Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ασπίδα κατά κλιματικής αλλαγής το Pinot Grigio για την ιταλική βιομηχανία οίνου

Ο οινολογικός διευθυντής της Gruppo Italiano Vini (GIV) Christian Scrinzi μοιράζεται τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία συνεργάζεται με τους καλλιεργητές της στο Delle Venezie DOC για να εξασφαλίσει ένα νέο μέλλον για τον Pinot Grigio.

Το καυτό θέμα των τελευταίων ετών στον κόσμο του ιταλικού κρασιού ήταν πώς η κλιματική αλλαγή έχει δημιουργήσει προβλήματα στους παραγωγούς σε όλη τη χώρα. Από τις καταστροφικές πλημμύρες στην Emilia-Romagna έως τις καυτές θερμοκρασίες στη Σικελία, η Ιταλία βρίσκεται στο έλεος των ολοένα και πιο ακραίων καιρικών συνθηκών.

«Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητη. Στον αμπελώνα, αυτό φαίνεται με την άνοδο των μέσων θερμοκρασιών και τις ξαφνικές βροχοπτώσεις που συχνά συνοδεύονται από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ξεκινώντας με μια άνοιξη που επλήγη από την ξηρασία, μετά την εκκόλαψη, το κλίμα στράφηκε προς έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν προβλήματα με περονόσπορο και χαλάζι», εξηγεί ο Scrinzi.

«Το Pinot Grigio Delle Venezie DOC επωφελείται από μια εκτεταμένη περιοχή καλλιέργειας: απλώνεται σε μια ποικιλία περιοχών, υποφέροντας έτσι λιγότερο και εξασφαλίζοντας ένα βέλτιστο μέσο επίπεδο παραγωγής. Επιπλέον, σε ορισμένες περιοχές τα αμπέλια εκπαιδεύονται σε πέργκολα, ένα σύστημα που επιτρέπει μεγαλύτερη προστασία των τσαμπιών από το ηλιακό έγκαυμα και τη βία του χαλαζιού», συμπληρώνει ο ίδιος.

Πράγματι, η GIV και η Delle Venezie DOC εφαρμόζουν ήδη περαιτέρω λύσεις για να εξασφαλίσουν το μακροπρόθεσμο μέλλον της παραγωγής Pinot Grigio: «Είναι όλο και πιο σημαντικό και σημαντικό να υιοθετήσουμε μια εξελιγμένη αμπελοκαλλιέργεια. Στην περιοχή Delle Venezie DOC, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές αντιξοότητες, έχει καταστεί θεμελιώδες να δημιουργηθεί ένα δίκτυο τεχνικών υπηρεσιών, συμβούλων και γεωπόνων που είναι παρόντες στον αμπελώνα για την υποστήριξη των παραγωγών».

Άλλα μέτρα που έχουν θεσπιστεί είναι η επείγουσα άρδευση και τα αντιχαλαζικά δίχτυα. Ο Scrinzi σημειώνει επίσης ότι η GIV καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση των σχέσεων με τους καλλιεργητές, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της παραγωγής.

Τι γίνεται όμως με την ξεχωριστή φρεσκάδα που έχει κάνει το Pinot Grigio της Delle Venezie DOC τόσο επιτυχία μεταξύ των παγκόσμιων καταναλωτών; Ο Scrinzi προτείνει ότι η ποικιλία έχει ένα εγγενές πλεονέκτημα: «Το Pinot Grigio δεν είναι συσσωρευτής ζάχαρης, επομένως είναι πιο κατάλληλο από άλλες ποικιλίες σε ζεστό καιρό».

Απαιτείται, βέβαια, και η δουλειά στον αμπελώνα και στο οινοποιείο: «Είναι απαραίτητο να το τρυγήσουμε στον βέλτιστο βαθμό ωρίμανσης. Για το GIV, η φρεσκάδα είναι ένας από τους πρωταρχικούς μας στόχους, τον οποίο επιδιώκουμε ξεκινώντας από τον αμπελώνα, με κάλυψη των φύλλων, παρακολούθηση της ώρας του τρύγου,

συγκομιδή τις δροσερές ώρες της νύχτας. Στο στάδιο της οινοποίησης επιλέγουμε τον καταλληλότερο καρπό και δίνουμε μεγάλη προσοχή στη διατήρηση χαμηλών θερμοκρασιών κατά την αλκοολική ζύμωση και ωρίμανση».

Το αποτέλεσμα αυτής της σκληρής δουλειάς είναι, σύμφωνα με τα λόγια του Scrinzi, ένα κρασί που είναι «κομψό, εκλεκτό, έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ και φρεσκάδα».

Παρέχοντας την πρώιμη αξιολόγησή του για τον τρύγο του 2023, ο Scrinzi λέει: «Το 2023 είναι ένας άτυπος, κάπως ασυνήθιστος τρύγος, με ανοιξιάτικη ξηρασία και υπερβολική βροχή που εμπόδισε τη συντήρηση του αμπελώνα. Το χαλάζι σε ορισμένες περιοχές μπορεί να έχει προκαλέσει μεγαλύτερη προσοχή».

Ωστόσο, ο Scrinzi μοιράζεται: «Υπάρχουν πολύ καλά σημάδια ποιότητας, αλλά θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για να απομονωθούν τα σταφύλια από αγροτεμάχια που έχουν υποστεί ιδιαίτερα προβλήματα».

Τέλος, δεδομένου ότι το Pinot Grigio είναι η τρίτη πιο φυτεμένη οινοποιήσιμη ποικιλία στην Ιταλία, το έργο της GIV για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας της παραγωγής της είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ικανοποίηση της τεράστιας διεθνούς ζήτησης για τα κρασιά όσο και για το μέλλον του ιταλικού οινικού τομέα.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...