Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Νέος όμιλος εταιρειών από τον Σπύρο Λαφαζάνη και 300 στρέμματα με νέες φυτεύσεις

Στη σύσταση ομίλου εταιρειών με την ονομασία Emperia Group για να «συστεγάσει» τις τρεις εταιρείες που έχει στην ιδιοκτησία της προχώρησε ο οινοποιός Σπύρος Λαφαζάνης

Σε αυτόν υπάγονται η Οινοποιία Λαφαζάνης με έδρα τη Νεμέα, το Οινοποιείο Νέστωρ της Μεσσηνίας, το οποίο περιήλθε στην ιδιοκτησία της επιχείρησης το 2014 από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό της περιοχής καθώς και η εταιρεία Άμπελος με έδρα την Πάτρα. «Η Άμπελος αποτελεί μία πολύ ενδιαφέρουσα εταιρεία, η οποία έχει στην ιδιοκτησία της ένα οινοποιείο στην Αχαΐα καθώς και χυμοποιείο που βρίσκεται στη Νεμέα. Μέσω αυτής παράγουμε το συσκευασμένο κρασί σε ασκό καθώς και συσκευασίες μπουκαλιού των 500 ml που προορίζονται για την εστίαση και έρχονται να αντικαταστήσουν την γνωστή σε όλους καράφα. Στο χυμοποιείο αξιοποιούνται οι μη οινοποιήσιμες ποσότητες σταφυλιού και παράγεται χυμός σταφυλιού, ο οποίος πωλείται στη βιομηχανία τροφίμων για τη χρήση του ως γλυκαντική ουσία σε προϊόντα όπως η κομπόστα, οι μαρμελάδες και άλλα. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την κυκλική διαχείριση του σταφυλιού καθότι δεν απορρίπτεται τίποτα», επισημαίνει η Αθηνά Λαφαζάνη, εκπρόσωπος της δεύτερης γενιάς στην επιχείρηση.

Η λέξη Emperia από την οποία αντλεί την ονομασία του ο νεοσύστατος όμιλος προέρχεται από τη λέξη εμπειρία που συνδέεται με το κρασί και τον οινοτουρισμό, όπως επισημαίνει η κυρία Λαφαζάνη. «Θελήσαμε να δημιουργήσουμε μία ομπρέλα για να δείξουμε ότι τα τρία αυτά οινοποιεία απαρτίζονται από την ίδια ομάδα ανθρώπων».

Επένδυση σε 300 στρέμματα με νέες φυτεύσεις και νέο boutique οινοποιείο

Το 2020 η Οινοποία Λαφαζάνη απέκτησε έκταση 300 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεμέας από όπου θα προκύψουν νέες επιλεγμένες παραγωγές από τις φυτεύσεις ποικιλιών βιολογικής καλλιέργειας όπως η Κυδωνίτσα, το Μαυροτράγανο, ο Ροδίτης Αλεπού. Προσεχώς θα δημιουργηθεί και ένα νέο boutique οινοποιείο για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων φυτεύσεων. Τα πρώτα αποτελέσματα θα αποτυπωθούν στην αγορά από το 2026 και ύστερα. Επιπλέον δημιουργήθηκε ένα νέο αμπέλι Μαυροδάφνης στην Πάτρα, με σκοπό την βολιδοσκόπηση και της συγκεκριμένης ποικιλίας.

Το τελευταίο διάστημα δημιουργήθηκαν νέες ετικέτες σε κάθε ένα από τα τρία οινοποιεία ξεχωριστά. Φέτος το Οινοποιείο Λαφαζάνης συμπληρώνει 78 χρόνια διαδρομής. «Θέλαμε να δώσουμε νέα πνοή στο οινοποιείο, οδεύοντας προς τα 80 χρόνια, γι’ αυτό και κάναμε ολικό rebranding καθώς στις ετικέτες που είχαμε ήδη στη διάθεσή μας. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν νέες ετικέτες όπως είναι η νέα σειρά Break the Glass, η οποία αποτελείται από τρία διποικιλιακά κρασιά που προορίζονται για κρασιά ροής στην αγορά HoReCa. Το λευκό είναι από Μαλαγουζιά και Σιδερίτη, το ροζέ είναι από Grenache Rouge και Syrah και το ερυθρό έχει προδιαγραφές Νέου Κόσμου, προέρχεται από Αγιωργίτικο και Tempranillo και είναι εξαιρετικά φρουτώδες».

Από το Οινοποιείο Νέστωρ κυκλοφόρησε πρόσφατα μία ακόμα ετικέτα, το λευκό Φιλέρι Fume, το οποίο ωριμάζει σε καμένο ξύλινο βαρέλι και τα σταφύλια προέρχονται από αμπέλι στην περιοχή της Πύλου. Πρόκειται για μία ερυθρωπή τοπική ποικιλία, που συγγενεύει με το Μοσχοφίλερο. «Το Φιλέρι είναι μία ποικιλία που έχουμε αποφασίσει να την αναδείξουμε, δημιουργώντας μία σειρά από ετικέτες. Στις ήδη υπάρχουσες ετικέτες λευκού και ροζέ οίνου, προστέθηκε και το Fume. Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που έχει η συγκεκριμένη ποικιλία ΠΓΕ Τριφυλία».

Επιπλέον έχει κυκλοφορήσει μία σειρά εμφιαλωμένων κρασιών στο Κτήμα Άμπελος σε φιάλη 500 ml με την ονομασία «Mirtos». Όπως επισημαίνει η Αθηνά Λαφαζάνη, η συγκεκριμένη σειρά κρασιών είναι ο διάδοχος της καράφας στο τραπέζι. «Πρόκειται για μία τάση που εμφανίζεται τον τελευταίο καιρό στο χώρο της εστίασης, όπου αρκετές επιχειρήσεις προτιμούν το εμφιαλωμένο κρασί ροής ως μία οικονομική και ποιοτική λύση».

 

Φωτογραφίες: Γεωργία Καραμαλή

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η πρόοδος που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια στον εγχώριο κλάδο του κρασιού είναι δεδοµένη και αδιαµφισβήτητη, ωστόσο αυτά τα οποία µένει ακόµα να...

REPORTS

Το Οινοποιείο ∆ιαµαντάκης είναι µια σύγχρονη µονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στο χωριό Κάτω Ασίτες του Ηρακλείου Κρήτης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας πραγματοποίησε το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 στο Μέγαρο Χορού Καλαμάτας το δεύτερο MESSINIA FORUM με τεράστια...

REPORTS

Η παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις βρίσκεται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας της οινολογικής ομάδας της Kontopos - Wine Therapy, που...