Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι βαθμολογίες που δίνουν τις νέες άδειες φύτευσης αμπέλου το 2023

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων φυτεύσεων αμπελιού για το 2023, καθώς και η βαθμολογία για τα αγροτεμάχια ανά περιφέρεια και το ποσοστό της αποδεκτής έκτασης.

Για τη χορήγηση αδειών φύτευσης έτους 2023 η χώρα είναι χωρισμένη σε οκτώ περιφέρειες/ομάδες περιφερειών σε σχετικό έγγραφο της αρμόδιας Διεύθυνσης Αμπέλου Οίνου& Αλκοολούχων Ποτών  αναφέρονται οι σχετικές αποδεκτές εκτάσεις των δικαιούχων παραγωγών με βάση τη βαθμολογία που συγκέντρωσαν.

Αναλυτικά στο ο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων- Διεύθυνση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Αμπέλου Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών με θέμα «Αποστολή έγκρισης χορήγησης αδειών νέων φυτεύσεων έτους 2023» αναφέρονται τα εξής:

Με βάση την αριθμ. 2933/327864/19-11-2021 υπουργική απόφαση «Θέσπιση των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 1308/2013, (ΕΕ) αριθμ. 2018/273 και (ΕΕ) αριθμ. 2018/274, σχετικά με τη διαχείριση των αδειών για νέες αμπελοφυτεύσεις» (Β΄ 5422), για τη χορήγηση αδειών φύτευσης έτους 2023 η χώρα είναι χωρισμένη σε οκτώ περιφέρειες/ομάδες περιφερειών:

  • Για την ομάδα περιφερειών: Β. Αιγαίο, Ν. Αιγαίο, Κρήτη, Ιόνια Νησιά και Ήπειρος καθώς και για την ομάδα περιφερειών: Αττικής, Στ. Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων σε όλους τους επιλέξιμους παραγωγούς και για όλη την αποδεκτή έκταση, λαμβάνοντας υπόψη τη διαθέσιμη χορηγούμενη έκταση 1%.
  • Για την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης, χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς, των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 5,5 και για όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 5,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 4,5 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 35% της αποδεκτής τους έκτασης.
  • Για την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 7 και 6,5 καιγια όλη την αποδεκτή τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Θεσσαλίας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία από 5,5 έως 4,5 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 4,45 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 80% της αποδεκτής τους έκταση.
  • Για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 7 έως και 2,75 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 2,5 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 50% της αποδεκτής τους έκτασης.
  • Για την περιφέρεια Πελοποννήσου χορηγούνται άδειες νέων φυτεύσεων στους επιλέξιμους παραγωγούς των οποίων τα αγροτεμάχια συγκέντρωσαν βαθμολογία 6 για όλη την αποδεκτή τους έκταση. Για τα αγροτεμάχια που συγκέντρωσαν βαθμολογία 5 χορηγείται άδεια που αντιστοιχεί σε ποσοστό 28% της αποδεκτής τους έκτασης.

Η Δ/νση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης παρακαλείται :

  1. για την ανάρτηση του παρόντος εγγράφου: Στην κυλιόμενη μπάρα της αρχικής ιστοσελίδας του ΥΠΑΑΤ με το παρακάτω λεκτικό: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης αδειών νέων φυτεύσεων για το έτος 2023. Το έντυπο χορήγησης της άδειας δύναται να εκτυπωθεί μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας υποβολής αιτήσεων αδειών νέων φυτεύσεων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες του ΥΠΑΑΤ» Η ίδια ανάρτηση να γίνει στα «Επίκαιρα Θέματα».
  2. για την ενημέρωση :

– της Ψηφιακής Υπηρεσίας «Αίτηση Αδειών φύτευσης αμπέλου» και της εφαρμογής ΑΔΕΙΕΣ με τα αποτελέσματα αδειοδότησης όπως καταγράφονται στον συνημμένο πίνακα αδειών φύτευσης έτους 2023 (αρχείο excel).

Δείτε εδώ το σχετικό έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων- Διεύθυνση Αξιοποίησης & Τεχνολογίας Τροφίμων Τμήμα Αμπέλου Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών

http://www.minagric.gr/images/stories/docs/agrotis/Ampeli/eggrafo1065_136799_290523.pdf

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...