Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι παγετοί της άνοιξης χτυπούν τους γερμανικούς αμπελώνες και προκαλούν σοβαρές ζημιές

Ένα ξαφνικό κρύο έχει προκαλέσει «ακραίες ζημιές» σε πολλές γερμανικές αμπελοοινικές περιοχές, με ορισμένους παραγωγούς να αναμένουν να χάσουν σχεδόν το σύνολο της σοδειάς τους.

Η Γερμανία γνώρισε τον θερμότερο Μάρτιο που έχει καταγραφεί φέτος, με τη μέση θερμοκρασία 7,5°C σύμφωνα με αναφορές 4°C πάνω από τον μέσο όρο για το 1961 έως το 1990. Ωστόσο, αυτός ο ζεστός καιρός δεν επρόκειτο να διαρκέσει, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν κατακόρυφα την τελευταία εβδομάδα. Σε ορισμένες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος έπεσε στους -5°C.

Σύμφωνα με την Deutscher Weinbauverband e.V/German Winegrowers’ Association (DWV), οι παγετοί έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική ζημιά στα αμπέλια και ο ζεστός καιρός από πριν δεν βοήθησε, με τα φυτά περίπου δύο έως τέσσερις εβδομάδες πριν από το σημείο που θα ήταν κανονικά να είναι αυτή την εποχή του χρόνου.

Αμπελουργική καταστροφή

«Οι παγετοί σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι τόσο καταστροφικοί επειδή η βλάστηση έχει ήδη προχωρήσει αρκετά μετά τους τελευταίους μήνες της ζέστης ρεκόρ», δήλωσε ο πρόεδρος του DWV, Κλάους Σνάιντερ. «Τα νεαρά, γόνιμα βλαστάρια παγώνουν τώρα και αυτά που ξαναβγαίνουν μπορεί να μην είναι γόνιμα».

Όσο για το πού βρίσκεται η ζημιά, διαφέρει από τοποθεσία σε τοποθεσία, αν και ο Schneider σημείωσε ότι «ορισμένες περιοχές αναφέρουν ακραίες ζημιές».

Σύμφωνα με την Wines of Germany, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί πλήρως η ζημιά, αλλά οι αναφορές από τους παραγωγούς δείχνουν ότι έχει βαρύνει.

Η Ένωση Οινοποιών της Φραγκονίας συμμερίστηκε την πεποίθησή της ότι περίπου το 50% των αμπελώνων της περιοχής, που καλύπτουν έκταση άνω των 6.000 εκταρίων (το 80% των οποίων είναι φυτεμένα με λευκές ποικιλίες), έχουν υποστεί τουλάχιστον ελαφρά ζημιά.

Η Weingut Otto Keller στο Baden, τη νοτιότερη οινοπαραγωγική περιοχή της Γερμανίας, υπολόγισε ότι το 99% των αμπελιών της υπέστησαν ζημιές από τους παγετούς.

Οι συνθήκες αποδείχθηκαν εξίσου καταστροφικές για το Weingut Maximin Grünhaus στο Mosel-Saar-Ruwer, το οποίο είπε ότι είχε χάσει το “100% των βλαστών” σε μόλις δύο νύχτες.

Εν συνεχεία, αξίζει να αναφερθεί πως οι τεράστιες απώλειες στο Maximin Grünhaus αποκαλύπτουν πόσο τρομερή είναι η κατάσταση, καθώς ο ίδιος ο αμπελώνας είναι φυτεμένος σε μια απότομη κλίση (75° σε ορισμένα σημεία), που συνήθως σημαίνει ότι τα ανώτερα τμήματα του αμπελώνα δεν επηρεάζονται από τον παγετό, ο οποίος τείνει να χτυπούν τις χαμηλότερες περιοχές και η κύρια ποικιλία που καλλιεργείται είναι το Riesling, το οποίο είναι συνήθως αρκετά ανθεκτικό σε ψυχρές συνθήκες.

Οι αμπελουργοί αναγκάστηκαν να δράσουν γρήγορα, δοκιμάζοντας κάθε είδους μεθόδους για να προσπαθήσουν να σώσουν μέρος της σοδειάς τους. Όπως δείχνει αυτή η στοκ φωτογραφία του Alamy, ένας χομπίστας παραγωγός στη Βαυαρία έχει τυλίξει τα βλαστάρια του σε μεμβράνη για να τους προσφέρει έναν βαθμό προστασίας.

Για άλλους παραγωγούς, αυτό το ανεπιθύμητο επεισόδιο ακραίων καιρικών φαινομένων τους ανάγκασε να καταφύγουν σε παλιομοδίτιες τεχνικές.

Το Schloss Wackerbarth στη Σαξονία, που βρίσκεται ακριβώς νότια του Βερολίνου στα ανατολικά της χώρας, χρησιμοποίησε κεριά κατά του παγετού σε μια προσπάθεια να ζεστάνει τα γύρω αμπέλια.

Τέλος, η σεζόν των καλοκαιρινών εμπειριών σε εξωτερικούς χώρους του Schloss Wackerbarth, συμπεριλαμβανομένων δείπνων και συναυλιών ζωντανής μουσικής, πρόκειται να ξεκινήσει αυτή την εβδομάδα και οι θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα αυξηθούν η ανησυχία για τους παραγωγούς τώρα είναι αν αυτές οι βελτιωμένες συνθήκες θα αντέξουν ή αν Η καλλιεργητική περίοδος τους επιφυλάσσει άλλη μια ανατροπή.

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ολυμπιακή φλόγα έφτασε στη Narbonne στις 16 Μαΐου 2024 μεταφερόμενη από το θρύλο της βιολογικής και βιοδυναμικής καλλιέργειας, και ένα από τα βασικά...

REPORTS

Οι αμπελουργοί της Νότιας Ευρώπης πρέπει να προσαρμοστούν αν θέλουν να επιβιώσουν απέναντι στα κύματα ξηρασίας που εκδηλώνονται τα τελευταία χρόνια.

REPORTS

Στο Asti, μια ήσυχη ιταλική ορεινή πόλη, βρίσκεται το Azienda Agricola Montefiorito, ένα μοναστήρι που έγινε ιδιωτικό κτήμα με το παλαιότερο κτήριο του που...

REPORTS

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα οδήγησαν σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Αργεντινή. Ωστόσο, η ποιότητα είναι υψηλή, θυμίζοντας τα...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, εφεξής, λίγο πριν από τον ετήσιο εορτασμό του θεσμού των «Ανοικτών Πορτών», στα οινοποιεία της χώρας, όσοι αγαπούν τη Γουμένισσα,...

REPORTS

Νέα διοίκηση προέκυψε στην Ένωση των Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Πελοποννήσου, με τον Άρη Τσέλεπο να τοποθετείται μετά από ομόφωνη απόφαση ως νέος πρόεδρος...

REPORTS

∆εν έχουν συµπληρωθεί 10 χρόνια από την ηµέρα που ο Γιάννης Τσαπάρας µαζί µε τη σύζυγό του Ελεάνα Παρλαβάντζα αποφάσισαν να αφιερωθούν ολοκληρωτικά στην...

REPORTS

Κίνητρο για να αναπτύξει ο ανήσυχος οινοποιός το δυναµικό του δίνει η Μαλαγουζιά, µία από τις ανερχόµενες ελληνικές αρωµατικές λευκές ποικιλίες, προσφέροντας πολλές παραλλαγές...