Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πως η άνοδος του Σουηδικού κρασιού συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη

Το σκανδιναβικό κρασί μπορεί να είναι το επόμενο μεγάλο trend καθώς η απρόβλεπτη καιρική κατάσταση επηρεάζει τη νότια Ευρώπη…

Η Σκανδιναβία δεν είναι ακριβώς αυτό που οι ερευνητές θα ορίζαν ως την ιδανική περιοχή καλλιέργειας του κρασιού. Ωστόσο, με την αλλαγή του κλίματος να δημιουργεί θερμότερες και μακρύτερες αγροτικές εποχές και τις νέες ποικιλίες σταφυλιών προσαρμοσμένες σε αυτό το τοπίο, η σουηδική οινοποίηση κερδίζει έδαφος.

Καθώς η ξηρασία, η αύξηση της θερμοκρασίας και άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα αναγκάζουν τις παραδοσιακές περιοχές καλλιέργειας αμπελώνων να επανεξετάσουν τις μεθόδους τους, η σουηδική οινοποίηση μετατοπίζεται από κυρίως ερασιτέχνες μικρής κλίμακας σε μια βιομηχανία με αυξανόμενες φιλοδοξίες. Το Kullabergs Vingård βρίσκεται στην πρωτοπορία των παραγωγών που αναζητούν να αναπροσδιορίσουν το τι μπορεί να είναι το σουηδικό κρασί.

Με έκταση 14 εκταρίων, ο μεγαλύτερος αριθμός των αμπελώνων του φυτεύτηκε πριν από λιγότερο από μια δεκαετία. Μέχρι το 2022, το οινοποιείο είχε φτάσει σε ετήσια παραγωγή άνω των 30.000 φιαλών – κυρίως λευκών που μπορούν να βρεθούν σε εστιατόρια υψηλής κλάσης από την Ευρώπη ως την Ιαπωνία και έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη αλλάζει την οινοβιομηχανία της Ευρώπης.

Οι αμπελώνες μπορούν να αντέξουν τη θερμότητα και την ξηρασία, και η γεωργία χωρίς άρδευση ασκείται παραδοσιακά σε μέρη της Ευρώπης. Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία γνώρισε τα θερμότερα έτη που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη, και αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον αμπελώνα, όπου ακόμη και μικρές μεταβολές του καιρού μπορούν να αλλάξουν τα επίπεδα ζάχαρης, οξύτητας και τανίνης των σταφυλιών.

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να κάνει τις περιοχές που κάποτε ήταν ιδανικές για συγκεκριμένες ποικιλίες σταφυλιών πιο πιο απαιτητικές.

Τα τελευταία χρόνια, οι αμπελώνες φυτεύτηκαν όλο και πιο βόρεια, με εμπορικούς αμπελώνες να εμφανίζονται στη Νορβηγία και τη Δανία, συμπεριλαμβανομένων των δυτικών περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών, να επεκτείνονται σε πιο δροσερές ζώνες. Το Ηνωμένο Βασίλειο, διάσημο για τις πικρές μπύρες του, προβλέπει ότι η έκταση κάτω από τους αμπελώνες θα διπλασιαστεί στα επόμενα 10 χρόνια, με τη ζήτηση για τα αφρώδη κρασιά του να την ωθεί.

Οι θερμοκρασίες στη νότια Σουηδία αυξήθηκαν κατά περίπου 2 βαθμούς Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια σε σύγκριση με τα 30 χρόνια πριν από αυτό, σύμφωνα με δεδομένα από το Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο. Και η περίοδος ανάπτυξης των φυτών έχει επιμηκυνθεί περίπου 20 ημέρες.

Νέες ποικιλίες σταφυλιών ανθεκτικές σε ασθένειες τροφοδοτούν τα οινοποιεία της Σουηδίας.

Η ευρεία υιοθέτηση νέων ποικιλιών ανθεκτικών σε ασθένειες σταφυλιών αποδίδεται επίσης στην ανάπτυξη του σουηδικού κρασιού. Οι περισσότεροι αμπελώνες έχουν φυτέψει ένα σταφύλι με το όνομα Solaris, που αναπτύχθηκε στη Γερμανία το 1975 και προσαρμόστηκε στο πιο κρύο κλίμα και είναι πιο ανθεκτικό σε ασθένειες. Αυτό επιτρέπει στους περισσότερους αμπελώνες να αποφεύγουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.

«Το Solaris είναι σαν την εθνική ποικιλία σταφυλιού εδώ στη Σουηδία,» λέει η Emma Berto, μια νεαρή Γαλλίδα οινολόγος και οινοποιός στο Thora Vingård στη χερσόνησο Bjäre, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια του Kullabergs Vingård.

Εκείνη και ο σύντροφός της, Romain Chichery, μετακόμισαν στη Σουηδία λίγο μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους στην αμπελοκαλλιέργεια στη Γαλλία, ελκυσμένοι από την ευκαιρία να διαχειριστούν έναν αμπελώνα και ένα οινοποιείο τόσο νωρίς στην καριέρα τους.

Είναι αποφασισμένοι να συνδυάσουν την παραδοσιακή οινοποιία με ενημερωμένες περιβαλλοντικές πρακτικές, όπως η αποφυγή των φυτοφαρμάκων και η χρήση εκτεταμένων καλλιεργειών για να βελτιώσουν την ποιότητα του εδάφους και να ενθαρρύνουν τα ωφέλιμα έντομα και τη βιοποικιλότητα.

Η Σουηδία είναι λιγότερο ευάλωτη στην απρόβλεπτη καιρική κατάσταση.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να αναφερθεί πως η Σουηδία αντιμετωπίζει λιγότερα ακραία κλιματικά περιστατικά σε σύγκριση με τη Γαλλία, όπου ζεστοί χειμώνες μπορούν να οδηγήσουν τα αμπέλια να παράγουν νωρίτερα βλαστάρια που είναι ευάλωτα στο παγετό και βίαιες καταιγίδες χαλαζόπτωσης μπορούν να καταστρέψουν έναν χρόνο εργασίας σε λίγα λεπτά. Και ο Romain λέει πως έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να πειραματίζονται στη Σουηδία από  χώρες που είναι βαθιά ριζωμένες στην παράδοση και τη ρύθμιση, όπως η Γαλλία.

Ωστόσο, η εργασία σε πιο δροσερές και υγρές συνθήκες σημαίνει σήμαινε την εκμάθηση νέων μεθόδων. Ενώ οι αμπελώνες σε ζεστά κλίματα θα προστατεύαν τα σταφύλια τους με περισσότερο φύλλωμα, εδώ είναι το αντίθετο. Τα φύλλα συλλέγονται από το κάτω μέρος του φυτού για να επιτραπεί στον περισσότερο ήλιο να φτάσει στα σταφύλια και να μειωθεί η υγρασία.

Ο Maarten van Aalst, γενικός διευθυντής του Royal Netherlands Meteorological Institute και καθηγητής στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της ανθεκτικότητας στις καταστροφές στο Πανεπιστήμιο του Twente, βλέπει τον την αισιοδοξία για ανάπτυξη του σουηδικού κρασιού ως ένδειξη του πόσο γρήγορα αλλάζει το κλίμα στον κόσμο. Οι επιχειρήσεις «έχουν καλή αίσθηση γι’ αυτό,» λέει, και το αποκαλεί θετικό που «η κλιματική αλλαγή είναι κάτι που μπορούμε να προσαρμοστούμε εν μέρει.»

Η Σουηδία προσελκύει εκπαιδευμένους επαγγελματίες οινοποιίας από όλη την Ευρώπη.

Η προσέλκυση εκπαιδευμένων επαγγελματιών οινοποίησης αποτελεί εμπόδιο, μαζί με τη δυσκολία να αποκτηθούν βαρέλια κρασιού και άλλος εξοπλισμός για την αναπτυξη σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Οι ιδιοκτήτες του Thora Vingård, Johan και Heather Öberg, λένε ότι τα πανεπιστήμια της Σουηδίας προσφέρουν λίγα πράγματα σχετικά με την οινοποίηση ή την αμπελοκαλλιέργεια, κάτι που ελπίζουν ότι θα αλλάξει σύντομα.

Προς το παρόν, πολλοί από τους επαγγελματίες προέρχονται από το εξωτερικό, όπως ο Iban Tell Sabate, που κατάγεται από την περιοχή Priorat της Ισπανίας, και έχει περάσει δεκαετίες στον κλάδο.

Είχε διαβάσει για τη βιομηχανία του κρασιού στη Σουηδία, αλλά είπε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που μίλησε στην πατρίδα του δεν τη γνώριζαν. Εργάζεται αυτή την σεζόν στο Kullabergs Vingård μαζί με συναδέλφους από τη Γαλλία και την Αυστρία.

«Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, όλες αυτές οι χώρες θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Δεν υπάρχει αρκετό νερό, και το χειμώνα είναι πολύ ζεστό,» τονίζει ο Iban.

«Με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η Σουηδία είναι σε καλή θέση και το κρασί της είναι πολύ καλό.»

Η κυβερνητική υποστήριξη θα μπορούσε να βοηθήσει τη βιομηχανία του κρασιού της Σουηδίας να ανθίσει.

Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει η νεαρή βιομηχανία του κρασιού στη Σουηδία είναι η διάθεση του προϊόντος σε καταναλωτές σε όλο τον κόσμο. Αντίθετα από τη Γαλλία και άλλες παραδοσιακές χώρες καλλιέργειας κρασιού, η κυβερνητική υποστήριξη είναι ανύπαρκτη. Οι αμπελώνες υπόκεινται σε αυστηρή ρύθμιση και δεν μπορούν να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές λόγω του κρατικού μονοπωλίου πώλησης αλκοόλ στη Σουηδία.

«Η κυβέρνηση δεν βλέπει ακόμα τις δυνατότητες της βιομηχανίας του κρασιού,» λέει ο Mikael Mölstad, ένας δημοσιογράφος κρασιού και κριτικός. «Οι πολιτικοί δεν ενδιαφέρονται γιατί ακόμα βλέπουν το αλκοόλ ως κοινωνικό πρόβλημα.»

Οι οινοποιοί ελπίζουν ότι αυτό θα αλλάξει με τη διάδοση των αμπελώνων. Παρόλο που η επιφάνεια των αμπελώνων αυξάνεται γρήγορα, είναι μόνο περίπου 150 εκτάρια, μικρή σε σύγκριση με τα σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτάρια στην Ισπανία και περισσότερα από 800.000 εκτάρια στη Γαλλία.

«Ο αριθμός των φιαλών που παράγονται κάθε χρόνο είναι πολύ μικρός,» λέει ο Henrik Edvall, ο οποίος διαχειρίζεται ένα διαδικτυακό κατάστημα που εξάγει σουηδικό κρασί στο εξωτερικό. Οι πωλήσεις του έχουν αυξηθεί κατά 10% ετησίως, καθώς οι καταναλωτές είναι περίεργοι να δοκιμάσουν κάτι νέο, αλλά αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες και μερικές φορές ανεπιτυχείς χρόνους αναμονής.

Ο Göran Amnegård φύτεψε τους πρώτους του αμπελώνες πριν από περισσότερο από 20 χρόνια, μια πειραματική προσπάθεια που λίγοι πίστευαν ότι θα επιτύχει. Ωστόσο, το Blaxsta του συνέχισε να παράγει κυρίως σπάνια επικρατούντα πάγου κρασιά που κέρδισαν υψηλά διεθνή βραβεία.

Τέλος, ο Göran λέει ότι νιώθει δικαιωμένος από την ανάπτυξη των σουηδικών κρασιών και προβλέπει «πολύ περισσότερους οινοποιείς», γεγονός που οφείλεται στο ότι το κλίμα αλλάζει.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...