Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Miguel A. Torres προτρέπει τα οινοποιεία να πάρουν θέση κατά της κλιματικής αλλαγής

Ο Miguel A. Torres κάλεσε τους οινοπαραγωγούς σε όλο τον κόσμο να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε μια προσπάθεια να αντισταθούν στην κλιματική κρίση…

Το 2019, ο πρόεδρος της Familia Torres συνεργάστηκε με την Katie Jackson, την ανώτερη αντιπρόεδρο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της Jackson Family Wines στην Καλιφόρνια, για να δημιουργήσει μια ομάδα που ονομάζεται International Wineries for Climate Action (IWCA).

Στόχος τους ήταν να προσλάβουν τα πιο φιλικά προς το περιβάλλον οινοποιεία στον κόσμο, τα οποία θα συνεργάζονταν σε προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Ο όμιλος αποτελείται τώρα από 41 οινοποιεία, που εκπροσωπούν 10 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά ο Torres θέλει να δει περισσότερους παραγωγούς να συμμετέχουν στο κίνημα.

«Συχνά με ρωτούν ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός τομέας και η απάντησή μου είναι πάντα χωρίς καμία αμφιβολία: η κλιματική αλλαγή», είπε ο Torres, ο οποίος είναι μέλος της οικογένειας τέταρτης γενιάς στο διάσημο ισπανικό οινοποιείο.

«Ας ελπίσουμε ότι τώρα με την ακραία ξηρασία και τα κύματα καύσωνα σε πολλά μέρη του κόσμου, περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι κάτι συμβαίνει ή ότι στην πραγματικότητα πηγαίνει πολύ στραβά.

«Έχει γίνει σαφές ότι η κλιματική αλλαγή ή καλύτερα να πούμε, η κλιματική κρίση είναι πολύ μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα από τον Covid, και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο κόσμος γενικά, αλλά κυρίως η αμπελοκαλλιέργεια, θα οδηγηθεί σε μεγάλα προβλήματα και αλλαγές.

Ως εκ τούτου, πρέπει να επιταχύνουμε την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της παγκόσμιας οικονομίας μας και είναι σημαντικό να αναληφθεί περισσότερη δράση, σε όλα τα μέρη του κόσμου, σε κάθε επίπεδο, σε κάθε τομέα και φυσικά και στον τομέα του κρασιού.

Η IWCA προσχώρησε πρόσφατα στο Race to Zero, μια παγκόσμια εκστρατεία για τη συγκέντρωση ηγεσίας και υποστήριξης από επιχειρήσεις και παγκόσμιους ηγέτες για μια υγιή, ανθεκτική, μηδενική ανάκτηση άνθρακα που αποτρέπει μελλοντικές απειλές, δημιουργεί θέσεις εργασίας και ξεκλειδώνει μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Τα μέλη της IWCA μοιράζονται δεδομένα και ιδέες, βοηθώντας τα να αναπτύξουν βιώσιμες πρακτικές και να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα.

Η ομάδα διδάσκει επίσης στα μέλη πώς να μετρούν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέσω λεπτομερών απογραφών και παρέχει έναν οδικό χάρτη για τη μείωσή τους.

Έχει αναπτύξει τρεις υπολογιστές εκπομπών για οινοποιεία που εδρεύουν στην Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιώντας συντελεστές εκπομπών ανά περιοχή.

Όλα τα νέα μέλη υποχρεούνται να πραγματοποιούν απογραφές και η IWCA συνεργάζεται με διαπιστευμένους ελεγκτές για να διασφαλίσει ότι τηρείται ένα ισχυρό πρότυπο στη μέτρηση και τη λογιστική.

Οι διαπιστευμένοι ελεγκτές ISO-14064-3 επαληθεύουν επίσης ότι τα οινοποιεία επιτυγχάνουν σταθερές μειώσεις εκπομπών με την πάροδο του χρόνου.

Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε κάθε οινοποιείο που είναι πρόθυμο να αναλάβει στρατηγική δράση για να επιταχύνει καινοτόμες λύσεις για το κλίμα.

Τα τρέχοντα μέλη περιλαμβάνουν εμβληματικούς παραγωγούς όπως η Ridge Vineyards στην Καλιφόρνια, η Felton Road στη Νέα Ζηλανδία και η Champagne Lanson, καθώς και μεγάλες εταιρείες όπως οι Constellation Brands, Yealands, Sogrape, Symington, CVNE και Ramón Bilbao.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε πώς η IWCA μεγάλωσε και εξελίχθηκε, αλλά χρειαζόμαστε περισσότερα οινοποιεία για να ενταχθούμε», είπε ο Torres, ο οποίος διαχειρίζεται επίσης τους αμπελώνες της οικογενειακής εταιρείας στη Χιλή και συνεργάζεται με την αδερφή του, Marimar Torres, στην Καλιφόρνια.

«Είναι ζωτικής σημασίας για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και όλοι μαζί θα πρέπει να καταβάλουμε πρόσθετη προσπάθεια για να συνεχίσουμε να προσπαθούμε να εκπληρώσουμε τη συμφωνία του Παρισιού του 2015: να μειώσουμε την άνοδο των θερμοκρασιών στο μέγιστο μεταξύ 1,5°C και 2°C μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Είναι ζωτικής σημασίας να ληφθούν περισσότερα μέτρα ώστε όλοι μαζί να βάλουμε τέλος σε αυτή την τρέλα που θα κάνει τη γη μας σχεδόν ακατοίκητη στο τέλος αυτού του αιώνα».

 

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...