Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο Drappier είναι ο πρώτος παραγωγός που καλλιεργεί και τα οκτώ σταφύλια σαμπάνιας

Ο Drappier έγινε ο πρώτος παραγωγός στη σαμπάνια που καλλιεργεί και τα οκτώ σταφύλια που έχουν εγκριθεί για χρήση στην ονομασία, αφού μόλις φύτεψε την πρώτη υβριδική ποικιλία της περιοχής…

Μιλώντας νωρίτερα φέτος σε μια εκδήλωση στο Λονδίνο, ο Michel Drappier, ο οποίος είναι επικεφαλής του οικογενειακού κτήματος, είπε ότι θα φυτέψει το πιο πρόσφατο σταφύλι που θα εγκριθεί για χρήση στην παρασκευή σαμπάνιας.

Ως ένας από τους ελάχιστους στην περιοχή που καλλιεργεί και χρησιμοποιεί τα επτά ποικιλίες σταφυλιού σαμπάνιας, φυτεύοντας το όγδοο, είναι πλέον ο πρώτος που έχει όλες τις εγκεκριμένες ποικιλίες της περιοχής.

Τα μακροχρόνια επτά σταφύλια της σαμπάνιας περιλαμβάνουν τις τρεις γνωστές ποικιλίες της περιοχής: Chardonnay, Pinot Noir και Meunier, καθώς και άλλα τέσσερα σπάνια σταφύλια, τα οποία είναι τα Petit Meslier, Arbane, Pinot Blanc και Fromonteau (το τοπική ονομασία για το Pinot Gris).

Ο Michel, μιλώντας σε έναν συνδυασμό βρετανικού τύπου και εμπορικών αγοραστών τον Μάρτιο, είπε ότι ήταν «περήφανος που φύτεψε και τα επτά» σταφύλια της σαμπάνιας και «θα φυτέψει το όγδοο τον επόμενο μήνα».

Παράλληλα, ο Michel ανέφερε ότι το πιο πρόσφατο σταφύλι δεν θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή κρασιού μέχρι το 2028 και, εάν αυτό το κρασί χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή μιας σαμπάνιας, δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί σε ένα μείγμα μέχρι το 2030 το νωρίτερο.

Ποιο είναι λοιπόν το σταφύλι νούμερο οκτώ;

Αρχικά, ονομάζεται Voltis και είναι η πρώτη εγκεκριμένη υβριδική ποικιλία της περιοχής και το εναρκτήριο PIWI της Champagne, ένας όρος που χρησιμοποιείται για σταφύλια ανθεκτικά στους μύκητες.

Το Voltis είναι ένα λευκό σταφύλι και έχει δημιουργηθεί από τη γαλλική INRA και τη γερμανική Julius Kühn ως μέρος ενός έργου που ξεκίνησε το 2000 για την ανάπτυξη ποικιλιών PIWI.

Η νέα ποικιλία περιέχει γονίδια από Vitis berlandieri, Vitis rupestris, Vitis vinifera και Muscadinia και έχει εκτραφεί για να ανθίσταται τόσο στον ωίδιο όσο και στον περονόσπορο.

Αν και το Voltis επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στη σαμπάνια μόνο σε δοκιμαστική βάση, η συμπερίληψή του στους κανόνες της περιοχής, γνωστά ως cahier des charges, σημαίνει ότι είναι το πρώτο σταφύλι PIWI που περιλαμβάνεται σε προδιαγραφή AOC.

Σύμφωνα με τον γιο του Michel, Hugo, ο οποίος διαχειρίζεται τους αμπελώνες στο κτήμα Drappier, το Voltis έχει άδεια μόνο σε πειραματική βάση, με φυτεύσεις που περιορίζονται σε λιγότερο από το 5% μιας ιδιοκτησίας.

Επίσης, οποιοδήποτε κρασί από Voltis μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο έως το 10% του χαρμανιού.

Επιπλέον, αυτοί οι κανόνες θα ισχύσουν τα επόμενα 10 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων θα αναλυθεί η ποιότητα της σαμπάνιας που παράγεται από το σταφύλι.

Σε περίπτωση που το Voltis δεν βγάλει ένα αφρό επαρκούς ποιότητας, μετά από αυτήν τη δοκιμαστική περίοδο, θα μπορούσε να αφαιρεθεί από το cahier des charges της Champagne.

Εν συνεχεία, όπως γράφτηκε από τον Giles Fallowfield στην Έκθεση Champagne του 2020, η Comité Champagne ξεκίνησε ένα έργο το 2010 με το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας (INRA), ειδικά στο πλαίσιο του προγράμματος βιώσιμης αντοχής INRA-ResDur, με επί τόπου αξιολόγηση νέων ποικιλιών που θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στον γαλλικό κατάλογο.

Η αξιολόγηση της πρώτης σειράς ποικιλιών που φυτεύτηκαν το 2011-12 είχε ως αποτέλεσμα τέσσερις νέες ποικιλίες, δύο κόκκινες και δύο λευκές, να συμπεριληφθούν στον κατάλογο: Voltis, Floreal, Artaban και Vidoc.

Έκτοτε, μόνο το Voltis έχει εγκριθεί για χρήση στη σαμπάνια σε δοκιμαστική βάση.

Λέγεται ότι το Voltis είναι ανθεκτικό τόσο στον περονόσπορο όσο και στον ωίδιο, επομένως θα μπορούσε να βοηθήσει το Champenois να μειώσει τη συχνότητα των εφαρμογών μυκητοκτόνων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων (τα τελευταία επρόκειτο να απαγορευθούν στη σαμπάνια έως το 2025).

Τέλος, το 2014, το CIVC ξεκίνησε ένα περιφερειακό πρόγραμμα που περιλάμβανε διασταύρωση με Pinot Noir, Gouais, Chardonnay, Meunier, Arbane και Petit-Meslier.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...