο νότο) και Cantina di Castelnuovo del Garda (κοντά στην όχθη της λίμνης Garda).

Ωστόσο, παρά την κλίμακα της, η Vitevis έχει λάβει ορισμένα μέτρα για να διασφαλίσει ότι ο περιβαλλοντικός αντίκτυπός της είναι θετικός και να εγγυηθεί τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και βιωσιμότητα της οινοποίησης της.

Η υπεύθυνη εξαγωγών της Cantine Vitevis Valeria Quagiotto εξήγησε στη φετινή Έκθεση Οίνου του Λονδίνου: «Το 2017, γίναμε ο δεύτερος συνεταιρισμός που έγινε διαπιστευμένη εταιρεία που εξουσιοδοτήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας για τον αυτοέλεγχο του SQNPI (Sistema Qualità Nazionale di Πρωτόκολλο Produzione Integrata) και αυτό σημαίνει εγγύηση της μείωσης της χρήσης των ανθρωπογενών χημικών ουσιών και μείωση των επιπτώσεών μας στην επικράτεια».

Επί του παρόντος, 1.400 εκτάρια, περίπου η μισή έκταση του αμπελώνα του Vitevis, και 202 μέλη είναι πιστοποιημένα SQNPI.

Το SQNPI δεν είναι η μόνη διαπίστευση βιωσιμότητας που έχει αποκτήσει η Vitevis. Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, απέκτησε το πρότυπο EQUALITAS, εντάσσοντας μια επιλεγμένη ομάδα 70 ιταλικών οινοποιείων που έλαβαν αυτήν την αναγνώριση.

90 αμπελουργοί μέλη της Vitevis, που επιβλέπουν περίπου 700 εκτάρια, εντάχθηκαν επίσης στο έργο «NoiComepensiAmo» της start-up Agatheia, το οποίο παρακολουθεί τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου με στόχο την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα. Σε διάστημα τριών ετών, το έργο υπερπλήρωσε τους στόχους του, αφαιρώντας περίπου 4.719 τόνους διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Αυτή η στάση συνεχίζεται και στα οινοποιεία. Το 2021, η Vitevis υιοθέτησε ένα εργαλείο «Ενεργειακής Διάγνωσης» για να αξιολογήσει πού και πώς θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας. Ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης, εγκαταστάθηκαν νέες, πιο αποδοτικές ψυκτικές μονάδες στην Cantina di Castelnuovo del Garda, παρασχέθηκαν ηλεκτρικά εταιρικά αυτοκίνητα και εγκαταστάθηκαν φωτοβολταϊκά συστήματα για τη μετατροπή της ενέργειας από τον ήλιο σε ηλεκτρική. Πράγματι, μεταξύ 2021 και 2023, η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται μέσω αυτών των ηλιακών συλλεκτών έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί σε 1.127.045 KWh/έτος.

Η γνώση της γης ήταν απαραίτητη για τις προσπάθειες της Vitevis…

Από το 2013, τα μέλη της Vitevis με έκταση μεγαλύτερη από 1 εκτάριο είναι υποχρεωμένα να συμπληρώσουν ένα ηλεκτρονικό μητρώο επεξεργασίας που παρακολουθεί ποιες θεραπείες χρησιμοποιούνται στον αμπελώνα και αξιολογεί τη βιωσιμότητά τους.

Οι φυσικές λύσεις χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό από τον συνεταιρισμό.

«Για παράδειγμα», εξήγησε ο Quagiotto, «πέρυσι είχαμε προβλήματα με την ξηρασία στη Βόρεια Ιταλία. Αλλά χάρη σε συγκεκριμένες πρακτικές στους αμπελώνες που παρέχονται από το SQNPI Protocol, καταφέραμε να αποτρέψουμε τις απώλειες».

Δεδομένης όμως της έκτασης του αμπελώνα, ρόλο πρέπει να παίξει και η σύγχρονη τεχνολογία. Με το έργο 4.0 Precision Agriculture Pinot Grigio επικεντρώνεται ειδικά στη σταθεροποίηση των αποδόσεων και της ποιότητας του Pinot Grigio, ενώ έχει ελάχιστο αντίκτυπο στο αναπτυσσόμενο περιβάλλον.

Οι δορυφορικές εικόνες παρέχουν ενημερωμένες πληροφορίες για την κατάσταση των αμπελώνων, οδηγώντας τη δέσμευση της Vitevis για βελτιστοποίηση της λειτουργίας της, κυριολεκτικά, σε νέα ύψη.

Μάλιστα, ο Quagiotto τόνισε ότι: «Έχουμε μια ομάδα γεωπόνων που ελέγχει τις δορυφορικές φωτογραφίες μία φορά την εβδομάδα που λαμβάνουμε από το Sentinel-2, και διασταυρώνουν τις πληροφορίες με τις στήλες καιρού και η εικόνα δείχνει ακριβώς πού να δώσει νερό, πού να δώσει λίπασμα, που σημαίνει ότι δεν χάνονται πόροι.»

Το 2021, όταν ξεκίνησε, συμμετείχαν 12 αμπελουργοί. Την επόμενη χρονιά συμμετείχαν 42.

Τέλος, όσο επιτυχημένο κι αν ήταν αυτό, μαζί με πολλές άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες συμμετέχει η Vitevis, ο Quagiotto μοιράστηκε ότι δεν υπάρχει επιβράδυνση: «Αυτό είναι ένα πιλοτικό έργο για το Pinot Grigio και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε αυτό το μοντέλο για άλλες ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούμε.»

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.