Connect with us

Αναζήτηση

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Πλούσια αρώματα για τα λευκά κρασιά στις λοφοπλαγιές του Κολινδρού Πιερίας

Στους πρόποδες των Πιερίων με θέα προς την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και τον Θερμαϊκό Κόλπο, βρέθηκε το Wine Trails, σε ένα ραντεβού με τον Παύλο Αργυρόπουλο, οινολόγο, οινοποιό και συνιδρυτή -μαζί με τον οινολόγο Ανδρέα Πάντο- του Κτήματος «Πιερία Ερατεινή». Αφορμή; Ο τρύγος.

Τα αμπελόφυλλα στα ζωηρά κλήματα του καταπράσινου αμπελώνα που απλωνότανε μπροστά μας, θαρρείς και «χορεύανε» σε έναν δικό τους ιδιόρρυθμο ρυθμό. Ο δροσερός «Λυμπιάτης αήρ» είχε πάρει φόρα από τα 2.918 μέτρα του «Βουνού των Θεών», που στεκόταν αγέρωχα πίσω μας και κατέβαινε με ταχύτητα από τα δυτικά, με κατεύθυνση προς τη Θεσσαλονίκη, διασχίζοντας απόκρημνες χαράδρες και το Μέγα Πιερικό Δάσος με τα υπεραιωνόβια δέντρα του. Πριν «σβήσει» πάνω στην αύρα του Θερμαϊκού, πέρασε και από τις λοφοπλαγιές του Κολινδρού, στους πρόποδες των Πιερίων. Χάρη σε αυτόν, όπως λένε οι ντόπιοι, το κλίμα της περιοχής είναι ξηρό και τα καλοκαίρια γίνονται δροσερά ακόμη και κάτω από τον Αυγουστιάτικο ήλιο, όταν σκάνε τα τζιτζίκια.

 

Σε μια από αυτές τις λοφοπλαγιές, με τα ελαφρά αμμοαργιλώδη εδάφη και τη θέα προς την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης και το Θερμαϊκό Κόλπο, βρέθηκε το Wine Trials το πρωινό της 1ης Σεπτεμβρίου, σε ένα ραντεβού με τον Παύλο Αργυρόπουλο, οινολόγο, οινοποιό και συνιδρυτή -μαζί με τον οινολόγο Ανδρέα Πάντο- του Κτήματος «Πιερία Ερατεινή».

Αφορμή; Ο τρύγος. Το boutique οινοποιείο, που διατηρεί ένα βιολογικό αμπελώνα 150 στρεμμάτων, περιμετρικά του Γυναικείου Μοναστηριού του Αγίου Αθανασίου, άρχισε να «κόβει» τα πρώτα σταφύλια της σεζόν εκείνο το πρωινό, μετά από αλλεπάλληλες αναβολές, μέχρι που, τελικά, οι συνεχείς μετρήσεις έδειξαν πως τα σταφύλια έφτασαν στο επιθυμητό στάδιο ωρίμανσης.

«Είμαστε περίπου δέκα μέρες πιο όψιμοι φέτος. Η εποχή του τρυγητού διαμορφώνεται από τον κύκλο του σταφυλιού. Φέτος ξεκίνησε λίγο πιο αργά. Είχαμε μια δροσερή άνοιξη κι ένα δροσερό καλοκαίρι στην αρχή, που επίσης εξελίχθηκε αργά και έτσι φτάσαμε στο μήνα της ωρίμανσης, τον Αύγουστο, όπου είχαμε αρκετές βροχούλες. Ήταν ευεργετικές, τις θέλαμε. Βέβαια καθυστέρησαν λίγο την ωρίμανση του σταφυλιού, αλλά του έδωσαν μεγαλύτερη ορμή», εξήγησε ο κ. Αργυρόπουλος, την ώρα που περιεργαζόταν ορισμένα τσαμπιά σταφύλια και πρόσθεσε ότι «στο μικροκλίμα του Κολινδρού δεν είναι μόνο το σάκχαρο. Είναι όλο το δυναμικό του σταφυλιού. Δηλαδή και οι οξύτητες, και το άρωμα και οι τανίνες του συμβαδίζουν».

Η αρχή έγινε από τις ποικιλίες Chardonnay και Μαλαγουζιά, ενώ βάσει του πλάνου που είχε εκπονηθεί, επρόκειτο να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με το Κολινδρινό, το Ασύρτικο, το Syrah, το Cabernet Sauvignon και το Ξινόμαυρο, με τις οποίες είναι φυτεμένος ο αμπελώνας, μέχρι να συγκομιστούν όλα τα σταφύλια της χρονιάς.

Τρυγάμε 400 κιλά το στρέμμα

«Γενικά ο τρύγος εδώ στην περιοχή μας διαρκεί από 11 έως 14 μέρες, ανάλογα με την ωρίμανση, τους τρυγητές, αλλά και την ποσότητα του σταφυλιού στο κάθε αμπελοτόπι. Φέτος, αναλογικά με άλλες χρονιές η ποσότητα είναι σχετικά πάνω από το μέσο όρο. Παρόλα αυτά, για εμάς παραμένει και πάλι πάρα πολύ χαμηλή, διότι η μέση ποσότητα πρώτης ύλης που τρυγάμε είναι γύρω στα 400 κιλά το στρέμμα, προκειμένου να εξασφαλίζουμε ποιοτικό σταφύλι», εξήγησε ο έμπειρος οινοποιός.

Αξιολογώντας τα πρώτα δείγματα του τρύγου, ο κ. Αργυρόπουλος, που έχει σπουδάσει στη Γαλλία την οινολογία, δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του. «Νομίζω πως θα είναι μια καλή χρονιά η φετινή. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Τουλάχιστον για τα λευκά κρασιά, καθώς τα σταφύλια έχουν ωριμάσει σωστά και έχουν και πλούσια αρώματα. Θα πρέπει να δούμε τώρα την ωρίμανση των κόκκινων. Δεν έχω αμφιβολία για το Syrah. Είναι μια ποικιλία που θέλει νερό και στην ωρίμανση να μη ζοριστεί, αλλά να πάει σιγά σιγά και για μεγάλο διάστημα. Το Cabernet πρέπει να ευνοηθεί. Εκεί θα απαιτηθούν περισσότερες ημέρες και θα δούμε και τη συμπύκνωσή του. Αυτή τη στιγμή φαίνεται πως πάμε καλά σε αυτό τον τομέα γιατί είναι μικρά τα τσαμπιά και οι ρόγες, ενώ η αναλογία φλοιού προς χυμό είναι μεγάλη πάλι. Μη ξεχνούμε πως θέλουμε πρώτη ύλη για κρασιά μεγάλης ωρίμανσης», μας είπε χαρακτηριστικά.

Βαρύ πυροβολικό, ο Γυμνός Βασιλιάς

Όσον αφορά στα κρασιά του Κτήματος, το «βαρύ πυροβολικό» είναι ο «Γυμνός Βασιλιάς», η πρώτη ετικέτα που παρήγαγε και πλαισιώνεται από τη «Γυμνή Βασίλισσα», τις «Ευχές Ερατεινές» (σ. σ. λευκό, ερυθρό και γλυκό συμπύκνωσης) και το «Μετά», έναν φυσικό οίνο οξειδωτικής οινοποίησης. «Στους στόχους μας είναι να βγάλουμε ένα ιδιαίτερο Chardonnay και να προχωρήσουμε και σε μια ξεχωριστή οινοποίηση για το Κολινδρινό ξινόμαυρο. Όμως όλα θα εξαρτηθούν από την πανδημία του Covid-19 και πώς θα αντιδράσει η αγορά, η οποία έχει επιστρέψει, από άποψη πωλήσεων, στο 2017» είπε ο κ. Αργυρόπουλος κι εκτίμησε πως το επόμενο τρίμηνο θα είναι κρίσιμο για τα ελληνικά οινοποιεία».

Κείµενο Λεωνίδας Λιάµης  Φωτογραφίες  Περικλής Παναγιωτίδης

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Στη δηµιουργία Οµάδας Παραγωγών, η οποία θα έρθει να πλαισιώσει το νέο οινοποιείο που αυτή τη στιγµή κατασκευάζεται, σχεδιάζουν να προχωρήσουν οι Άγγελος Ιατρίδης...

REPORTS

Τα ήδη γνωστά κρασιά νέας εσοδείας καθώς και μία νέα κυκλοφορία, ένα ροζέ από την ποικιλία Νεγκόσκα υπό το Μικρό Κτήμα Τίτου, παρουσίασε στο...

REPORTS

To είπαν «το υγρό χρυσάφι της Σάμου». Το έχουν τιμήσει πολλαπλά ως τον καλύτερο επιδόρπιο οίνο. Του έχουν αποδώσει εύσημα και το φέρνουν διαρκώς...

REPORTS

Την όλο και πιο ώριμη εικόνα της εγχώριας οινοποιίας αλλά και τις επίμονες αναζητήσεις των νέων κυρίως οινοποιών σε καινούργια μονοπάτια, με σπάνιες ποικιλίες...