Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι πρωτοπόροι και θρύλοι του οινικού κόσμου που χάθηκαν μέσα στο 2023

Το 2024 έφθασε, αλλά λίγο πριν γυρίσει το ημερολόγιο, οι συντάκτες του κορυφαίου οινικού περιοδικού Wine Spectator τίμησαν με ένα αφιέρωμα τους πρωτοπόρους της οινοποιίας που χάθηκαν στην διάρκεια του 2023.

Το 2023, αποχαιρετίσαμε τους μακροχρόνιους ηγέτες της βιομηχανίας κρασιού στην Καλιφόρνια, Paul Dolan, Mike Grgich, Donald Hess και Michael Martini, καθώς και τον θρύλο του Oregon Pinot Noir, Dick Erath. Ο αστέρας σεφ, εστιάτορας και οινοπαραγωγός Michael Chiarello πέθανε ξαφνικά σε ηλικία 61 ετών. Από τη Γαλλία, ο χαρισματικός οινοποιός Château Lynch Bages Jean-Michel Cazes, ο ιδιοκτήτης του d’Yquem Alexandre de Lur Saluces και ο Hubert Trimbach της Αλσατίας χάθηκαν το 2023 μετά από μακροχρόνιες και διακεκριμένες καριέρες.

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών ο θρύλος της κοιλάδας του Λίγηρα, Jean Baumard

Ο επί μακρόν οινοποιός στο Domaine des Baumard έφερε νέα αναγνώριση στον Chenin Blanc από την κοιλάδα του Λίγηρα. Η οικογένεια Baumard καλλιεργεί αμπέλια στο κτήμα Anjou από το 1634, αλλά ο Jean ήταν υπεύθυνος για την ποιοτική άνοδο της σύγχρονης εποχής του domaine—και για την αποκατάσταση της εξέχουσας θέσης στα ξηρά κρασιά των Savennières και στα γλυκά κρασιά του Quarts de Chaume.

Πέθανε σε ηλικία 78 ετών ο Giuseppe Benanti, που βοήθησε στην αναγέννηση του κρασιού της Αίτνας

Ο ιδρυτής του οινοποιείου της οικογένειάς του στις πλαγιές του φημισμένου ηφαιστείου της Σικελίας βοήθησε στην …πυροδότηση της οινικής αναγέννησης της Αίτνας.

Πέθανε σε ηλικία 83 ετών ο πρωτοπόρος της Santa Barbara, Michael Benedict

Ο συνιδρυτής του Sanford & Benedict βοήθησε να ανοίξει ο δρόμος για το Chardonnay και το Pinot Noir στο Sta της Santa Barbara. Rita Hills.

Ο θρύλος της κοιλάδας του Λίγηρα, Jacky Blot,  πέθανε σε ηλικία 75 ετών

Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους οινοποιούς του Λίγηρα, που έθεσε ένα νέο πρότυπο για την Touraine με τα ξηρά Chenin Blancs, τα Cab Francs και τα αφρώδη του.

Πέθανε σε ηλικία 88 ετών ο Jean-Michel Cazes, ο σεβαστός οινοποιός πίσω από το Château Lynch Bages

Την εικόνα του Μπορντό αναζωογόνησε αρχικά το οινοποιείο της οικογένειάς του και στη συνέχεια βοήθησε στην αναζωογόνηση ολόκληρης της περιοχής.

Ο εμβληματικός οινοποιός Jean-Michel Cazes, συνιδιοκτήτης του Château Lynch Bages και άλλων αμπελώνων στη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Αυστραλία, υπήρξε ένας ακούραστος υποστηρικτής του οράματός του για το υπέροχο κρασί στο Μπορντό και για τα βήματα που έχει κάνει η περιοχή  τις τελευταίες δεκαετίες.

Πέθανε σε ηλικία 61 ετών ο διάσημος σεφ Michael Chiarello

Ο σταρ της μαγειρικής της Napa Valley και εστιάτορας Bottega έκανε το όνομά του στο Tra Vigne πριν ασχοληθεί με βιβλία μαγειρικής, οινοποιία, ελαιόλαδο και τηλεοπτικές εκπομπές.

Ο Michele Chiarlo, Ιταλός οινοποιός γνωστός για τα Barolo και Barbera, πέθανε σε ηλικία 88 ετών

Ο επιχειρηματικός αμπελουργός του Πιεμόντε έμαθε ότι ο καλύτερος τρόπος για να παράγει εξαιρετικό κρασί ήταν να χρησιμοποιεί τις σωστές τεχνικές αμπελοκαλλιέργειας.

Ο Paul Dolan,  «πρωταθλητής» της πράσινης αμπελοκαλλιέργειας στην Καλιφόρνια, πέθανε σε ηλικία 72 ετών

Ως μακροχρόνιος ηγέτης στο Fetzer και άλλα έργα, ώθησε τα οινοποιεία και τους καλλιεργητές να υιοθετήσουν τη βιολογική, βιοδυναμική και αναγεννητική γεωργία.

Ο πρωτοπόρος του κρασιού του Όρεγκον, Dick Erath, πέθανε σε ηλικία 87 ετών

Ο Erath βοήθησε να τεθούν οι βάσεις για την επιτυχία του Willamette Valley.

Πέθανε σε ηλικία 100 ετών ο οινοποιός Mike Grgich, ο οποίος τράβηξε την παγκόσμια προσοχή με το Napa Chardonnay του

Μετά τη μετανάστευση από την Κροατία, ο οινοποιός εργάστηκε σε κορυφαία κελάρια της Νάπα όπως το Beaulieu Vineyard, το Chateau Montelena και το οινοποιείο Robert Mondavi πριν ιδρύσει το δικό του οινοποιείο.

Πέθανε σε ηλικία 86 ετών ο ιδιοκτήτης οινοποιείου Donald Hess

Ο Ελβετός επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης έχτισε μια εταιρεία κρασιού ξεκινώντας από την κοιλάδα Napa πριν μετακομίσει στις Άνδεις για να επικεντρωθεί στο Malbec.

Ο Alexandre de Lur Saluces, μακροχρόνιος ιδιοκτήτης στο Château d’Yquem του Bordeaux, πέθανε σε ηλικία 89 ετών

Ο αριστοκράτης ήταν παγκόσμιος πρεσβευτής της εικόνας του Sauternes και στη συνέχεια έδωσε μια πικρή μάχη για να αποτρέψει την εξαγορά από την LVMH.

Πέθανε σε ηλικία 73 ετών ο Michael Martini, οινοποιός τρίτης γενιάς Napa

Ο Michael Martini, ο οποίος γεννήθηκε σε μια δυναστεία κρασιού στην κοιλάδα Napa και ακολούθησε τα βήματα της οινοποίησης του πατέρα και του παππού του.

Η μορφή του Barolo, Luciano Sandrone, πέθανε σε ηλικία 76 ετών

Πρωτοεμφανιζόμενος στο κρασί, ο Sandrone κατάφερε να συνδυάσει την καινοτόμο οινοποίηση με την παραδοσιακή αμπελοκαλλιέργεια για να παράγει υπέροχα κρασιά.

Πέθανε σε ηλικία 85 ετών ο Hubert Trimbach, πρεσβευτής για τα κρασιά της Αλσατίας

Ενώ ο αδερφός του έφτιαχνε τα υπέροχα Riesling, Pinot Gris και άλλα του Trimbach, ο Hubert ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο για να τους φτιάξει μια αγορά, φλερτάροντας μεταξύ σεφ και σομελιέ.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με νέα εικόνα το ανανεωμένο Τhessaloniki Wine & Spirits Trophy πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη 13 έως 15 Φεβρουαρίου, συγκεντρώνοντας 30 καταξιωμένους γευσιγνώστες από την Ελλάδα...

REPORTS

Με τον ευφάνταστο τίτλο «The Mantinians», τα οινοποιεία της Μαντινείας έρχονται να συστηθούν συλλογικά στο οινόφιλο και όχι μόνο κοινό. Πέντε δεκαετίες και πλέον...

REPORTS

Οι «ακραίες κλιματικές συνθήκες» πέρυσι επηρέασαν τους αμπελώνες παγκοσμίως, θέτοντας εντούτοις σε «ισορροπία» τον αμπελοοινικό τομέα που αντιμετωπίζει ζητήματα υπερπροσφοράς, όπως προκύπτει από την...

REPORTS

Η θεσµοθέτηση, έστω και µε καθυστέρηση, και στην Ελλάδα, προ τριετίας περίπου, του θεσµικού πλαισίου για την κλωνική επιλογή, δίνει τη δυνατότητα στους συντελεστές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 1955, η Σταυρούλα Κουράκου είχε γράψει στο «Ο οίνος, µια αιώνια θεότητα για την Ελλάδα»: «Η αµπελουργία είναι στενά δεµένη µε την κίνηση...

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Μια Μαλαγουζιά που έχει δηµιουργηθεί για να εξελίσσεται στο χρόνο, διατηρώντας τη φρεσκάδα και τον γαστρονοµικό χαρακτήρα της.