Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νωρίτερα από ποτέ έφτασαν φέτος τα ελληνικά λευκά κρασιά του 2021 στα ράφια της κάβας

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά κυκλοφόρησαν στην αγορά οι πρώτες φιάλες επώνυµου ελληνικού κρασιού εσοδείας 2021, σε µια εξέλιξη που από τη µια ανταποκρίνεται στις πιέσεις της αγοράς, από την άλλη όµως προβληµατίζει ορισµένους ανθρώπους του κλάδου που αξιολογούν την κίνηση ως βιαστική που µπορεί ακόµα και να εκθέτει το προϊόν.

Βορειοελλαδίτικες Μαλαγουζιές, Sauvignon Blanc και blends µε Ασύρτικο από τα κτήµατα Γεροβασιλείου, Βιβλία Χώρα, Παυλίδη, Καρυπίδη έχουν εδώ και µερικές εβδοµάδες φτάσει σε κάβες ανά την επικράτεια, µε ένα µήνα διαφορά από το συνηθισµένο. Χοντρικά τα πρώτα ελληνικά λευκά συγχρονίζονται µε την ηµέρα του Μποζολέ, που πέφτει πάντα την 3η Πέµπτη κάθε Νοέµβρη, όπως µεταφέρουν στην Agrenda άνθρωποι της αγοράς.

Ωστόσο φέτος, διανύουµε µια χρονιά κατά την οποία εδώ και δύο µήνες ελληνικά λευκά και ροζέ έχουν εξαφανιστεί από την αγορά, µε τις λίστες αρκετών καταστηµάτων εστίασης να µένουν λειψές. Η ζήτηση λοιπόν ήταν έντονη, ειδικά φέτος που απ΄ ό,τι φαίνεται όλο και περισσότερα µαγαζιά ειδικά στα νησιά έχουν διαµορφώσει λίστες, οι οποίες µάλιστα δουλεύτηκαν µε ιδιαίτερη απήχηση στους καταναλωτές, κυρίως από τον Ιούλιο και έπειτα. Αυτή η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης, είχε ως αποτέλεσµα ο ελληνικός επώνυµος αµπελώνας να γίνει περιζήτητος και δυσεύρετος παράλληλα.

Την ίδια στιγµή, φαίνεται ότι κορυφώνεται και η τάση που θέλει τα φρέσκα κρασιά να έχουν µεγαλύτερη ζήτηση, ως µια παράµετρος που έρχεται να ενισχύσει τις αντικειµενικές συνθήκες της αγοράς.

Η µοναδική αντίρρηση που εκφράζουν καλά εκπαιδευµένοι ουρανίσκοι, έχει να κάνει µε το πόσο καιρό έµεινε το κρασί στη φιάλη. Αν και το φρέσκο ταιριάζει στη Μαλαγουζιά και το Sauvignon Blanc, εκφράζονται ανησυχίες για το κατά πόσο πρόλαβαν τα θειώδη να στρογγυλέψουν και να καθίσουν όπως λένε, αφού το φετινό χρονοδιάγραµµα εξελίχθηκε µε τέτοιο τρόπο ώστε να µην προλάβουν τα κρασιά να ξεκουραστούν στη φιάλη.

Είναι πλέον καιρός για τους αµπελουργούς να προσαρµοστούν και να εξελιχθούν

Το ζόρικο 2021 για τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία επιφύλαξε τον τρίτο συνεχόµενο τρύγο κάτω του µέσου όρου παραγωγής, αλλά οι αµπελουργοί λένε ότι η µακροπρόθεσµη απειλή της κλιµατικής αλλαγής είναι πολύ χειρότερη από τις βραχυπρόθεσµες διαταραχές. Μιλώντας από το Παρίσι την περασµένη εβδοµάδα για την καλλιέργεια της αµπέλου ο Pau Roca, ο γενικός διευθυντής του ∆ιεθνούς Οργανισµού Αµπέλου και Οίνου (OIV), ανέφερε ότι είναι πλέον καιρός για τους αµπελουργούς να προσαρµοστούν και να εξελιχθούν. Εκτός και αν θέλουν η φετινή µικρή σοδειά να γίνει η νέα κανονικότητα. Κλωνική επιλογή, ανθεκτικές στις ασθένειες και τις ανθεκτικές στην ξηρασία ποικιλίες σταφυλιών, αυτοί είναι µόνο λίγοι από τους τρόπους µε τους οποίους προσαρµόζονται οι επιστήµονες και οι αµπελουργοί.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Εξαιρετική ποιοτικά αναμένεται η φετινή παραγωγή μοσχάτου στη Σάμο, με τους αμπελώνες του νησιού να αποδεικνύονται ανθεκτικοί στις καιρικές συνθήκες και τις κλιματολογικές αλλαγές,...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο που θα έχει η επιβολή δασμών ύψους 15% από τις ΗΠΑ στα κρασιά με προέλευση την Ευρωπαϊκή...

REPORTS

Γονάτισε ακόμα και ιστορικούς αμπελώνες στη Σαντορίνη η ξηρασία των τελευταίων τριών ετών και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, με την Οινοποιία Γαβαλά να κάνει...

REPORTS

Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων ιστορίας της εμβληματικής ελληνικής Ρετσίνας Μαλαματίνα, οι φοιτητές του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, κλήθηκαν να προσεγγίσουν δημιουργικά το brand, επανασχεδιάζοντας...