Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μία σειρά από παράγοντες είναι αυτοί που καθορίζουν την πορεία ενός ποιοτικού κρασιού

Ο κόσμος του κρασιού είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα συναρπαστικό σύμπαν που συνδυάζει ιστορία, πολιτισμό και την ίδια την ουσία της φύσης. Η αναφορά στο κρασί ξεκινά πολύ πριν φτάσει αυτό στα ποτήρια μας. Ξεκινά από το αμπέλι, στην πρώτη δηλαδή επαφή του σταφυλιού με τον κόσμο. Συχνά λέγεται ότι το κρασί φτιάχνεται στον αμπελώνα και έως και το 70% της ποιότητας του κρασιού αποδίδεται στα σταφύλια που χρησιμοποιούνται, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τις τεχνικές οινοποίησης, όσο εξελιγμένες κι αν είναι. Έτσι, εμβαθύνουμε στην καρδιά της αμπελουργίας για να αποκαλύψουμε τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ωρίμανση των σταφυλιών και, κατά συνέπεια, την ποιότητα του κρασιού.

Σταθεροί Παράγοντες

Σταθεροί παράγοντες είναι αυτοί που, όπως και η θεμελίωση ενός σπιτιού, θέτουν τις βάσεις για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Εδώ παίζουν το κλίμα και το μικροκλίμα, η ίδια η ψυχή του αμπελώνα που αναπνέει και αισθάνεται τις συγκεκριμένες συνθήκες του άμεσου περιβάλλοντος του. Έπειτα, έχουμε το χώμα, έναν σύνθετο καμβά από θρεπτικά συστατικά και υφές που, μαζί με την ποικιλία και το υποκείμενο, καθορίζουν τα εγγενή χαρακτηριστικά του κρασιού. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πυκνότητα φύτευσης του αμπελώνα, τη διάταξή του και το σύστημα που χρησιμοποιείται για την εγκατάσταση του αμπελώνα, χωρίς να αναφέρουμε τη άπιαστη αλλά θεμελιώδη έννοια του «terroir». Αυτοί οι παράγοντες συνθέτουν το DNA του κρασιού του μέλλοντος, σημαδεύοντας τις δυνατότητες τους.

Ξεφυλλίστε το τεύχος 38 του WineTrails

 

Μεταβλητοί παράγοντες

Οι μεταβλητοί παράγοντες, guest stars των τελευταίων ετών, είναι αυτοί που επηρεάζουν την απόδοση του αμπελιού από χρόνο σε χρόνο. Η θερμοκρασία, το ηλιακό φως και η υγρασία διατηρούν μια λεπτή ισορροπία, επηρεάζοντας την ανάπτυξη και την ωριμότητα των σταφυλιών. Η ηλικία του αμπελώνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, με τα παλαιότερα αμπέλια να παράγουν συνήθως σταφύλια μεγαλύτερης συγκέντρωσης και πολυπλοκότητας. Και οι έννοιες «millésime» ή «vintage», που αντανακλούν τον μοναδικό χαρακτήρα των κλιματικών συνθηκών κάθε έτους.

Τυχαίοι Παράγοντες

Μετά έρχονται οι τυχαίοι παράγοντες, οι απροσδόκητοι καλεσμένοι του πάρτι. Αυτά περιλαμβάνουν έντομα, ασθένειες και τη συνολική υγεία του αμπελώνα, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν δραματικά την ποιότητα και την ποσότητα της συγκομιδής. Τα καιρικά φαινόμενα, όπως το χαλάζι ή ο παγετός, μπορούν επίσης να παίξουν σημαντικό ρόλο, στην παραγωγικότητα ενός αμπελώνα.

Τροποποιήσιμοι Παράγοντες

Τέλος, έχουμε τους τροποποιήσιμους παράγοντες, αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν οι αμπελουργοί μέσω της δεξιοτεχνίας και της φροντίδας τους. Το κλάδεμα, η λίπανση, το πότισμα και άλλες καλλιεργητικές πρακτικές εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, επιτρέποντας στους οινοποιούς να καθοδηγήσουν και να διαμορφώσουν την παραγωγή αμπελώνων προς την επιθυμητή ποιότητα.

Παρά τη γενική πεποίθηση ότι η ποσότητα είναι αντιστρόφως ανάλογη της ποιότητας, η σύγχρονη αμπελουργική τεχνολογία έχει θολώσει αυτή τη γραμμή, επιτρέποντας την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και υψηλής ποιότητας σταφυλιών. Ωστόσο, ενώ η εξαιρετική αμπελοκαλλιέργεια μπορεί να οδηγήσει σε υπέροχα σταφύλια, η κακή οινοποίηση μπορεί ακόμα να οδηγήσει σε ένα χαμηλότερης ποιότητας κρασί. Είναι μια λεπτή ισορροπία, η οποία υπογραμμίζει ότι για να παραχθεί εξαιρετικό κρασί, πρέπει να ξεκινήσετε με εξαιρετικά σταφύλια.

Συνεπώς, η μοίρα του επόμενου αγαπημένου μας κρασιού καθορίζεται από έναν χορό παραγόντων, από το έδαφος στο οποίο φύτρωσαν τα σταφύλια μέχρι τα χέρια που τα τρύγησαν. Το κρασί, στον πυρήνα του, είναι μια απόδειξη της ομορφιάς και της πολυπλοκότητας της φύσης, καθώς και της τέχνης και της επιστήμης της καλλιέργειας του.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...