Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αμπελώνες σε υψόμετρο προσαρμόζονται «καλύτερα» στην κλιματική αλλαγή

Οι πιο κατάλληλες περιοχές για αμπελοκαλλιέργεια είναι πιθανό να μετατοπιστούν σε μεγαλύτερα υψόμετρα λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση, η επιστημονική κοινότητα περιέγραψε πώς η έκθεση αξιολόγησης του 2021 της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) είχε αποκαλύψει πώς οι τελευταίες τέσσερις δεκαετίες ήταν διαδοχικά θερμότερες από κάθε άλλη δεκαετία από το 1850 και αυτό είχε οδηγήσει σε περαιτέρω έρευνα για την αμπελοκαλλιέργεια και το κλίμα.

Στην έρευνα, καθένας από τους επιστήμονες περιέγραψε πώς οι περιοχές όπου η αμπελοκαλλιέργεια χαρακτηρίζεται από σύντομες περιόδους ανάπτυξης ή χαμηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες, όπως αυτές που βρίσκονται σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη ή υψόμετρο αναμένεται να θερμανθούν σταδιακά υπό τις μελλοντικές κλιματικές συνθήκες, επιτρέποντας μια ευρύτερη επιλογή των ποικιλιών που πρέπει να καλλιεργηθούν αξιόπιστα.

Αντίθετα, τόνισαν επίσης πώς οι τρέχουσες περιοχές παραγωγής σταφυλιών υψηλής ποιότητας μπορεί να υποστούν σημαντικές μειώσεις στην ποιότητα λόγω της προβλεπόμενης αύξησης της θερμοκρασίας και της χαμηλότερης διαθεσιμότητας νερού.

Τις τελευταίες δεκαετίες, μια αύξηση της θερμοκρασίας του αέρα, της συγκέντρωσης CO2 και της ξηρότητας φέρεται να σημειώθηκε στις οινοπαραγωγικές περιοχές, επηρεάζοντας τη φυσιολογία και τη βιοχημεία των αμπέλων και κατά συνέπεια την ποιότητα των μούρων.

Οι επιστήμονες εντόπισαν ότι, σε παγκόσμια κλίμακα, η αύξηση του υψομέτρου προκαλεί καθυστέρηση των φαινολογικών φάσεων και οι κύριες επιδράσεις παρατηρούνται σε περιόδους συγκομιδής ακολουθούμενες από θραύση οφθαλμών, που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ζημιάς από χαλάζι και παγετό, αντίστοιχα, παρατείνοντας την περίοδο ευάλωτων δομές που εκτίθενται στο ψυχρότερο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου.

Ωστόσο, εντόπισαν επίσης ότι οι μεγαλύτερες φαινολογικές φάσεις μπορεί να επιτρέψουν ορισμένες ποικιλίες με μικρότερους κύκλους ανάπτυξης να φτάσουν σε ανώτερα οινολογικά επίπεδα.

Η επιστημονική κοινότητα έχει επιμείνει ότι το κλίμα θερμαίνεται σταδιακά και ότι πιο ακραία φαινόμενα οφείλονται στη συνεχιζόμενη αύξηση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό σημαίνει ότι, ακόμη και σε μελλοντικά σενάρια πολύ χαμηλών εκπομπών, οι θερμοκρασίες εκτιμάται ότι θα παραμείνουν υψηλές έως τουλάχιστον 2.100 και, δεδομένου ότι η αμπελοκαλλιέργεια για την οινοποίηση είναι πολύ ευαίσθητη στις κλιματικές διακυμάνσεις, πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια για τη μελλοντική ασφάλεια της βιομηχανίας.

Προκειμένου να διατηρηθούν οι κατάλληλες θερμοκρασίες ανάπτυξης, οι επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι πολλοί ιδιοκτήτες αμπελώνων «ήδη αναζητούν μια επέκταση προς μεγαλύτερα υψόμετρα, όπου όχι μόνο οι μέσες θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, αλλά υπάρχει υψηλότερο θερμικό εύρος και παγκόσμια ακτινοβολία, ιδιαίτερα στο φάσμα UV».

Στην ανασκόπηση, οι επιστήμονες περιέγραψαν πώς «αυτοί οι κλιματικοί παράγοντες που σχετίζονται με το υψόμετρο, όταν ενσωματωθούν, τείνουν να προκαλούν γενική καθυστέρηση στον κύκλο ανάπτυξης, μειωμένη βλαστική ανάπτυξη και μέγεθος μούρων, μαζί με ένα ενισχυμένο αντιοξειδωτικό σύστημα, τόσο μέσω υψηλότερης συσσώρευσης φαινολικών ενώσεων και υψηλότερη δραστηριότητα αντιοξειδωτικών ενζύμων».

Η ανασκόπηση εξήγησε ότι «επιπροσθέτως, σε υψηλότερα υψόμετρα, τα σταφύλια εμφανίζουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες και υψηλότερη οξύτητα, ανακουφίζοντας τις επιπτώσεις των συνθηκών CC που προκαλούν πρόωρη ωρίμανση» και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχαν παρατηρήσει πώς «τα κρασιά που παράγονται από αμπελώνες μεγάλου υψομέτρου τείνουν να έχουν καλύτερα χρώμα, υψηλότερη οξύτητα και πιο επιθυμητά προφίλ αρώματος».

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η ενδυνάμωση του ρόλου των μικρών οινοποιητικών επιχειρήσεων της χώρας, που βρίσκονται υπό την ομπρέλα του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος βρέθηκε προ ημερών στο...

REPORTS

Η σειρά Single Vineyards του Οινοποιείου Αρτέµης Καραµολέγκος αποτελείται από κρασιά µε άψογη ποιότητα από µοναδικά κτήµατα στη Σαντορίνη.