Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Πέτρα, αλάτι, άνεµος η µεγάλη οινική δοκιµασία του Κτήματος Παλιόμυλος στη Φολέγανδρο

Το Κτήµα Παλιόµυλος ξεκίνησε στην Ηλεία το 2012, σε µια περιοχή που κατά γενική οµολογία έχει αφοµοιώσει µοναδικά τις ευγενείς γαλλικές ποικιλίες, µε τον Παλιόµυλο 2013, 2016 και 2018 να το επιβεβαιώνουν πανηγυρικά.

Το Κτήµα Παλιόµυλος ξεκίνησε στην Ηλεία το 2012, σε µια περιοχή που κατά γενική οµολογία έχει αφοµοιώσει µοναδικά τις ευγενείς γαλλικές ποικιλίες, µε τον Παλιόµυλο 2013, 2016 και 2018 να το επιβεβαιώνουν πανηγυρικά. Η µεταφορά στη Φολέγανδρο έγινε πριν από τρία χρόνια και φαίνεται πως ο Μιχάλης Μπογιατζίδης δικαιώνεται γι’ αυτήν τη θαρραλέα του απόφαση, η οποία, αν και έκοψε σχεδόν στο 1/5 τη δυναµική της οινοποιητικής παραγωγής του, του άνοιξε διάπλατα έναν δηµιουργικό δρόµο στον οινοτουρισµό, ο οποίος µε επίκεντρο τη Χώρα, φτάνει ως το sunset point.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 38 του Winetrails

Οκτώ χρόνια πριν, στη θέση «Γραµµατικοί», όπως λένε οι ντόπιοι το σηµείο, «δέσποζε» ένα ερείπιο µε βαθιά όµως ιστορία για τον τόπο. «Μόλις ανέλαβα το χώρο, είχα ήδη φανταστεί κάθε γωνία του» σηµειώνει ο Μιχάλης Μπογιατζίδης ξεναγώντας στο οινοποιείο, που ταυτόχρονα λειτουργεί ως εστιατόριο, χώρος γευστικών δοκιµών, κελάρι αλλά και ορµητήριο για επισκέπτες που θέλουν να δοκιµάσουν το κυκλαδίτικο κρασί.

Μιχάλης Μπογιατζίδης, το δημιουργικό μυαλό και τα επιδέξια χέρια του οινοποιείου

Η δουλειά στον αµπελώνα προηγήθηκε της µετακόµισης, καθώς το νησί ανέκαθεν τραβούσε τον Φολεγάνδριο οινοποιό, που πέρασε κάθε καλοκαίρι της παιδικής του ηλικίας στην Αγκάλη, αναζητώντας την ως σήµερα σε κυκλαδίτικες ονοµασίες για κάποιες από τις παλιές του ετικέτες. Τα δέκα περίπου ετών αµπέλια του έχουν δώσει και τις πρώτες αξιόλογες και σύγχρονες οινοποιήσεις της Φολεγάνδρου, όπως το Satyr, το διαυγές, χρυσοκίτρινο και «λεµονένιο» Ασύρτικο, έµβληµα του Παλιόµυλου.

Αναβίωση αμπελουργίας

Πεπεισµένος ότι το νησί δεν χωρά άλλο οινοποιείο, ο Μιχάλης Μπογιατζίδης ετοίµασε ένα ρευστό 10ετές πλάνο, για την αναβίωση της αµπελουργίας της Φολεγάνδρου. «Έχω εντοπίσει µια ποικιλία, την Κλωσσαριά και τώρα κάνουµε τις αναλύσεις για να δούµε περί τίνος πρόκειται». Αν πράγµατι το ένστικτο του οινοποιού δεν τον ξεγελά, τότε µέσα στην επόµενη 15ετία, θα µπορούσε η Φολέγανδρος να γράψει και αυτή µε έντονη γραµµατα το όνοµά της στον κατάλογο του ελληνικού οίνου, µε την υπογραφή του.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...