Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Πρώην αφεντικό της μαφίας στοχεύει στην επωνυμία και διεθνοποίηση του κρασιού του

Το πρώην αφεντικό της μαφίας Michael Franzese κυκλοφόρησε μια ομώνυμη σειρά κρασιών που παράγονται στους πρόποδες του όρους Αραράτ στην Αρμενία.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ο Michael Franzese ήταν γνωστός ως ο «yuppie don» τη δεκαετία του 1980, αφού ανήλθε στην τάξη του caporegime στην εγκληματική οικογένεια Colombo.

Το περιοδικό Fortune τον έβαλε στο Νο. 18 στη λίστα με τα 50 μεγαλύτερα αφεντικά της μαφίας και απέκτησε τη φήμη ενός από τους μεγαλύτερους κερδισμένους του όχλου μετά τον Αλ Καπόνε.

Ο Franzese έγινε αναγεννημένος Χριστιανός κατά τη διάρκεια μιας μακράς ποινής φυλάκισης για εκβιασμό και κατάφερε να φύγει από τη μαφία χωρίς να μπει σε προστατευτική κράτηση.

Τώρα είναι ένας παρακινητικός ομιλητής και συγγραφέας, ζει στην Καλιφόρνια με τη γυναίκα του και τα επτά παιδιά του. Διαχειρίζεται έναν ιστότοπο καθοδήγησης που ονομάζεται The Inner Circle. Μάλιστα, ένας από τους καθοδηγητές του τον πλησίασε με ένα σχέδιο να δημιουργήσει μια μάρκα κρασιού.

Και κάπως έτσι, γεννήθηκε το Franzese Wine. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρία κρασιά στη σειρά: ένα Malbec, ένα λευκό από το γηγενές σταφύλι Kangoun και ένα ενισχυμένο κρασί σε στυλ Port, αλλά σύντομα θα κυκλοφορήσουν και άλλες πέντε ποικιλίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ομάδα έχει ήδη εξασφαλίσει συμφωνία διανομής στις ΗΠΑ με τη Sysco Foods που καλύπτει 41 πολιτείες. Τώρα, ο Franzese βρίσκεται στο Λονδίνο για να ξεκινήσει μια διεθνής επέκταση.

 

Το κρασί παίζει βασικό ρόλο κλειδί

Ο παππούς του Franzese μετανάστευσε από τη Νάπολη στη Νέα Υόρκη το 1902. Έφτιαχνε τα δικά του κρασιά, τα οποία θα εμφανίζονταν σε οικογενειακές περιστάσεις.

Ο πατέρας του, ο Sonny, ήταν αρχηγός της εγκληματικής οικογένειας Colombo, αλλά καταδικάστηκε σε 50 χρόνια φυλάκιση για ληστεία τράπεζας το 1967. Ο Franzese απάντησε εγκαταλείποντας το κολέγιο για να βοηθήσει την οικογένειά του να κερδίσει χρήματα και αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένος . Υποστήριξε ότι στο απόγειο της καριέρας του, έβγαζε έως και 8 εκατομμύρια δολάρια την εβδομάδα από διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες.

«Υπήρχε πάντα κρασί σε κάθε δείπνο, σε κάθε συμπόσιο», λέει ο Franzese. «Κάθε φορά που βγαίναμε έξω υπήρχε πάντα ένα ή δύο μπουκάλια κρασί. Όλοι επιδοθήκαμε σε αυτό. Δεν καταλάβαινα τόσο την γεύση στην αρχή σε σχέση με αργότερα, αλλά πάντα το απολαμβάναμε και δεν φάγαμε ποτέ δείπνο χωρίς ένα μπουκάλι κρασί. Ήταν πολύ συνηθισμένο.

«Σχεδόν κάθε συνάντηση που είχαμε, η οποία θα μπορούσε να ήταν μια κρίσιμη συνάντηση κάποια στιγμή, υπήρχε πάντα ένα μπουκάλι κρασί για να ηρεμήσουν τα πράγματα σε περίπτωση που η ψυχραιμία άρχιζε να φουντώνει και τα πράγματα άρχιζαν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Πάντα λέγαμε, «πιείτε ένα ποτήρι κρασί, ας ηρεμήσουμε λίγο τα πράγματα, όλα είναι εντάξει».

Το κρασί έπαιξε επίσης έναν πιο διακριτικό ρόλο στις οικογενειακές συναντήσεις του Colombo. «Όποτε κάναμε μια συνάντηση με άτομα που δεν γνωρίζαμε ή με άτομα για τα οποία ήμασταν αβέβαιοι, υπήρχε πάντα ένα μπουκάλι κρασί ή δύο ή τρία στο τραπέζι, και αν υπήρχε κάποιος αμφισβητούμενος σε αυτή τη συνάντηση ότι εμείς ως μια ομάδα δεν ήθελε να μιλήσει μπροστά, ρίχναμε το κρασί με τον σωστό τρόπο, και όταν φτάναμε σε αυτό το άτομο, θα το κάναμε με διαφορετικό τρόπο και όλοι θα το παρατηρούσαν.

 

Από τη Νέα Υόρκη στην Αρμενία

Η Ιταλία θα ήταν η προφανής επιλογή όταν ο Franzese αποφάσισε να ασχοληθεί με την οινοποιία, αλλά εμπνεύστηκε από την ιστορία της Αρμενίας.

«Είμαι χριστιανός και πολύ δυνατός στην πίστη μου. Λατρεύω την ιστορία πίσω από το κρασί. Σύμφωνα με τη Γραφή, η Κιβωτός του Νώε προσγειώθηκε στους πρόποδες του όρους Αραράτ. Όταν η πλημμύρα υποχώρησε, οι πρώτοι αμπελώνες του νέου πολιτισμού φυτεύτηκαν εκεί στην Τουρκία και την Αρμενία».

Η Αρμενία είναι σίγουρα μια από τις παλαιότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πατητήρι και βάζα ζύμωσης που χρονολογούνται πριν από 6.000 χρόνια σε αρμενικές σπηλιές.

Ο συνεργάτης του Franzese παράγει κρασί εκεί εδώ και 25 χρόνια, επομένως υπάρχει μια ώριμη λειτουργία πίσω από το brand.

Ήταν ένα νεαρό μέλος της αρμενικής οικογένειας, που τον καθοδηγεί ο Franzese, που τον έπεισε να δανείσει το όνομά του για την ετικέτα κρασιού που θα έστηναν.

«Αυτός ο νεαρός άνδρας με ακολουθεί από τα 10 του. Τώρα είναι 23. Όταν με πλησίασε γι’ αυτό, με τράβηξε τόσο η ακεραιότητα και η εργασιακή του ηθική, που είπα αν πρόκειται να κάνω δουλειές με κάποιον, τότε αυτός είναι ο νεαρός με τον οποίο θα έπρεπε να είμαι. Περάσαμε όλη τη διαδικασία της δοκιμής του κρασιού, της έρευνας της οικογενειακής ιστορίας του, και όλα προέκυψαν από τριαντάφυλλα, έτσι αποφάσισα να του επιτρέψω να μεταφέρει την επωνυμία μου στην αγορά».

Η σύζυγός του, Camille Garcia, είναι παθιασμένη με το κρασί ο Franzese την περιγράφει ως «σχεδόν σομελιέ» χάρη στις εις βάθος γνώσεις της. «Μπλεκόμαστε στη γευσιγνωσία κρασιού. Το αφήνω κυρίως στη γυναίκα μου και στις κόρες μου, που έχουν καλύτερη γεύση από εμένα στο καλό κρασί.

«Είμαστε πολύ σίγουροι για το πώς έχει ληφθεί μέχρι στιγμής τα πράγματα και συνεχίζουμε να προχωράμε. Νομίζω ότι το κρασί έχει απήχηση σε εστιατόρια και καταστήματα λιανικής. Η άμεση πρόσβαση στον καταναλωτή ήταν πολύ ισχυρή για εμάς. Έχω μεγάλη εμβέλεια και πολλοί άνθρωποι θέλουν το κρασί στο τραπέζι και να πουν την ιστορία πίσω από το κρασί.»

Ο Franzese λέει ότι μπορούν να αυξηθούν γρήγορα για να καλύψουν τη ζήτηση. «Έχουμε διαβεβαιώσει τη Sysco Foods ότι μπορούμε να τους παρέχουμε 40.000-50.000 μπουκάλια το μήνα. Εξερευνούμε την είσοδο στην Costco και αν το κάνουμε αυτό, θα πρέπει πραγματικά να κλιμακώσουμε, καθώς οι παραγγελίες είναι τεράστιες.

«Πρόκειται για ένα εγχείρημα 25 ετών και είναι πολύ ενθουσιασμένοι στην Αρμενία με αυτό που κάνουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε όλο τον κόσμο».

Έπειτα, όταν ρωτήθηκε πώς συγκρίνεται η συνάντηση με το εμπόριο κρασιού με την αντιμετώπιση των μαφιόζων, ένα ειρωνικό χαμόγελο ξεσπά στο πρόσωπό του. «Είναι πολύ πιο εύκολο να μιλάς σε ανθρώπους της οινοποιίας, παρά με παιδιά στο δρόμο.

«Ένα από τα πιο δυνατά μου σημεία ήταν να μπορώ να σχετίζομαι με τους ανθρώπους, είτε είναι στην αίθουσα συνεδριάσεων είτε με ρούχα φυλακής, δεν έχει σημασία για μένα, έτσι απλά το απολαμβάνω και οι άνθρωποι απολαμβάνουν τις συζητήσεις, οπότε μπαίνουμε στο πόρτα και από εκείνο το σημείο και μετά πρέπει να αγαπήσουν το προϊόν.»

Θα πίνει κάποιος από τους πρώην συνεργάτες του Franzese Wines σε μελλοντικές συναντήσεις; «Είχα μερικούς τύπους να με καλέσουν και φυσικά θέλουν δωρεάν δείγματα. Ναι, θα πιούν το κρασί μου…»

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το ΥΠΑΑΤ προωθεί και υποστηρίζει μέσω προγραμμάτων και συντονισμένων δράσεων το σύνολο των αμπελουργών και των οινοποιών με στόχο να αντιμετωπισθεί η δύσκολη χρονιά...

REPORTS

Οι μικρές ποσότητες, οι premium τιμές και η γενική έλλειψη γνώσης σχετικά με την οινική κουλτούρα της χώρας συνθέτουν τις προκλήσεις του Καναδά.

REPORTS

Σε μια κρίσιμη στιγμή για τον αμπελοοινικό τομέα που βρίσκεται αντιμέτωπος με την κλιματική κρίση και την τις μεταβαλλόμενες τάσεις των καταναλωτών πραγματοποιήθηκε στις...

REPORTS

Το ιστορικό Hôtel de Paris Monte-Carlo του Μονακό για να γιορτάσει την 150ή επέτειο λειτουργίας του λανσάρει ένα κονιάκ από σπάνιες σοδειές σταφυλιών και...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.