Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι Αυστραλοί παραγωγοί κρασιού κάνουν λόγο για τη μικρότερη σοδειά από το 2000

Οι Αυστραλοί παραγωγοί έχουν μείνει με τη μικρότερη σοδειά τους σε μια γενιά μετά τη μάχη με τις επίμονες βροχοπτώσεις, τις ασυνήθιστα δροσερές συνθήκες και τις πλημμύρες κατά τη διάρκεια του 2023.

Ο εμπορικός όμιλος Wine Australia παρέδωσε μια εκτίμηση 1,32 εκατομμυρίων τόνων για τη συνολική σοδειά, που είναι 26% κάτω από τον μέσο όρο των 10 ετών.

Είναι ο χαμηλότερος τρύγος που έχει καταγραφεί από το 2000 και οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα ανέφεραν ότι οι συνθήκες ήταν οι πιο δύσκολες εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια.

Πιο συγκεκριμένα, η Αυστραλία χτυπήθηκε από μια τρίτη συνεχόμενη εκδήλωση La Niña, η οποία οδήγησε στην πιο υγρή χρονιά από το 2011 και στην πιο δροσερή χρονιά από το 2012.

Οι αδιάκοπες βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης σε μεγάλο μέρος της Νοτιοανατολικής Αυστραλίας δυσκόλεψαν την πρόσβαση των καλλιεργητών στους αμπελώνες. Οι συνθήκες σε αρκετές περιοχές οδήγησαν σε χαμηλότερες αποδόσεις, καθυστερημένη ωρίμανση και προκλήσεις διαχείρισης ασθενειών.

Εν τω μεταξύ, η Wine Australia ανέφερε ότι οι πιέσεις στα αποθέματα οδήγησαν στην επιβολή ανώτατων ορίων απόδοσης, τη διακοπή της παραγωγής αμπελώνων και την παραμονή απούλητων σταφυλιών χωρίς σύμβαση.

«Αυτός ο μικρότερος τρύγος, ο οποίος θα μειώσει το διαθέσιμο προς πώληση κρασί κατά περίπου 325 εκατομμύρια λίτρα, είναι πιθανό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κατώτατη γραμμή των επιχειρήσεων αμπέλου και κρασιού σε όλη την Αυστραλία, σε μια εποχή που το κόστος των εισροών, της ενέργειας, Η εργασία και οι μεταφορές έχουν αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Peter Bailey, διευθυντής πληροφοριών αγοράς στη Wine Australia.

Παράλληλα, ο υποκείμενος πληθωρισμός της Αυστραλίας έφτασε στο 6,4% τον Μάιο, αναγκάζοντας την Αποθεματική Τράπεζα να εφαρμόσει επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων, που απειλούν να οδηγήσουν την οικονομία σε ύφεση.

Σε μια πιο φωτεινή νότα, η εξαιρετικά δροσερή εποχή θα πρέπει να οδηγήσει σε σταφύλια υψηλής ποιότητας, τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για κρασιά «premium» σε βασικές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

«Σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις ώριμες αγορές, σημειώθηκε μακροπρόθεσμη πτώση στις εμπορικές πωλήσεις κρασιού και αύξηση των πωλήσεων premium», πρόσθεσε ο Bailey.

Η συντριβή των κόκκινων σταφυλιών το 2023 εκτιμάται σε 711.777 τόνους, που θα αντιπροσώπευε μείωση 26% σε σύγκριση με το 2022, δηλαδή 25% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 943.146 τόνων.

Εν τω μεταξύ, η λευκή συντριβή έφτασε περίπου τους 605.321 τόνους. Πρόκειται για μείωση 22% σε σύγκριση με το 2022 και 28% κάτω από τον μέσο όρο της δεκαετίας των 839.013 τόνων.

Το Shiraz παραμένει η κορυφαία ποικιλία σταφυλιού, μπροστά από το Chardonnay, το Cabernet Sauvignon, το Sauvignon Blanc και το Merlot.

Συμπληρωματικά, η Νότια Αυστραλία συνεισέφερε το 55% της συντριβής, ακολουθούμενη από τη Νέα Νότια Ουαλία (27%) και τη Βικτώρια με 13%. Η Δυτική Αυστραλία ήταν ακραία, καθώς είχε μια πολύ καλή σεζόν συνολικά, και αύξησε το μερίδιό της στο 3,5%, ενώ η Τασμανία και το Κουίνσλαντ αντιπροσώπευαν το καθένα ελαφρώς λιγότερο από το 1% της συνολικής συγκομιδής.

Η Wine Australia ανέφερε ότι οι κύριες μειώσεις προήλθαν από τους τρεις μεγάλους κόμβους παραγωγής κρασιού στην ενδοχώρα της χώρας: το Riverland στη Νότια Αυστραλία. Murray Darling-Swan Hill, απλωμένο στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια. και Riverina στη Νέα Νότια Ουαλία.

Η συντριβή από αυτές τις περιοχές μειώθηκε κατά 28% σε ετήσια βάση, επομένως το συνολικό μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε στο 68%, το οποίο είναι σημαντικά χαμηλότερο από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο του 74%.

Η συνδυασμένη συγκομιδή στις 59 οινοπαραγωγικές περιοχές της Αυστραλίας και στις 26 ζώνες GI μειώθηκε μόνο κατά 15% σε σύγκριση με το 2022, στους 417.162 τόνους.

Τέλος, σε όρους αξίας, η συνολική εκτιμώμενη αξία της συντριβής του 2023 στη γέφυρα στάθμης ήταν 983 εκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, μείωση 19% σε σύγκριση με το 2022.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το καθεστώς των Αδειών Φύτευσης (που αντικατέστησε το καθεστώς των Δικαιωμάτων Φύτευσης σύμφωνα με το οποίο το Δικαίωμα φύτευσης μπορούσε να γίνει αυτοτελώς αντικείμενο...

REPORTS

To Cellier Wine Fair, η πιο premium έκθεση οίνου και αποσταγμάτων, που διοργανώθηκε για 16η χρονιά από τις κάβες Cellier και από τη GENKA1877,...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια περιήγηση σε ολόκληρη την Ελλάδα μέσα από τα μοναδικά κρασιά των οινοποιών του Συνδέσμου Μικρών Οινοποιών Ελλάδος (ΣΜΟΕ) στις 11 και 12 Φεβρουαρίου...

REPORTS

Ένα νέο έργο στοχεύει να αξιολογήσει την ικανότητα των ρομπότ στον αμπελώνα να αντικαταστήσουν για τις διαδικασίες κλαδέματος και συγκομιδής σταφυλιών, που παραδοσιακά ήταν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...